Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Hipotēku banka" ESF programmas ietvaros piešķīrusi aizdevumus un grantus 340 topošajiem uzņēmējiem

Jūlijā Hipotēku bankā ir pabeigta Atbalsta programmu pārvaldes Altum uzņēmējdarbības uzsācēju programmas atbalstu piešķiršana.

Projekta ietvaros apmācības uzņēmējdarbības pamatos ir pabeiguši 998 cilvēki. Finansiālais atbalsts grantu un aizdevumu veidā ir piešķirts 340 cilvēkiem. Vidējais aizdevuma apmērs ir 17,9 tūkst. latu. Aizdevumos piešķirti 6,08 milj. latu apmērā.

Projekta ietvaros biznesu vienādās daļās uzsākuši sievietes (50%) un vīrieši (50%). Biznesu uzsāk pamatā jauni cilvēki (20 – 30 gadus veci: 40%; 31 – 40 gadus veci: 28%). Ja rīdzinieki ir trešā daļa no atbalsta saņēmējiem (31%), tad aktīvi šo iespēju izmantoja arī Zemgalē (21%) un Vidzemē (20%). Latgalē un Kurzemē cilvēki bija mazāk izlēmīgi un no katra reģiona saņēmēji ir tikai 14 % no kopējā skaita.

Nozaru griezumā projekta iespējas visvairāk izmantoja cilvēki, kuri sniedz profesionālos pakalpojumus (grāmatveži, konsultanti, arhivāri u.c). Tālāk nozares izvietojās sekojošā secībā: būvniecība; tirdzniecība; apstrādes rūpniecība; māksla, izklaide un atpūta; administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība; izmitināšana un ēdināšana; veselība un sociālā aprūpe; informācija un komunikācijas; izglītība u.c.  

Par uzņēmējdarbības uzsācēju programmu Juris Cebulis, Hipotēku bankas Atbalstu programmas vadītājs, stāsta: “Interese par šo programmu bija liela. Esam apmierināti ar projektiem, kuri tiek iesniegti programmas ietvaros, un nozarēm, kuras tie pārstāv. Pirmais bizness ir pieredzes iegūšana, tam jābūt vienkāršam un piezemētam, tāpēc arī saprotams, ka uzsācēju vidū nav īpaši daudz augsto tehnoloģiju uzņēmumu un citu sarežģītu nozaru pārstāvju.”

Pamatojoties uz 2006. gada 8. maija noslēgto līgumu starp Hipotēku banku, Ekonomikas ministriju un Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) Hipotēku bankas atbalsta programmu pārvalde ALTUM īsteno Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansēto Komercdarbības uzsācēju apmācību, konsultāciju un finansiālā atbalsta programmu. Programmas ietvaros atbalsts paredzēts cilvēkiem, kas vēlas uzsākt savu biznesu. Programmas dalībniekiem vispirms bija jāapgūst apmācību kurss, kuru beidzot jāsagatavo biznesa plāns uzņēmējdarbības uzsākšanai. Biznesa plānu izskatīja eksperti, un pozitīva lēmuma gadījumā programmas dalībnieks saņēma finansējumu projekta ieviešanai (aizdevums līdz 50 tūkst. LVL, granti uzņēmuma darbības uzsākšanai, iztikas nodrošināšanai un konsultanta pakalpojumu apmaksai).

Baiba Ābelniece
Hipotēku bankas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 67774244, 29117172

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses