Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

airBaltic gaisa floti, visticamāk, atstās fokeri

«AirBaltic flote ir veca, un tā ir jāatjauno,» paziņojis nacionālās aviokompānijas ģenerāldirektors Martins Gauss. Viņš plāno atteikties no 10 lidmašīnām un atlikušās 24 pēc vajadzības nomainīt ar jaunākām.

Tiks pārskatīti arī aviokompānijas lidojumu galamērķi, nerentablie reisi samazināti vai atcelti, bet visvairāk noslogotajos, piemēram, uz Briseli, tiks norīkotas ietilpīgākas lidmašīnas, lai varētu samazināt lidojumu frekvenci.

AirBaltic vadība otrdien valdībai piedāvāja trīs uzņēmuma nākotnes scenārijus. M. Gausa piedāvājums valdībai acīmredzot patika, jo tā vēlreiz apstiprināja, ka piešķirs 41,6 miljonu latu finansējumu. Investīcija, līdzīgi kā iepriekš ieguldītie 16 miljoni, tiks kapitalizēta un ieguldīta uzņēmuma pamatkapitālā. Valsts arī apsolīja aizdot no valsts kases 25,4 miljonus latu, ja uzņēmuma privātais partneris Baltijas aviācijas sistēmas nespēs pildīt savas saistības, kas paredzētas airBaltic pamatkapitāla palielināšanas plānā. Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss: «Šī summa tiks aizdota, un tā, protams, pēc tam tiks atgūta atpakaļ. Kopējie valsts ieguldījumi nepārsniegs to summu, par kuru tika panākta vienošanās 3. oktobra sarunās.»

M. Gauss apliecināja, ka uzņēmuma darbinieki netiks atlaisti. Tas jau esot izdarīts - pirms ziemas sezonas sākuma uzņēmums samazinājis pilotu skaitu. Maršrutu skaits tiks optimizēts vasaras sezonas sākumā: «Konkurenti nesnauž, tāpēc šobrīd es nevēlos izpaust, no kuriem galamērķiem mēs grasāmies atteikties,» presei stāstīja M. Gauss un atklāja, ka daļa naudas tiks ieguldīta flotes atjaunošanā. «Jaunas mums ir tikai Bombardier Q400 turbopropelleru lidmašīnas. No daļas veco lidmašīnu atteiksimies pavisam, daļu nomainīsim ar jaunākām.»

AirBaltic ģenerāldirektors apsolīja, ka uzņēmuma biznesa attīstības plāns tiks izstrādāts tuvākajos trīs četros mēnešos un aviokompānija centīsies saglabāt pašreizējo pasažieru skaitu, lai pēc iekšējās krīzes pārvarēšanas to turpmākajos gados palielinātu. Pamatā uzsvars tiks likts uz ietilpīgākām lidmašīnām un mazāku lidojumu skaitu, kā arī maršrutu, lidojumu frekvences un galamērķu auditu. Tūrisma nozares pārstāvji, kas uzņem tūristus, aviosabiedrības lēmumu pārskatīt galamērķu sarakstu un likvidēt nerentablos reisus uzskata par pozitīvu soli. Tomēr iesaka - pirms «griezt», izvērtēt korporatīvo pasažieru plūsmu, ko rada pašreizējie airBaltic savienojumi.

Aviācijas eksperts Tālis Linkaits saka - 10 lidmašīnu, kas pametīs airBaltic floti, visticamāk, būs vidēji 22 gadus vecie Fokker 50: «Lai gan absolūtos skaitļos šī lidmašīna nepatērē daudz degvielas, neizdevīgumu rada nelielais pasažieru skaits, ko tā spēj pārvadāt. Turklāt šīs lidmašīnas pamatā tiek dzenātas pa maršrutiem, kuros dažreiz vienā reisā lido tikai trīs četri cilvēki. Tas, protams, ir ļoti neekonomiski. Arī lidaparātu cienījamais vecums prasa lielākus ieguldījumus apkopē, faktors ir arī rezerves daļu pieejamība.»

Pārējā flote, viņaprāt, ir normas robežās: 14 izmantoto Boeing 737 vidējais vecums ir 14,7 gadi, abi lielie Boeing 757-200 ir vidēji 12 gadu veci. «No boingiem ir tikai četras lidmašīnas, kuras ir 19 gadu vecas, tās arī vajadzētu nomainīt,» stāsta T. Linkaits. Viņš norāda, ka kopumā lidaparātu vidējā vecuma ziņā airBaltic ierindojas 14. vietā pasaulē, kas ir visnotaļ labs rādītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses