Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

PR: Dzīvojamo māju renovācijas projektu Latvijā maz, tomēr atsauksmes ir pozitīvas

Saskaņā ar SEB bankas un Market data veikto aptauju renovēto dzīvojamo māju skaits Latvijā ir tikai 9% no kopējā daudzdzīvokļu ēku skaita. Aptauja parādīja, ka vairumā gadījumu renovācijas process notika raiti. Aptauja rāda, ka astoņi no desmit renovēto māju iedzīvotājiem norāda, ka mājas renovācijas laikā nebija nekādu sarežģījumu.

13% norādīja uz tādiem traucējošiem faktoriem kā kaimiņu sākotnējā nepiekrišana renovācijai un 6% - remontdarbu slikto kvalitāti. Aptaujā noskaidrojies, ka visbiežāk renovācijas gaitā veikts kāpņu telpu remonts (60%) un gala sienu siltināšana (53%), tad seko apkures sistēmas modernizācija (36%) un logu nomaiņa (29%) un visbeidzot jumta nomaiņa (26%) un fasādes sienu siltināšana (26%). Diezgan populāri renovācijas veidi ir ūdens un kanalizācijas sistēmas nomaiņa, bēniņu siltināšana, kā arī pagraba siltināšana. Šādi darbi tika realizēti 19% gadījumu. Šie dati liecina, ka renovācija bijusi komplekss pasākums un iekļāva vairākus svarīgus māju energoefektivitātes posmus.SEB bankas renovācijas finansēšanas eksperte Tatjana Botina - Solomaha: "Aptauja liecina par pozitīvu attieksmi no tiem iedzīvotājiem, kuriem jau ir renovācijas pieredze. Mums bija svarīgi uzzināt arī finansējuma avotus. Izrādās, ka 40% gadījumu renovācija tika veikta uz savu uzkrājumu rēķina un 26% – tika izmantoti aizdevuma līdzekļi." Lielāko daļu atjaunoto māju pārvalda pašvaldības un privātie apsaimniekotāji (attiecīgi 36% un 34%). Visretāk renovācija tiek veikta kooperatīvu pārvaldītājās mājās – tikai 8% gadījumi. Ģeogrāfiski renovēto māju visvairāk ir Kurzemē (17%). Vidzemē, Rīga un Rīgas rajonā mazāk – attiecīgi 11% un 10%. Par renovācijas iemeslu 43% gadījumu ir nosaukta vēlme sakopt māju un 42% – slikta esošā siltumizolācija un nepieciešamība samazināt apkures rēķinus. Starp iemesliem uzsākt renovāciju bija minēts arī ēku vecums (14%), iespēja saņemt finansējumu no ES struktūrfondiem (9%). Interesanti, ka ievērojama daļa māju iedzīvotāju (14%), kur tika veikta renovācija, nezin, kāpēc darbi ir uzsākti vai neinteresējas par šo jautājumu.Aptaujā, ko veica SEB banka sadarbībā ar pētījumu kompāniju Market dati, piedalījās 816 iedzīvotāji no dažādiem Latvijas reģioniem. Aptauja tika veikta 2009. gada novembrī.

SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu. SEB grupa sniedz universālas bankas pakalpojumus Zviedrijā, Vācijā un Baltijas valstīs – Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. SEB grupa ir pārstāvēta arī citās Ziemeļvalstīs, Polijā, Ukrainā un Krievijā, kā arī lielākajos finanšu centros visā pasaulē. Uz 2009. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 2.233 miljardus Zviedrijas kronu (~219 miljonus eiro), kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 1.295 miljardi Zviedrijas kronu (~127 miljoni eiro).  SEB grupā strādā vairāk kā 20 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Papildu informācijai:
Agnese Strazda, SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja – 67215521, 29149306
[email protected]
Vairāk par SEB grupu Latvijā: www.seb.lv
SEB bankas 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses