Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Ne visi apsaimniekotāji dzēsīs parādnieku soda procentus

Līdzīgi kā Rīgas pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks, arī privātie namu apsaimniekošanas uzņēmumi vasaras periodā izsludina soda naudu dzēšanas akcijas, tomēr to nedara visi un pieeja parādniekiem ir visai atšķirīga. Tradicionāli vasaras mēnešos apsaimniekotāji cer iekasēt pietiekami daudz naudas, lai rudenī varētu savlaicīgi uzsākt apkures sezonu.

Jau ziņots, ka pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks dzēsīs rēķinu soda procentus, ja iedzīvotāji noslēgs līgumu par pamatsummas apmaksas grafiku. Nule par iespēju dzēst soda procentus saviem klientiem paziņojusi arī SIA Modulis 1, kas apsaimnieko mājas Ķengaragā. Diena pērn rakstīja, ka šī uzņēmuma apsaimniekotajos namos rudenī ilgi netika pieslēgts siltums, par spīti tam, ka apkures sezonas uzsākšanai apsaimniekotāji no iedzīvotājiem prasīja priekšapmaksu, ko vēlāk atmaksāja, attiecīgi samazinot rēķinu summu. Pagājušā gada augustā, kad Modulis 1 uzsāka priekšapmaksas iekasēšanu, iedzīvotāju parāds uzņēmumam bija Ls 129 000. Tagad Modulis 1 izvietojis paziņojumus, ka izsludina akciju - ja samaksās visu parāda summu, soda naudu par maksājumu kavējumiem dzēsīs pilnībā, bet, samaksājot pusi parāda, dzēsta tiks puse soda naudas. Sazvanot uzņēmumu, izdevās noskaidrot, ka arī pirms šādas akcijas izsludināšanas parādniekiem ir bijusi iespēja individuāli vienoties par soda naudas dzēšanu, ja tiek samaksāta pamatsumma. SIA Modulis 1 darbiniece, kas nevēlējās izpaust savu vārdu, atzina, ka uzņēmums negribētu rudenī atkal prasīt no iedzīvotājiem priekšapmaksu, jo pērn esot bijušas daudzas problēmas ar pārrēķiniem un ļoti daudziem klientiem nācies skaidrot, ka priekšapmaksa ir brīvprātīga. Savukārt SIA R.E.D. Namu serviss praktizē 50% līgumsoda atlaidi, ja klients samaksā visu parāda summu uzreiz, bet visu līgumsodu tomēr nedzēš, stāsta uzņēmuma valdes loceklis Edijs Landmanis. Esot gan izņēmumi, ja kavēti ir tikai 2-3 mēneši, taču tiem, kas nemaksā ilgāku laiku, visu līgumsoda summu tomēr neatlaiž. Ja klients vienojas dzēst parādu ilgākā laikā, viņam sastāda parāda atmaksas grafiku un no tā brīža līgumsodu klāt vairs nerēķina. R.E.D.Namu serviss līdz šim nav tiesājies ar dzīvokļu īpašniekiem, jo domstarpības atrisinātas mierīgā ceļā.

Tomēr Latvijā kopumā tieši šobrīd namu apsaimniekotāji ļoti aktīvi cenšas panākt parādu atmaksu, daudziem parādniekiem izteikti brīdinājumi un uzsāktas daudzas tiesvedības, ir stājušies spēkā spriedumi un daži parādnieki no dzīvokļiem arī izlikti, stāsta Latvijas Namu pārvaldnieku un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis. «Ziemā ir lieli komunālie maksājumi, bet, ja parādus nemazina vasarā, tad citādi nevar,» viņš uzskata. Ģ. Beikmanis kritiski vērtē Rīgas namu pārvaldnieka lēmumu dzēst visu soda naudu. «Tirgū šī rīcība izraisīja drīzāk pretēju efektu. Ja pensionārs, kuram ir grūti samaksāt, tomēr ar kādu soda naudas santīmu, bet cenšas maksāt, tad te atlaiž soda naudu tādiem, kas nav maksājuši piecus gadus. Soda nauda ir instruments, lai turētu pie disciplīnas un kārtības, un, ja to atlaiž pilnībā, tad cilvēks domā - kāpēc tad laikā jāmaksā, man par to nekas nebūs,» norāda Ģ. Beikmanis. Taču viņš saka, ka ir apsaimniekotāji, kuri atlaiž pēdējā gada laikā aprēķināto līgumsodu, ja parāda pamatsummu atmaksā uzreiz. Ģ. Beikmaņa vadītajā SIA CDzP Cēsīs ar soda procentiem rīkojas līdzīgi kā R.E.D.Namu serviss - arī šeit, noslēdzot līgumu par parāda apmaksu un sastādot grafiku, soda naudu klāt vairs nerēķina, protams, ja saistības tiek pildītas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses