Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Medus raža šogad, visticamāk, būs mazāka nekā pērn

Šogad medus raža, visticamāk, būs mazāka nekā pērn, aģentūra BNS noskaidroja, aptaujājot biškopjus.

Medus raža šogad varētu samazināties aptuveni par trešdaļu, ja laika apstākļi paliks tādi kā pašlaik, aģentūrai BNS prognozēja medus un biškopības produktu ražotāja "Medus kāre" vadītājs Valdis Biļinskis un Latvijas Biškopības biedrības priekšsēdētājs Armands Krauze, kurš pieļāva, ka sliktu laika apstākļu dēļ raža varētu samazināties pat uz pusi.

Savukārt medus produktu ražotāja "Vinnis" valdes priekšsēdētājs Uldis Rudmiezis aģentūrai BNS sacīja, ka precīzas prognozes izteikt būtu pāragri, jo laika apstākļi vēl var ieviest savas korekcijas.

"Agrajā un siltajā pavasarī, kas koncentrēja ziedēšanas laiku, jau tika ienesta vidējā gada norma. Medus ienesums jūlija mēnesī nedaudz apstājās, jo dabā vairs īsti nebija kam ziedēt. Savukārt no augusta laika prognozēm atkarīgs, kāds būs rudens ienesums," viņš sacīja un pieļāva - ja laika apstākļi nemainīsies, raža varētu saglabāties pagājušā gada līmenī.

Krauze skaidroja, ka medus ražas samazināšanās šogad varētu būt saistīta ar to, ka medus ievākšanai labvēlīgi laika apstākļi ir bijuši mazāk nekā pērn, bijusi zemāka gaisa temperatūra, un tādēļ arī bišu lidošanas laiks ir īsāks.

Tomēr vienlaicīgi medus raža var būt atkarīga arī no tādiem faktoriem kā biškopju profesionalitāte un izmantotās tehnoloģijas, klāstīja Biļinskis.

Aptaujātie biškopji pieļāva, ka vislielākā raža šogad varētu būt rapšu medum.

Prognozes par medus cenu šogad biškopju vidū gan atšķiras. "Medus kāres" vadītājs sacīja, ka medus cenas diez vai mainīsies, jo, neskatoties uz to, ka medus raža būs mazāka nekā pērn, biškopjiem ir lieli medus krājumi.

Rudmiezis prognozēja medus cenu kāpumu vispārējo izmaksu pieauguma valstī dēļ.

Savukārt Latvijas Biškopības biedrības priekšsēdētājs pieļāva, ka cena varētu nedaudz paaugstināties un būt aptuveni četri lati par litru tādēļ, ka šogad medus ievākums būs mazāks nekā pērn.

Pērn vidēji no viena stropa biškopji ievākuši 20-30 kilogramus medus, daži biškopji pat vairāk nekā 40 kilogramus medu. Parasti biškopji ievāc aptuveni 15-20 kilogramus medu no stropa. Latvijā kopumā ir aptuveni trīs tūkstoši bitenieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses