Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Darījumu skaits ar sērijveida dzīvokļiem Rīgā strauji samazinājies

Vidējās tipveida dzīvokļu cenas uz 1.aprīli bija 1662 EUR/m2 (Ober Haus) - 1713 EUR/m2 (Latio). Tas ir par 1,8-4% dārgāk nekā uz 1.martu. Kāpēc, pat samazinoties pieprasījumam pēc sērijveida dzīvokļiem, cenas tomēr tiem pieauga?

Sērijveida dzīvokļu tirgū piedāvājums martā palielinājies par 32%. Savukārt Zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits samazinājies par aptuveni 30%, turklāt, tā noticis jau otro mēnesi pēc kārtas, liecina kompāniju Ober Haus un Latio dati. Lai arī kopumā cenas martā Rīgas mikrorajonos pēc Ober Haus datiem kāpušas par 1,8%, bet pēc Latio datiem par 4%, tomēr pirmo reizi eksperti norāda, ka šobrīd pircēju interese par dzīvokļu iegādi ir būtiski samazinājusies. Patlaban darījumu skaita sarukšana nav īslaicīga parādība, kāda, piemēram, iepriekš tika novērota 2006.gada vasarā - karstākajā atvaļinājumu laikā. Latio norāda, ka iepriekšējo reizi ilglaicīgi nogaidoša dzīvokļu pircēju pozīcija tika novērota tikai 2002.-2003.gadā, kad tika gaidīta jauno projektu ienākšana tirgū.

Kas ir iemesli?

Latio uzsver vispārējo situāciju - pēdējā gada laikā augušas gan EURIBOR, gan RIGIBOR bāzes likmes, sadārdzinot hipotekāros kredītus dzīvokļu pircējiem. EURIBOR indekss audzis lēni, bet stabili - par vairāk nekā 1% gadā. Toties ļoti strauji sadārdzinājušies kredīti latos. Pēc satraukumiem finansu tirgū par lata iespējamo devalvāciju, latu resursu cena (kredītlikmju bāzes cena, kam bankas pievieno vēl savu uzcenojumu) marta beigās sasniedza 8%. Tomēr Latio arī norāda - ņemot vērā, ka lielākā daļa hipotekāro kredītu ir izsniegta EUR valūtā, latu resursu sadārdzināšanās, patlaban neatstāj būtisku ietekmi uz kredītu ņēmēju regulāro maksājumu apmēru.

Ober Haus uzskata, ka pazeminātais reģistrēto darījumu skaits tradicionāli aktīvajā martā jau var liecināt par tirgus dalībnieku piesardzīgo reakciju uz Latvijas finanšu tirgus notikumiem un pretinflācijas pasākumiem.

Darījumi samazinājās, cenas tomēr auga

Kāpēc tomēr, pat samazinoties pieprasījumam pēc sērijveida dzīvokļiem, cenas tomēr tiem pieauga? Latio skaidro, ka dzīvokļu pārdevēji cenu vēl arvien nosaka, skatoties uz iepriekšējo mēnešu cenu pieaugumu. Ober Haus to sauc par «līdz šim novēroto pārdevēju spēju uzturēt cenu optimismu».

Cenas, iespējams, kritīs

Abas kompānijas norāda, ka dzīvokļu piedāvājums tirgū nav samazinājies. Ober Haus prognozē, ka, mijiedarbojoties paaugstinātam piedāvājumam un salīdzinoši zemākai darījumu aktivitātei, tuvākajos mēnešos sērijveida dzīvokļu tirgū atsevišķos segmentos ir iespējama ne tikai cenu stagnācija, bet arī cenu krišana. Šādu iespēju palielina visu tirgus dalībnieku piesardzība nākotnes prognozēs, tomēr to samazina pārdevēju «spēja uzturēt cenu optimismu». Ober Haus gan uzsver, ka šo tendenci sērijveida dzīvokļu tirgū pašlaik gan nevar attiecināt uz visu tirgu, jo pieaug pircēju interese par mājokļu kvalitāti, kuri vecajā apbūvē pagaidām nemainās, bet jaunajos projektos pamazām pieskaņojas tirgus prasībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses