Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reverta no līzinga portfeļa atguvusi vairāk nekā 240 miljonus ASV dolāru

AS Reverta kopš 2008.gada beigām no līzinga kompāniju pārdošanas atguvusi vairāk 240 miljonus ASV dolāru (136,08 miljonus latu), biznesa portālu Nozare.lv informēja bankas Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa-Tumanovska.

Reverta noslēgusi līzinga kompānijas Ukrainā Parex Lizing pārdošanas darījumu, līdz ar to aizejot no aktīvā līzinga tirgus. Pārdodot Parex Lizing, saņemto maksājumu kopējā summa ir 2,8 miljoni ASV dolāru (1,58 miljoni latu).

Ozoliņa-Tumanovska informēja, ka Revertai izdevies realizēt tās pārvaldībā esošo līzinga kompāniju kredītportfeli būtiski ātrāk, nekā to paredz Ministru kabineta un Eiropas Komisijas apstiprinātais Parex bankas restrukturizācijas plāns. Šis plāns nosaka līzinga kompāniju NVS valstīs darbības izbeigšanu līdz 2013.gada 31.decembrim, tās pārdodot vai likvidējot. Papildu līdzekļu ieguldīšana līzinga kompāniju saimnieciskās darbības attīstīšanā un uzturēšanā nav atļauta.

"Īstenojot Ukrainas līzinga kompānijas pārdošanas darījumu, esam pilnībā izgājuši no aktīvā līzinga tirgus, kas ir loģisks solis gan no biznesa, gan no mūsu darbības stratēģijas viedokļa," norāda Revertas valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams.

"Izvērtējot un salīdzinot iespējamos rīcības scenārijus, ir skaidri redzams, ka ieguvumi no līzinga kompāniju pārdošanas ir ievērojami lielāki nekā no to saimnieciskās darbības turpināšanas uzņēmumam noteikto ierobežojumu ietvaros," skaidro Gviljams.

Kopš 2008.gada beigām no līzinga kompāniju pārdošanas ir atgūti vairāk 240 miljoni ASV dolāru. Maksājumus no "Parex Leasing" Krievijā pārdošanas "Reverta" turpinās saņemt līdz 2013.gada nogalei, tā nodrošinot valsts ieguldījuma atmaksai nepieciešamo naudas plūsmu.

Pēdējo gadu laikā Ir pārdotas vairākas līzinga kompānijas. 2010.gadā pārdots uzņēmums "Parex Lizing" Baltkrievijā. Pārdošanas rezultātā atgūti vairāk nekā 8,5 miljoni ASV dolāru (4,8 miljoni latu), kopumā kopš 2008.gada no Baltkrievijas līzinga kompānijas atgūti 25 miljoni ASV dolāru (14,17 miljoni latu). Atbilstoši noslēgtā līguma nosacījumiem pēdējie maksājumi tika saņemti 2012.gada sākumā.

2011.gadā tika pārdoti uzņēmumi "Parex Leasing" un "Extroleasing" Krievijā. Pirmajā maksājumā tika atgūti vairāk nekā 14,5 miljoni dolāru (8,2 miljoni latu), papildu tam līdz šim brīdim saņemti vēl 1,3 miljoni ASV dolāru (0,74 miljoni latu). Maksājumus no "Parex Leasing" problemātisko aktīvu portfeļa izstrādes "Reverta" turpinās saņemt līdz 2013.gada beigām. Kopš 2008.gada no abu kompāniju līzinga portfeļa izstrādes kopumā atgūti vairāk nekā 120 miljoni ASV dolāru (68,04 miljoni latu).

2011.gadā tika pārdots "Pareks Lizing and Faktoring" Azerbaidžānā. 2011.gadā atgūti 3,4 miljoni ASV dolāru (1,92 miljoni latu), bet kopš 2008.gada beigām no Azerbaidžānas līzinga portfeļa kopumā ir atgūti vairāk nekā 50 miljoni ASV dolāru (28,35 miljoni latu).

Šogad pabeigta "Parex Lizing" Ukrainā pārdošana. Darījuma summa ir 2,8 miljoni ASV dolāru (1,58 miljoni latu). Kopš 2008.gada beigām kopumā no Ukrainas līzinga portfeļa ir atgūti vairāk nekā 45 miljoni ASV dolāru (25,5 miljoni latu).

Ozoliņa-Tumanovska atzīmēja, ka, tāpat kā iepriekš veiktajos darījumos, arī attiecībā uz "Parex Lizing" kompānijas Ukrainā pārdošanu tika ņemti vērā vairāki būtiski faktori, kas norādīja uz tūlītējas pārdošanas priekšrocībām: kompānijas darbības nodrošināšanai un kontrolei ārpus valsts robežām nepieciešamas apjomīgās administratīvās izmaksas, restrukturizācijas plānā noteikts aizliegums veikt ieguldījumus līzinga kompāniju darbības attīstībā, ir juridiskie riski, kas saistīti ar citas valsts jurisdikciju un atšķirīgo biznesa vidi, kā arī tika iegūta būtiska naudas summa.

Problemātisko aktīvu pārvaldītāja "Reverta" darbība koncentrēta trijos galvenajos virzienos - kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana.

Kopš 2010.gada 1.augusta līdz šā gada 26.jūlijam "Reverta" no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi vairāk nekā 380 miljonus eiro (267 miljonus latu).

Kā ziņots, šā gada 10.maijā "Parex banka" sāka strādāt ar jaunu zīmolu - "Reverta". Jaunais zīmols atspoguļo uzņēmuma statusa maiņu, no kredītiestādes kļūstot par profesionālu problemātisko aktīvu pārvaldītāju.
2011.gada 28.decembrī "Parex bankas" ārkārtas akcionāru sapulce nolēma labprātīgi atteikties no bankai izsniegtās kredītiestādes licences.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses