Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LB: Brexit Latvijas IKP var samazināt pat par 1,7 %

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit Latvijas iekšzemes kopproduktu (IKP) var samazināt par 0,8 līdz 1,7 procentpunktiem, piektdien preses konferencē paziņoja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Viņš mediju pārstāvjus informēja par būtiskākajiem globālajiem notikumiem, kas tieši ietekmē eirozonas ekonomiku, un līdz ar to arī Latviju.

Rimšēvičs uzsvēra, ka joprojām nav skaidrības par laiku un veidu, kā Lielbritānija iecerējusi izstāties no ES, turklāt ir augusi bezvienošanās Brexit iespēja. 

"Pašlaik, šķiet, ka arī paši briti nezina, kas notiks potenciālajā Brexit datumā - 31.oktobrī. Bezvienošanās izstāšanās nozīmētu, ka Latvija nākotnē būtu spiesta veikt lielākas iemaksas ES budžetā, piemēram, Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka 2020. gadā tās varētu būt par 23 miljoniem eiro lielākas. Tāpat Brexit gadījumā Latvija saņemtu mazāk ES fondu līdzekļu," stāstīja centrālās bankas vadītājs.

Savukārt Latvijas Bankas vērtējumā Lielbritānijas bez vienošanās izstāšanās no ES gadījumā Latvijas IKP līmenis vidējā termiņā varētu būt par 0,8-1,7 procentpunktiem zemāks, nekā gadījumā, ja Lielbritānija paliktu ES sastāvā.

"Šeit gan jāpiebilst, ka Brexit procesā ir daudz nezināmo, tādēļ jebkurš vērtējums par tā iespējamām sekām uz tautsaimniecību ir aptuvens un balstīts uz virkni pieņēmumiem. Daļu no šī negatīvā efekta izjūtam jau šobrīd - neziņa par Lielbritānijas turpmāko likteni ir likusi virknei uzņēmumu pārskatīt savus investīciju plānus, samazinot ekonomikas aktivitāti, kas netiešā veidā skar arī Latvijas eksportētājus," skaidroja Rimšēvičs.

Jau ziņots, ka Latvijas Banka samazinājusi iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 2,9%, pēc izlīdzinātajiem datiem, līdz 2,5%, bet nākamajam gadam - no 3,1% līdz 2,6%.

 

Top komentāri

Jozefs
J
Atkal Džonsons pie visa vainīgs. Rimševičs kļūdas, jo tautas SEB ekonomisko ziņu kritiķis Dainis Gašpuitis, kas blogo labāk par Instagram krūtis reklamējošām daiļavām, ar sirdi un dvēseli nesen pareģoja, ka IKP% būs 3.5 šogad. Vai nu misēklis ir Gaišputa "vīzijām", vai arī Rimševičs iemetis; lūdzu diena.lv redakcija noskaidrot kurš no diviem melo, vai arī parunājiet ar Džonsonu, kas par lietu https://www.seb.lv/info/ekonomiska-vide/kas-sagaida-ekonomiku-2019-gada
lina
l
"Savukārt Latvijas Bankas vērtējumā Lielbritānijas bez vienošanās izstāšanās no ES gadījumā Latvijas IKP līmenis vidējā termiņā varētu būt par 0,8-1,7 procentpunktiem zemāks, nekā gadījumā, ja Lielbritānija paliktu ES sastāvā" Savukārt manā vērtējumā, ja es būtu piedzimusi par Trampa sievu, es būtu bagātākā latviete, bet nekā jāsamierinās ar ja kas būtu tad būtu šitā un būtu tā
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses