Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Trīs reizes pieaug vieglo ceļu satiksmes negadījumu skaits

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistikas datiem 2006.gada laikā gandrīz trīs reiz pieaudzis vieglo ceļu satiksmes negadījumu skaits, kas reģistrēti uz Saskaņoto paziņojumu pamata.

Pērn, izmantojot Saskaņotos paziņojumus, apdrošināšanas sabiedrībās fiksēti 21 tūkstotis ceļu satiksmes negadījumu, kas sastāda 52% no kopējā reģistrēto negadījumu skaita. Tas ir augstākais Saskaņoto paziņojumu izmantošanas rādītājs kopš to ieviešanas 2004.gada 1.maijā.

Autovadītāji kļūst arvien neuzmanīgāki
Policijā reģistrēto CSNg skaits pērn samazinājies par 21%. Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Latvijā, strauji palielinoties transportlīdzekļu skaitam, ceļu satiksmes negadījumi ar katru gadu notiek arvien biežāk, tomēr no tiem Ceļu policijā reģistrēto ceļu satiksmes negadījumu skaits ar katru gadu samazinās. Tas skaidrojams ar to, ka autovadītāji aizvien vairāk sāk izmantot Saskaņotos paziņojumus nenozīmīgu negadījumu fiksēšanai.”

Saskaņoto paziņojumu izmantošana atvieglo Ceļu policijas darbu un nerada liekus transportlīdzekļu sastrēgumus uz ielām vieglu negadījumu situācijās. Autovadītājiem, fiksējot negadījumu ar Saskaņoto paziņojumu, netiek piešķirti soda punkti, turklāt paātrinās OCTA apdrošināšanas atlīdzības saņemšana, jo nav nepieciešama papildus informācijas pieprasīšana no Ceļu policijas par vainīgo personu. Apdrošinātājs, pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem, izvērtē un nosaka katras ceļu satiksmes negadījumā iesaistītās personas atbildību par nodarītajiem zaudējumiem un veic atlīdzības izmaksu.

Jāizvērtē, kad lietot Saskaņoto paziņojumu
Ja Saskaņotā paziņojuma ieviešanas sākumposmā bija vērojama tendence autovadītājiem baidīties tos izmantot, tad šobrīd situācija ir mainījusies un saskaņotais paziņojums nereti tiek aizpildīts pat gadījumos, kad to nedrīkst darīt. Apdrošinātāji bieži ir pretimnākoši un izmaksā atlīdzības arī situācijās, kad ir noticis nopietns negadījums, bet autovadītāji aizpildījuši saskaņoto paziņojumu.

Juris Stengrevics: „Daļai autovadītāju joprojām trūkst zināšanu, kad drīkst un kad nedrīkst izmantot saskaņotos paziņojumus. Tādēļ vairums, iekļūstot maznozīmīgā autoavārijā, kurā nav nodarīts kaitējums trešajām personām un nav cietušo, drošības labad izvēlas izsaukt Ceļu policiju, kas, novērtējot negadījuma apstākļus, aicina autovadītājus aizpildīt Saskaņotos paziņojumus.

Atsevišķos gadījumos autovadītāji nav pareizi noformējuši saskaņotos paziņojumus. Būtiskais ir uzzīmēt negadījuma shēmu, norādīt apstākļus, kā, kad un kur noticis negadījums, kā arī norādīt iesaistītos transportlīdzekļus un, lai Saskaņotais paziņojums varētu tikt uzskatīt par dokumentu, obligāts ir abu iesaistīto vadītāju paraksts.”

Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka Saskaņoto paziņojumu izmantot nedrīkst, ja:

  • ceļu satiksmes negadījumā iesaistītie autovadītāji nevar savā starpā vienoties par visiem negadījuma apstākļiem
  • ir cietušie
  • ceļu satiksmes negadījumā iesaistīti vairāk kā divi transportlīdzekļi
  • transportlīdzekļiem nodarīti bojājumu, kuru dēļ tie nevar vai tiem aizliegts braukt
  • nodarīti bojājumi trešās personas mantai


Informāciju sniedza:
Juris Stengrevics
LTAB valdes priekšsēdētājs

Informāciju sagatavoja:
LTAB sabiedrisko attiecību konsultante
Agnese Ditke
T: 7358925, 22017171



 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses