Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Swedbank" samazinās darbinieku skaitu

Latvijas lielākā banka Swedbank, gaidot vēl lielāku ekonomikas bremzēšanos 2009.gadā, nākamgad iecerējusi samazināt darbaspēka izmaksas, īstenojot dažādus optimizācijas pasākumus, arī darbinieku atlaišanu, _Dienai _atzina bankas personāla pārvaldes vadītāja Andželika Berga. Tiek lēsts, ka dažādi darbaspēku resursu optimizācijas soļi varētu skart 5—10% no Swedbank strādājošiem.

Citas Latvijas bankas par saviem plāniem attiecībā uz darbinieku skaita optimizēšanu izsakās atturīgi, savukārt personāla atlases speciālisti atzīst, ka pēdējā laikā ievērojami pieaudzis to darba meklētāju skaits, kuri iepriekš strādājuši par kredītspeciālistiem finanšu iestādēs.

Plānojot nākamā gada biznesa apjomus, jau šobrīd skaidri redzams, ka ekonomika bremzējas un nepieciešamie resursi, to skaitā darbinieku, ir jāpieskaņo šim ekonomikas ciklam, personāla politikas izmaiņas pamato A.Berga no Swedbank. "Arī mēs plānojam darbinieku skaitu atbilstoši paredzamajam biznesa apjomam, kas ir aptuveni par 5 līdz 10% mazāks nekā šobrīd," norāda Swedbank pārstāve.

Viņa uzsver, ka štatu samazinājums netiks veikts mehāniski, bet gan precīzi pieskaņots biznesa jomām un to apjomiem. Pēc A.Bergas stāstītā, šogad vairāki speciālisti tika pārkvalificēti, un jau sešus gadus bankā darbojas efektivitātes celšanas programma. Patlaban Swedbank nodarbina 2600 cilvēku.

SEB banka norāda, ka vienmēr ir uzmanīgi izvērtējusi gan biznesa, gan cilvēkresursu efektivitāti. Savukārt Parex bankas personāla daļas vadītāja Helma Purvinska domā, ka šobrīd vēl pāragri veidot precīzus nākamā gada personāla plānus, jo Latvijā un pasaulē finanšu situācija ir ļoti nestabila. "Uzņēmējdarbības vide mainās tik strauji, ka nopietnus gada un pat pusgada plānus veidot un tos ievērot ir sarežģīti. Personāla vadības lielākā vērtība pašlaik ir elastība." Arī Latvijas krājbanka komentāros ir atturīga. "Banka pastāvīgi pārskata darbinieku skaitu, rūpējoties par optimālu resursu izlietošanu. Var tikt likvidētas esošās darbavietas un ieviestas arī jaunas," pauž bankas pārstāve Kristīne Ozolniece.

Jau vēstīts, ka pērn ievērojamu štatu samazināšanu ir īstenojusi Aizkraukles banka, kura darbības stratēģijas maiņas dēļ slēgusi gandrīz visas savas filiāles. Aizkraukles bankas valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis septembrī intervijā žurnālam Lietišķā Diena prognozēja, ka nākamgad arī citas Latvijas bankas varētu rīkoties līdzīgi.

Bez darba palikušo bijušo bankas kredītspeciālistu skaits pēdējā laikā ir būtiski pieaudzis, novērojis personāla atlases kompānijas Adros Baltija vadītājs Aleksejs Saveļjevs. "Ir pašsaprotami, ka krīzes laikā uzņēmumi daudz stingrāk izvērtē darbinieku produktivitāti un atdevi un no balasta tiek vaļā," uzsver A.Saveļjevs. Viņa pieredze liecina, ka atrast citu darbu šīs jomas speciālistiem ir grūti, tādēļ jādomā par pārkvalifikācijas iespējām. "Ir tādi, kuri apgūst kādu citu bankas specialitāti, ir tādi, kuri aiziet uz citām nozarēm — piemēram, tirdzniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses