Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Rūpniecības produkcijas izlaide deviņos mēnešos pieaug par 1,1%

Šogad deviņos mēnešos sezonāli izlīdzinātā rūpniecības produkcijas izlaide Latvijā palielinājās par 1,1%, salīdzinot ar 2006.gada attiecīgo laika periodu, aģentūra BNS uzzināja Centrālajā statistikas pārvaldē.

Tostarp trešajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pirms gada, rūpniecības produkcijas izlaide Latvijā palielinājās par 1,6%.

Lielākais pieaugums šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo laika posmu, bija gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā, kur apjomi pieauga par 19,1%, elektrisko mašīnu un aparātu ražošanā tie palielinājās 15,3%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas, - par 13,5%, celulozes, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā - par 8,9%.

Savukārt par 7,1% ražošanas apjomi gada deviņos mēnešos samazinājās koksnes un koka izstrādājumu ražošanā, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 4%, mēbeļu ražošanā, citur neklasificētā ražošanā - par 3,6%.

Šogad septembrī, salīdzinot ar iepriekšēja gada septembri, kopējā sezonāli izlīdzinātā rūpniecības produkcijas izlaide saglabājās iepriekšējā gada līmenī, tostarp apstrādes rūpniecībā samazinājās par 1,5%, bet elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē bija pieaugums par 4,4%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē apjomi palielinājās par 3,3%.

Šogad septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozarē bija apjomu pieaugums par 4,8%, tostarp graudu malšanas produktu, cietes un cietes produktu ražošanā - par 14,5%, dzērienu ražošanā - par 7,8%, piena produktu ražošanā - par 7,6%, gaļas un gaļas produktu ražošanā, pārstrādē un konservēšanā - par 1,9%. Ražošana kritusies zivju un zivju produktu pārstrādē un konservēšanā - par 2,8% un citu pārtikas produktu (maize, konditorejas izstrādājumi, cukurs) ražošanā - par 1,2%.

Šogad septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada septembri produkcijas izlaide par 213% palielinājās elektrisko mašīnu un iekārtu ražošanā, gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas) - par 17,9%, celulozes, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā - par 10,4%, gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā - par 6,2%, tekstilizstrādājumu ražošanā - par 0,9%, metālu ražošanā - par 0,4%.

Šogad septembrī, salīdzinot ar pagājušā gada septembri, rūpniecības produkcijas apjomi samazinājušies citu transportlīdzekļu (kuģu, laivu, lokomotīvju un ritošā sastāva remonts) ražošanā - par 18,8%, nemetālisko minerālu izstrādājumu (keramikas, cementa, betona u.c. izstrādājumi) ražošanā - par 16,7%, mēbeļu ražošanā, citur neklasificētā ražošanā - par 16,5%, apģērbu ražošanā - par 16,2%, ķīmisko vielu, to izstrādājumu un ķīmisko šķiedru ražošanā - par 7%, iekārtu mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 8%, koksnes un koka izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, - par 2,8%, izdevējdarbības, poligrāfijas un ierakstu reproducēšanas nozarē - par 2,8%.

"Apstrādes rūpniecības vājie rādītāji palielina bažas, ka, bremzējoties līdz šim visstraujāk augušajām nozarēm kā nekustamie īpašumi, būvniecība un mazumtirdzniecība, kopējā ekonomikas attīstība var būtiski palēnināties, un vēlreiz apliecina, cik nepieciešami ir pasākumi rūpniecības un eksporta veicināšanai," aģentūrai BNS atzina "DnB NORD Bankas" Ekonomisko pētījumu grupas analītiķe Ieva Vēja.

Viņa norādīja, ka jau iepriekšējos gados apstrādes rūpniecības loma ekonomikā Latvijā bija mazāka nekā kaimiņvalstīs un šogad šī atšķirība tikai palielinās. "Ja Latvijā apstrādes rūpniecības īpatsvars kopējā pievienotajā vērtībā pērn bija 11,8% un tā deva 0,7 procentpunktus no kopējā IKP pieauguma 11,9% apjomā, Igaunijā un Lietuvā apstrādes rūpniecības īpatsvars bija attiecīgi 16,5% un 20,5% un tās devums IKP pieaugumā pārsniedza divus procentpunktus," piebilda Vēja.

Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidents Guntis Strazds aģentūrai BNS sacīja, ka šogad vieglās rūpniecības izlaide Latvijā praktiski ir pagājušā gada līmenī, vienīgi eksports ir pieaudzis.

Pēc viņa teiktā, ražošanas apjomi nav palielinājušies, jo darbu ir pārtraukuši daži nozares uzņēmumi, kā arī to ir ietekmējis darbinieku trūkums.

"Līdz gada beigām nekas sevišķs nemainīsies, rādītāji saglabāsies 2006.gada līmenī, varbūt mazliet pieaugs," klāstīja Strazds.

Pēc CSP datiem, 2007.gada septembrī, salīdzinot ar 2007.gada augustu, rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 3,4%, tostarp apstrādes rūpniecībā - par 3,5%, elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē - par 2,9%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 3,8%.

2006.gadā sezonāli izlīdzinātā rūpniecības produkcijas izlaide Latvijā pieauga par 4,8%, salīdzinot ar 2005.gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses