Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Līzinga kompānijas nemana būtisku kāpumu krāpšanas mēģinājumos

Latvijas līzinga kompānijas pašlaik nemana, ka būtu pieaudzis krāpšanas gadījumu skaits, atzina līzinga kompānijās.

Līzinga kompānijas "Nordea Finance" valdes priekšsēdētājs Ivars Šmits teica, ka līdz šim kompānija nav novērojusi līzinga krāpniecisku gadījumu skaita pieaugumu. "No mūsu klientiem neviens nav arī speciāli dedzinājis automašīnu vai citu nomas priekšmetu. Mēdz būt situācijas, kad ir grūti sazināties ar klientu, kas kavē līzinga maksājumus, taču, aktīvi strādājot, vienmēr esam spējuši saviem klientiem rast risinājumus," viņš sacīja.

Šmits arī uzsvēra, ka kopš pagājušā gada septembra Latvijas līzinga tirgū vērojams straujš kavētāju skaita pieaugums un, ja sākotnēji lielākā daļa kavētāju bija uzņēmumi, tad pēdējo sešu mēnešu laikā būtiski pieaudzis arī privātpersonu kavētāju skaits.

Viņš atgādināja jau iepriekš vēstīto, ka atkarībā no līzinga kompānijas portfeļa kvalitātes kavējumi veido, sākot no 10% no līzinga kompānijas portfeļa un vairāk. "Klientiem, kas nespēj norēķināties par līzingu, speciālisti izvērtē pašreizējo maksātspēju un vairumā gadījumu pārskata maksājumu grafikus, pielāgojot tos klienta paredzamajai naudas plūsmai. Jāatzīst, ka ir gadījumi, kad vienīgais un zaudējumus samazinošs risinājums klientam ir atsavināt tehniku vai automašīnu," klāstīja Šmits.

Savukārt "SEB līzinga" Mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Meklere norādīja, ka līzingā automašīnas ir apdrošinātas pret visiem galvenajiem riskiem, kas saistīti ar auto lietošanu, arī pret zādzību un bojājumiem, un "SEB līzings" apdrošināšanas polisēs ir norādīts kā atlīdzības saņēmējs.

"Par to, cik no šādiem gadījumiem ir krāpnieciski, jājautā apdrošinātājiem vai policijai, jo mums par to informācijas nav. Mēs sadarbojamies ar daudziem apdrošinātajiem, un viņi tad arī katrs savu klientu lietas un klientu sniegtās informācijas patiesumu izvērtē, nepieciešamības gadījumā iesaistot policiju," stāstīja Meklere.

Viņa arī sacīja, ka "SEB līzings" klientus šādos apdrošināšanas krāpšanas gadījumos neķer un netiek veikti kādi īpaši pasākumi to novēršanai - līzinga līgums kā obligātu paredz to, ka automašīnas lietotājs katru gadu pērk KASKO polisi, kas tad arī sedz līzinga kompānijas riskus auto zādzības vai iznīcības gadījumā.

"Ja apdrošinātājs atsakās izmaksāt atlīdzību, mums kā līzinga kompānijai ir tiesības radušos zaudējumus piedzīt no paša automašīnas lietotāja. Tiesa, šādi gadījumi "SEB līzingam" ir bijuši ļoti nedaudzi un pašlaik mēs nevaram runāt par tendenci to skaitam strauji pieaugt," atzina Meklere.

Viņa uzsvēra, ka "SEB līzinga" klientu maksāšanas disciplīna ir apmierinoša, bet kompānija, protams, izjūt arī to, ka klientiem ir mainījušies biznesa apmēri, naudas plūsma un nākotnes attīstības plāni.

Meklere arī norādīja, ka tikai gadījumā, ja klients, nonākot finansiālās grūtībās, ilgstoši izvairās meklēt sadarbības iespējas, līzinga objekts tiek atsavināts. "Kavēto maksājumu īpatsvars un atsavināto automašīnu skats "SEB līzingam" ir konfidenciāla biznesa informācija," viņa teica.

Taču Meklere klāstīja, ka līzinga izsniegšana arī patlaban nebūt nav apstājusies un šogad pirmajos trijos mēnešos kompānija izsniegusi finansējumu līzinga un faktoringa veidā 15 miljonu eiro (10,5 miljonu latu) apmērā. Tostarp 98% no šā finansējuma saņēma uzņēmumi, bet 2% - privātpersonas.

"SEB līzings" sagaida, ka 2009.gads jauno auto tirgū būs bez īpaši straujiem pārdošanas apmēru kritumiem vai kāpumiem. "Arī lietoto auto tirgū cenas pašlaik ir neprognozējamas. Tomēr, ņemot vērā, ka Latvijas autoparks joprojām ir viens no vecākajiem Eiropā, mēs arī sagaidām, ka pēc ekonomiskās situācijas stabilizēšanās Latvijā jauno auto pārdošanas apmēri atkal atgūs pozitīvu pieauguma tempu," sacīja Meklere.

Jau vēstīts, ka atbilstoši Latvijas Līzinga devēju asociācijas datiem Latvijas līzinga tirgus portfelis pirmajā ceturksnī sarucis līdz 1,54 miljardiem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses