Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Katrs divdesmitais iedzīvotājs pērn Latvijā iegādājies vērtspapīrus

Lai gūtu papildus peļņu un veidotu uzkrājumus, pagājušajā gadā dažādos vērtspapīros savu naudu ieguldījuši 5,2% Latvijas iedzīvotāju, liecina Rīgas Fondu biržas pētījums*. Indars Aščuks, Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja vietnieks: „Latvijas iedzīvotāji pagaidām maz investē vērtspapīros salīdzinājumā ar attīstītām valstīm, kurās ir sena finanšu, tostarp vērtspapīru tirgus vēsture.

Tomēr Latvijas vērtspapīru un finanšu tirgum ir labs potenciāls. Pieaugot Latvijas iedzīvotāju labklājībai un izpratnei par ieguldījumiem dažādos finanšu instrumentos, nākotnē mēs redzēsim arī būtisku iedzīvotāju ieguldījumu pieaugumu vērtspapīros.”Kur mīt investors?

Rīdzinieki, kurzemnieki un zemgalieši vienlīdz aktīvi iegulda savu naudu dažādos vērtspapīros un tādējādi veido uzkrājumus nākotnei  – 23% no investoriem dzīvo katrā no attiecīgajiem reģioniem, nedaudz mazāk - 17% investoru – dzīvo Vidzemē, savukārt 14% investoru dzīvo zilo ezeru zemē Latgalē.

Pētījuma rezultāti liecina, ka rīdzinieki ir vairāk risku mīloši un alkst lielākas papildus peļņas nekā citu reģionu iedzīvotāji – akcijās un ieguldījumu fondos, kas ir augstāka riska finanšu instrumenti, taču vienlaikus ar augstāku potenciālo peļņu, - ieguldījuši 15% no kopējā investoru skaita, kas dzīvo Rīgā. Nedaudz atpaliek Vidzemes iedzīvotāji – 14%, vēl akcijās un ieguldījumu fondos arī ieguldījuši pa 10% no Kurzemes, Zemgales un Latgales investoriem.

Jauns vai vecāks?

Latvijā aktīvākie investori ir vecumā 25-34 gadiem. No cilvēkiem, kas pērn investējuši savu naudu, 25% ir vecumā 25-34 gadiem, turklāt tikpat daudz cilvēku minētajā vecuma grupā arī šogad plāno turpināt investēt. Vienlaikus gan jānorāda, ka Latvijā pērn gandrīz vienlīdz  aktīvi dažādos vērtspapīros ieguldījuši iedzīvotāji 15-54 gadiem (87% investoru ir šādā vecumā). Tas ir skaidrojams ar to, ka šajā vecumā cilvēki aktīvi pelna naudu un domā, kur to labāk ieguldīt, lai nodrošinātu savu nākotni un vairotu kapitālu.

Akcijas, pensiju fondi, ieguldījumu fondi vai briljanti?
Pētījuma dati arī liecina, ka vispopulārākais ieguldījumu veids ir pensiju fondi – tajos pērn naudu ieguldījuši 64% investoru, 39% investoru nolēmuši vairot savu naudu, iegādājoties akcijas, bet 19% - ieguldījumu fondus. Parāda vērtspapīri, derivatīvi un citi finanšu instrumenti ir ļoti maz izplatīti ieguldījumu veidi – tajos kopumā ieguldījuši mazāk nekā 5% investoru.

„Cilvēki mūsdienās arvien vairāk domā par savu nākotni un uztraucas par to, kādi būs to ienākumi un dzīves kvalitāte mūža otrajā pusē, tādēļ pensiju fondi ir viens no populārākajiem ieguldījumu veidiem, jo tādā veidā cilvēki var nodrošināt sev stabilus ienākumus vecumdienās un tādā veidā pensijā nenāksies samazināt savu dzīves līmeni. Akciju un ieguldījumu fondu augsto popularitāti var skaidrot ar to, ka šie ieguldījumu veidi ir ar augstāku ienesīgumu, proti, ieguldot tajos, ilgākā termiņā cilvēki var vairāk nopelnīt un vienlaikus arī uzkrāt,” skaidro Indars Aščuks.

Motīvs izšķir visu

Tieši iespēja papildus nopelnīt ir galvenais iemesls, kādēļ daudzi Latvijas iedzīvotāji pērn jau ir veikuši vai arī šogad plāno veikt investīcijas. 56% aptaujāto, kas šogad plāno investēt savu naudu kādos finanšu instrumentos, papildus peļņu atzinuši par galveno faktoru investīcijām vērtspapīros. Otrs galvenais pamudinājums visu naudu neiztērēt, bet daļu investēt vērtspapīros ir veidot uzkrājumus nākotnei – šo faktoru par svarīgu nosaukuši 44% potenciālo investoru. Vēl 35% arī norādījuši, ka tā ir iespēja izvairīties no naudas vērtības samazināšanās, kas ir svarīgs faktors pašreizējā Latvijas ekonomiskajā situācijā, kad gada vidējā inflācija tuvojas 20%.

Ko domā vieglas peļņas tīkotāji?

Investīcijas vērtspapīros par vieglu veidu kā kļūt bagātam uzskata tikai 3,9% no visiem respondentiem, lielākoties tie ir jaunieši vecumā līdz 24 gadiem. Šim apgalvojumam piekrita tikai 2 respondenti ar augstāko izglītību.

„Lai arī akcijas un citi vērtspapīri sniedz vidēji augstāku ienesīgumu, nekā konservatīvākie ieguldījumu veidi, piemēram, bankas depozīts, tomēr to nevar saukt par „vieglu naudu”, jo, lai veiksmīgi ieguldītu naudu akcijās un gūtu peļņu, nepieciešamas zināšanas. Izvēloties akcijas, kurās ieguldīt, uz labu laimi alfabēta kārtībā, investoram cerēto rezultātu sasniegt nebūs viegli,” norāda Indars Aščuks.

Patiesība par vīriešiem un sievietēm

Pētījuma dati arī liecina, ka iemesli, kādēļ naudu investē sievietes un kādēļ – vīrieši, nebūt nav tik atšķirīgi, kā liecina sabiedrībā valdošie stereotipi. Vīriešiem būtiskākais iemesls veikt investīcijas ir iespēja gūt papildus peļņu – šādu atbildi nosaukuši 41% aptaujāto vīriešu, taču gandrīz tikpat svarīgs faktors ieguldījumu veikšanai vīriešiem ir veidot uzkrājumus nākotnei – 40,5%, ko kā galveno faktoru investīciju veikšanai arī atzīmējušas 43% sieviešu. Papildus peļņas iespējas ir būtiskas 32% sieviešu. Pētījuma rezultāti arī liecina, ka ieguldījumus vairāk plāno veikt ģimenes ar bērniem.

Nodomi 2008 gadā

No visiem aptaujātajiem šogad vērtspapīros plāno investēt 3,4% respondenti, bet 16,9% respondenti vēl apsver iespēju veikt investīcijas. Lielākoties šogad savu naudu plāno turpināt ieguldīt tie cilvēki, kas investējuši vērtspapīros arī pērn. Cilvēkiem, kuri neplāno veikt investīcijas, būtiskākais faktors, kas pamudinātu to darīt, ir augstāks ienākumu līmenis – šādu atbildi snieguši 47% respondentu. 31% aptaujāto norādījuši, ka tos pamudinātu investēt ekonomiskās situācijas uzlabošanās valstī, 16% respondentus ieguldīt naudu vērtspapīros pamudinātu plašāka informācija par ieguldījumu veikšanu, savukārt 6% respondentu pamudinātu investēt vērtspapīros konsultācijas no bankām. Pētījuma dati liecina, jo vecāks paliek cilvēks, jo mazsvarīgāka kļūst informācijas nozīme lēmuma pieņemšanā par ieguldījumiem vērtspapīros. Savukārt cilvēkiem, kuriem ir nodoms investēt arī šogad, vienlīdz svarīgi ir gan augstāki ienākumi un labvēlīgāka ekonomiskā situācija, gan plašākas informācijas pieejamība.

* Rīgas Fondu birža aptauju par investēšanas paradumiem un motīviem sadarbībā ar tirgus un sociālo pētījumu centru „Latvijas fakti” veica 2007.gada nogalē, aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 15-74 gadiem.


  •  Latvijā ir 83 800 akcionāru, kuriem pieder Baltijas biržās kotētu uzņēmumu akcijas
  •  Akcijas ir otrs iecienītākais investēšanas instruments starp vērstpapīriem (pirmais ir ieguldīšana pensiju fondos)
  •  Pārsvarā Latvijas iedzīvotāji investē Baltijas biržās kotētos uzņēmumos.
  •  Baltijas biržās šobrīd tiek tirgotas 98 kompāniju akcijas.


Papildus informācija:
Aija Brasliņa, Korporatīvo komunikāciju speciāliste
Rīgas Fondu birža, +371 67212431

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses