Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nordea Finance Latvia līzinga un faktoringa portfelis sasniedzis 186 miljonus latu

SIA Nordea Finance Latvia jūlijā kļuvis par lielāko līzinga un faktoringa nozares uzņēmumu Latvijā ar 186 miljonu latu portfeli, informēja Nordea bankā.

Noslēdzies pirmais pusgads, kas Latvijas līzinga un faktoringa nozarē iezīmējies ar četrus gadus ilgušo nozares portfeļa krituma apstāšanos. Līzinga un faktoringa nozares portfelis četru gadu laikā no 2008.gada augusta, kad tas bija 1,845 miljardi latu, ir sarucis divas reizes līdz 894 miljoniem latu šī gada maijā. Savukārt jūlijā jau bija vērojams neliels nozares portfeļa pieaugums, sasniedzot 901 miljonu latu.

Straujajā ekonomikas izmaiņu laikā nozares uzņēmumiem bijusi atšķirīga stratēģija, kas mainījusi nozares uzņēmumu samērus un tirgus pozīcijas, jūlijā Nordea Finance Latvia kļūstot par lielāko līzinga un faktoringa nozares uzņēmumu Latvijā ar 186 miljonu latu portfeli.

Nordea Finance Latvia valdes priekšsēdētājs Ivars Šmits norāda, ka pēc iepriekšējā, straujā līzinga nozares atspēriena gada ar gandrīz dubultu jauno darījumu pieaugumu šis gads iezīmējas ar nozares jauno darījumu izaugsmes stabilizāciju. Pirmajā pusgadā līzinga jauno darījumu apjomi Latvijā auguši par 15%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn un sasniedzot 195 miljonu latu apjomu. Straujākā izaugsme - 39% - attiecībā pret pagājušā gada pirmo pusgadu vērojama autolīzingā ar 77 miljonu latu jauno darījumu apjomu.

Komerctransporta līzinga pieaugums pēc pagājušā gada apjomu dubultošanās šogad ir stabilizējies un veido 8% - 51 miljons latu jauno darījumu apjoms. Iztrūkums, kas bija radies Latvijas komerctransporta parkā krīzes laikā, lielā mērā tika aizpildīts pagājušajā gadā.

Savukārt iekārtu līzings pēc pagājušā gada 122% pieauguma pirmajā pusgadā saglabājies tajā pašā 65 miljonu latu apjomā. Lielāko īpatsvaru iekārtu līzingā šogad veido lauksaimniecības tehnika, tad seko ražošanas iekārtas un celtniecības tehnika.

Faktoringa nozarē izaugsmes atspēriena gads ir tieši šogad. Pirmajos sešos mēnešos faktoringa apgrozījums Latvijā palielinājies par 75%, salīdzinot ar pirmo pusgadu pērn, sasniedzot 214 miljonu latu apgrozījuma apjomu. Pieprasījums pēc šī apgrozāmo līdzekļu finansēšanas pakalpojuma pieaug līdz ar Latvijas ražotāju eksporta apjomu pieaugumu, kā arī līdz ar iekšzemes tirdzniecības nozares pieaugumu. Pozitīvu ietekmi uz faktoringu atstāj arī riska apdrošinātāju pakāpeniska uzticības atgriešanās Baltijas reģiona uzņēmumiem, vērtēja Šmits.

Nordea Finance Latvia kļuvis gan par līzinga, gan faktoringa nozares lielākā portfeļa turētāju Latvijā. "Četru gadu laikā esam vairāk nekā trīskāršojuši savu tirgus daļu. Tas ir sasniegums, ko esam panākuši ar nemainīgu ilgtermiņa organiskas izaugsmes stratēģiju: ciešu sadarbību ar "Nordea" banku, reģionālo partnerību veidošanu ar auto un tehnikas ražotājiem, kā arī augstāko klientu apkalpošanas līmeni, kuru pastāvīgi uzlabojām arī ekonomiskās krīzes laikā," norādīja Šmits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses