Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Klajā nācis "Averss un Reverss" 2007.gada 4.numurs

Klajā nācis Latvijas Bankas biļetena "AVERSS un REVERSS" kārtējais – 2007.gada 4.numurs. Tajā bankas eksperti stāsta par vairākām tautsaimnieciski būtiskām tēmām.

Šajā numurā publicēta Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Finanšu stabilitātes daļas vadītājas Jeļenas Zubkovas un ekonomista Mārča Risberga publikācija "Tautsaimniecības sektoru bilanču analīze finanšu stabilitātes skatījumā". Analizējot tautsaimniecības sektoru bilances, kas ļauj atklāt potenciālās nesabalansētības, speciālisti secina, ka vairāki kreditēšanas bremzēšanas pasākumi, kas tika paredzēti pretinflācijas plānā, jau ir atnesuši pirmos rezultātus. Taču politikas veidotājiem īpaša uzmanība ir jāvērš arī uzkrājumu un ilgtermiņa resursu piesaistes mehānismu attīstīšanai (piemēram, privātie uzkrājumu fondi, ilgtermiņa obligācijas, uzkrājošā apdrošināšana), kas palīdzēs mazināt riskus tautsaimniecībā.

Par "Komercbanku lomu Latvijas ekonomikas stabilizācijā" stāsta AS "Hansabanka" vadošais sociālekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, secinot, ka komercbankām jāpaveic virkne svarīgu darbu, lai veicinātu ekonomikas ilgtermiņa izaugsmi, jo pasaules finanšu tirgi nebūs ar mieru bezgalīgi finansēt Latvijas patēriņa pieaugumu. Bankas ir gatavas vairāk finansēt apstrādes rūpniecības attīstību, taču uzņēmējiem ir jānāk pie tām ar kredītu pieprasījumiem un valstij jāmaina stimuli, lai ieinteresētu uzņēmējus ražot eksportspējīgu produkciju.

Publikācijā "Augsta riska kredītu krīze ASV un tās globālās sekas" Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Finanšu tirgus analīzes daļas vadītājs Elmārs Zakulis analizē šīgada notikumus ASV kredītu tirgū un to ietekmi uz Latvijas iedzīvotājiem. Viens no secinājumiem ir brīdinājums aizņemties apdomīgi, jo ASV aizņēmējiem ar maksājumu problēmām netiek dotas atlaides "bankas un klienta ilgtermiņa sadarbības vārdā" – cilvēki tiek izlikti no saviem īpašumiem, turklāt šo īpašumu vērtība krītas.

Biļetens ievietots Latvijas Bankas interneta lapā http://www.bank.lvjaunumos un sadaļā "Publikācijas".

Informāciju sagatavoja:

Mārtiņš Grāvītis, Latvijas Bankas preses sekretārs

Tālrunis 6702 2349; fakss 6702 2429

[email protected]; www.bank.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses