Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Pieprasījums pēc Eleving Group akcijām 1,2 reizes pārsniedzis bāzes piedāvājumu IPO ietvaros

Profesionālie un privātie investori no Baltijas valstīm un Eiropas izrādīja lielu interesi par Eleving Group sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO): kopumā 4515 investori parakstījās uz uzņēmuma akcijām par kopējo summu 33 miljoni eiro, piedāvājuma bāzes apjomam tiekot pārsniegtam 1,2 reizes. Šis ir kļuvis par vēsturiski lielāko IPO Latvijā.

Eleving Group novēroja augstu pieprasījumu gan no privāto, gan institucionālo investoru puses. Institucionālie investori, tostarp fondi un privātā kapitāla pārvaldnieki no Baltijas un Rietumeiropas, veidoja 72% no kopējā emitēto akciju skaita. 

IPO ietvaros uzņēmums piesaistīja 4466 privātos investorus, kas veidoja 28% no kopējā emitēto akciju skaita. Mērot pēc privāto investoru pieprasījuma apjoma Baltijas valstīs, aktīvākie bija investori no Igaunijas ar 52%, kam sekoja investori no Latvijas ar 36% un investori no Lietuvas ar 12% no kopējā pieprasījuma pēc akcijām. Vidējais privāto investoru vienas investīcijas apjoms bija 1994 eiro.

Konsultējoties ar AS LHV Pank, uzņēmums ir noteicis galīgo piedāvājuma cenu 1,70 eiro apmērā par vienu akciju. Rezultātā piedāvājuma apjoms tika noteikts 29 miljonu eiro apmērā. Pēc piedāvājuma pabeigšanas paredzamais uzņēmuma akciju daudzums brīvā tirdzniecībā būs 18,4 %.

Privātie investori saņems pilnu akciju skaitu, uz kādu tie sākotnēji parakstījās. Vienas akcijas cena visiem investoriem ir noteikta vienāda. Tie investori, kuri parakstījās par augstāku cenu nekā galīgā piedāvājuma cena, saņems starpību atpakaļ uz bankas kontu, no kura tika veikta parakstīšanās uz akcijām. 

“Mēs izsakām sirsnīgu pateicību vairāk nekā 4500 jaunajiem akcionāriem, kuri piedalījās Eleving Group IPO, tā apliecinot savu ticību uzņēmumam un liekot pamatus mūsu turpmākajiem panākumiem. Šis ir ļoti labs rezultāts, ko raksturo spēcīgs pieprasījums no institucionālo investoru puses, kā arī vienmērīgs dalījums  Baltijas privāto investoru starpā. Šis no jauna piesaistītais kapitāls veicinās mūsu izaugsmes stratēģiju, kā arī nodrošinās pievilcīgu dividenžu ienesīgumu akcionāriem. Mēs esam pateicīgi mūsu partneriem, galvenokārt bankām – LHV, Signet un Warburg, kā arī visiem mūsu konsultantiem par nenovērtējamo atbalstu visa šī procesa laikā,” teic Modests Sudņus, Eleving Group izpilddirektors.

“Eleving Group IPO ir nozīmīgs pagrieziena punkts, jo tas ir lielākais IPO, kāds jebkad ir īstenots Latvijā, un tas norāda uz uzņēmuma spēcīgajām pozīcijām tirgū. Būdams viens no nedaudziem Baltijas uzņēmumiem, kas izvērš uzņēmējdarbību ārpus sava reģiona, Eleving Group sniedz vietējam tirgum tik ļoti nepieciešamo diversifikāciju. Neraugoties uz pašreizējiem sarežģītajiem kapitāla tirgus apstākļiem, šī piedāvājuma veiksmīga noslēgšanās apliecina investoru uzticību uzņēmuma izaugsmes potenciālam un tā spējai veiksmīgi darboties globālajā tirgū,” papildina Mihels Torims, LHV Pank Investīciju apkalpošanas nodaļas vadītājs. 

Paredzams, ka Eleving Group akciju tirdzniecība Nasdaq Rīga Baltijas oficiālajā sarakstā un Frankfurtes biržas regulētajā tirgū tiks uzsākta 2024. gada 16. oktobrī ar biržas simbolu ELEVR. Tāpat paredzams, ka norēķini par akcijām notiks 2024. gada 14. oktobrī vai ap šo datumu.  

LHV Pank IPO ietvaros bija iecelts kā vadošais emisijas organizētājs, savukārt "Signet Bank", "Auerbach Grayson & Co" un "M.M. Warburg & Co" bija iecelti par emisijas līdzorganizētājiem. Pie IPO realizācijas kā pārdošanas aģenti strādāja Bankhaus Scheich Wertpapierspezialist AG, UAB FMI Orion Securities un Redgate Capital AS. Aalto Capital bija Eleving Group un tās akcionāru finanšu konsultants. 

Eleving Group ir dibināts 2012.gadā Latvijā un šobrīd strādā 16 valstīs trīs kontinentos pasaulē, piedāvājot transportlīdzekļu un patēriņa finansēšanas pakalpojumus. Grupas galvenā misija ir apkalpot sabiedrības grupas, kas nav tradicionālo banku klienti, un veicināt iekļaujošu ekonomiku ar inovatīviem, viegli lietojamiem un saprotamiem finanšu produktiem. Eleving Group transportlīdzekļu finansēšanas segments iekļauj nodrošinātos aizdevumus un mobilitātes pakalpojumus un tas veido 2/3 no grupas kopējā kredītportfeļa. Tā vadošais zīmols ir Mogo. Savukārt 1/3 no grupas kredītportfeļa veido nenodrošinātie patēriņa finansēšanas pakalpojumi. Pašlaik 55% no grupas portfeļa atrodas Eiropā, 32% - Āfrikā un 13% - pārējā pasaulē.

Eleving Group reģistrēto klientu bāze pārsniedz 1,3 milj. klientu visā pasaulē, savukārt kopējā izsniegto aizdevumu summa pārsniedz 1,8 mljrd. eiro. Ar galvenajām mītnēm Latvijā, Lietuvā un Igaunijā un pārvaldības struktūru Luksemburgā Grupa nodrošina efektīvu un pārredzamu biznesa vadību. Eleving Group kopējais darbinieku skaits pārsniedz 2800 darbiniekus. Divus gadus pēc kārtas (2020. un 2021.gadā) Eleving Group tika iekļauta laikraksta Financial Times publicētajā Eiropas 1000 visstraujāk augošo uzņēmumu sarakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses