Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Hansabanka": Krāpšanas mēģinājums ar viltus e-pastiem nav nostrādājis

Šonedēļ Latvijā piefiksētais krāpšanas mēģinājums, cenšoties ar viltus e-pasta vēstulēm izkrāpt "Hansabankas" internetbankas "Hanzanet.lv" lietotāju datus, nav nostrādājis - bankai nav ziņu par cilvēkiem, kas tā dēļ būtu cietuši, _Dienai _teica "Hansabankas" pārstāve Kristīne Jakubovska.

Bankai gan zvanījuši klienti, kas interesējušies par vēstuli. K.Jakubovska piebilda, ka uz šādu rīcību cilvēki līdzīgās situācijās arī tiek aicināti.

Par iespējamo krāpšanas mēģinājumu, sūtot viltus e-pastu, Dienu informēja gan kāds lasītājs, gan SIA "Datoru drošības tehnoloģijas" pārstāvis Valdis Šķesteris, kas skaidro: uzklikšķinot e-pasta vēstulē norādītajai saitei "Please Click Here To Start", interneta lietotājam atveras Francijā izvietota "Hanzanet" lapas kopija, ar kuras palīdzību ļaundari mēģina iegūt pieejas informāciju.

"Hansabanka" vērtē, ka šo mēģinājumu nevar nosaukt par ļoti prasmīgi nostrādātu un tas, visticamāk, bijis mēģinājums "paņemt uz masu", proti, izsūtīt lielam skaitam cilvēku, cerot, ka vismaz kāds "uzķersies". Piemēram, vēstules teksts ir angļu valodā. Arī V.Šķesteris norāda, ka šis gadījums uzskatāms par tipisku, bet viduvēji sagatavotu datorkrāpniecības mēģinājumu.

Banka norāda, ka tās klienti mūsdienās kļūst arvien labāk izglītoti drošības jautājumos, un arī bankas prioritāte attiecībā uz elektroniskajiem norēķiniem ir izglītošana par drošību.


"Taču, protams, ikviens šāds gadījums ir iemesls vēlreiz atgādināt lasītājiem par drošības pamata principiem," saka K.Jakubovska, piebilstot, ka banka nekad nelūgs no klienta visus rekvizītus, kuri nepieciešami elektronisko pakalpojumu izmantošanai. Tāpat viņa atgādina, ka finanšu institūcijas nekad principā no klienta pa e-pastu neprasa atsūtīt internetbankas kodus.

"Nerunājot par to, ka vēstules teksts ir angliski, tiek lietoti acīmredzami nepareizi apzīmējumi un rakstības kļūdas, ir skaidri jāsaprot, ka aicinājums ievadīt visus savus kodus vai atsūtīt savus internetbankas kodus pa e-pastu uztverams tāpat, kā lūgums atsūtīt pa pastu sava dzīvokļa atslēgu un norādīt atpakaļadresi," norāda "Hansabanka".

Tāpat caur e-pastiem nekad netiek piedāvāts instalēt programmatūru. Banka atgādina: ja rodas šaubas par kādu darījumu, vēstuli, e-pastu vai zvanu, vienmēr jāsazinās ar banku un jāpārliecinās par to patiesumu.

K.Jakubovska stāstīja, ka šopavasar bijis vēl viens līdzīgs gadījums, kad sūtīta viltus vēstule, savukārt nopietnāki noziegumi neesot fiksēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Krāpnieku vēstules teksts

From: HansaBanka <[email protected]>
Date: 2008/8/26
Subject: Urgent E-Mail from Hansabank
To: undisclosed-recipients

Dear Customer,

Hanza has been receiving complaints from our customers for unauthorised use of the hanzanet Online accounts. As a result we are making an extra security check on all of our Customers account in order to protect their information from theft and fraud.

Due to this, you are requested to follow the provided steps and confirm your Online Banking details for the safety of your Accounts. Please Click Here To Start .

However, Failure to do so may result in temporary account suspension. Please understand that this is a security measure intended to help protect you and your account. We apologize for any inconvenience.

Thanks for your co-operation.

Fraud Prevention Unit
Legal Advisor
hanzanet.Lv.

Avots: Valdis Šķesteris, SIA "Datu drošības tehnoloģijas"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses