Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Žīgurs: Piedalīsimies, ja būs komerciāli izdevīgi

Latvijai un Baltijai paredzams bāzes jaudu trūkums, ko kompensēs Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekts, savukārt dalība AES būvē atkarīga no tā, vai tas būs komerciāli izdevīgi, norāda Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

"AS Latvenergo vairākkārt ir uzsvērusi, ka dalība Visaginas AES projektā ir iespējama tikai tad, ja apstiprinās tā komerciālais izdevīgums Latvenergo. Šobrīd iespējamā Latvijas līdzdalība un tās apmēri vēl tiek izvērtēti - starpvalstu sadarbība un ieguvumi, īpaši starp Lietuvu un pārējiem partneriem, ir ļoti būtisks faktors," atklāj Latvenergo vadītājs.

Viņš uzsver, ka iespējamā finansiālā ieguldījuma  apmērs vēl tiek vērtēts no tās bāzes jaudu vajadzībām perspektīvā un komerciālā izdevīguma. Gala lēmums tiks pieņemts vairākos etapos, priekšā ir arī projekta gala izpētes posms – projekta galīgās cenas fiksēšana, finansējuma piesaistīšana, un citi.

"Šobrīd Latvijas ģenerējošo jaudu portfelī lielākā nozīme ir modernizētajiem un no ražošanas viedokļa efektīvajiem TECiem un HESiem, kas lielā mērā nosedz elektroenerģijas prasības, taču tiem ir sezonāls raksturs – AES ir racionāls risinājums sezonālo pieprasījuma pīķu stabilizēšanai un regulāru bāzes jaudu pieejamībai.

Tādēļ Latvijas gadījumā runa ir par iespējamu līdzdalību līdz 20% apmērā jeb līdz 1 miljardam eiro, kas nosegtu potenciālās nākotnes jaudu prasības un attaisnotu sevi no komerciālā izdevīguma viedokļa, tā kā AES klātbūtne ir arī elektroenerģijas tirgus cenu stabilizējošs faktors. Šis ir reālais iespējamā ieguldījuma limits, sabalansējot mūsu vajadzības, investīciju iespējas un riskus. Palielinoties dalības procenta apmēram, attiecīgi palielinātos arī finansiālā ieguldījuma apmērs, skaidro A. Žīgurs.

Viņaprāt valstiskā mērogā kā ieguvums ir jāvērtē drošas un ilgtspējīgas ģenerējošās jaudas, kā arī katras valsts iespējas piedalīties ar saviem resursiem AES būvniecībā ar darbaspēku, būvniecību, būvmateriāliem, un citiem resursiem.

"Rēķinoties ar to, ka Baltijas reģionā ir paredzams bāzes jaudu trūkums, Visaginas AES projekts to ne tikai būtiski samazina, bet arī rada regulāras un prognozējamas bāzes jaudas. Tādējādi tiek nodrošināts Latvijas un arī Baltijas stratēģiskais mērķis – energoapgādes drošība un ilgtspēja," stāsta Latvenergo vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses