Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - SEB: pērn pieaudzis apdraudējums bankomātiem

Apdraudējums bankomātiem arvien pieaug, un, piemēram, pagājušajā gadā Latvijā kopumā konstatēti vismaz deviņi fiziska apdraudējuma gadījumi, aptuveni 40 nelegālu magnētisko karšu datu lasītāju jeb skimeru uzstādīšanas, kā arī desmit gadījumi, kad bankomāti bojāti, lai iegūtu detaļas skimeru izgatavošanai, liecina SEB bankas apkopotie dati.

Banka secina, ka pērnais gads bijis viskritiskākais Latvijas banku vēsturē bankomātu apdraudējuma ziņā.

Kā informē banka, vienā skimēšanas reizē tiek nelikumīgi savākti dati no 30-150 kartēm, gadā - ap 5000 kartēm. Gandrīz pusē šādu gadījumu no kartēm tiek noņemta nauda. Īsākais patlaban zināmais laiks, kas pagājis kopš brīža, kad nelikumīgi iegūti kartes dati Latvijā un ar klonētu karti veikta transakcija Lietuvā, ir divas stundas, informē banka.

Šī noziedzības veida apkarošanā, pēc bankas norādītā, palīdz hibrīdo karšu ieviešana. To pluss ir tas, ka informācija tiek glabāta gan magnētiskajā joslā, gan mikročipā. Ja šādas kartes magnētiskās joslas dati tiks noskimēti un izgatavota klonēta karte ar tādu pašu magnētiskās joslas informāciju, tā nefunkcionēs, jo karšu nolasītāji atpazīs, ka šai kartei ir jābūt ar mikročipu, skaidro banka. Tāpat bankomāti tiekot regulāri tīrīti.

Pēc SEB bankas datiem, pērn nolaupīti divi bankomāti - Elejā un Vaiņodē. Notikuši seši bankomātu laupīšanas mēģinājumi - Jēkabpilī, Aknīstē, Jelgavā, Vecumniekos, Mārupē, Pļaviņās, tāpat fiksēti divi uzlaušanas mēģinājumi - Vaiņodē un Lielvārdē.

(pievienots video labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

VIDEO: Bankomātu tests

SEB IETEIKUMI

- PIN kodu vislabāk atcerēties no galvas. Ja tas tiek pierakstīts, tad tikai šifrētā veidā!
- Ieteicams regulāri sekot saviem finanšu darījumiem. Pretenzijas par darījumiem ar kartēm tiek pieņemtas 45 dienu laikā.
- Jāpievērš uzmanība bankomātu izskatam. Ja pierastais bankomāts pēkšņi izskatās citādi, to labāk nelietot, bet uzreiz ziņot tuvākajā bankas filiālē vai zvanīt pa palīdzības tālruni, kas norādīts uz bankomāta uzlīmes.
- Pievērst uzmanību personiskajai drošībai, atrodoties pie bankomātiem, - pārliecināties, ka neviens nenovēro PIN koda ievadīšanu, atklāti nepārskaitīt izņemto naudu u.tml.

Avots: SEB banka

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses