Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Durvju ražotne "Jeld—Wen" sašaurinās

Eksperti: saražot kļuvis vienkāršāk; problēmas rada noieta tirgus

Līdzīgi kā vairāki mēbeļrūpniecības uzņēmumi šogad, arī durvju ražotne Jeld—Wen Aizkrauklē jūlijā samazinājusi darbinieku skaitu aptuveni par 10%, atlaižot no darba 22 galdniekus. Atzīmējot, ka uzņēmuma politika liedz stāstīt plašāk, ražotnes direktors Aleksandrs Horuženko apstiprināja Nodarbinātības valsts aģentūras publicēto informāciju, ka štatu samazināšana notikusi ražošana apjomu sarukšanas dēļ

"Šogad darbinieku skaits sarucis daudzos uzņēmumos. Ne grandiozi, par kādiem 10% te vienā, te otrā," Dienai apliecina asociācijas Latvijas mēbeles izpilddirektors Andris Plezers. Viņš norādīja, ka galvenais klupšanas akmens ražotājiem šodien ir mārketings un noieta tirgus atrašana. "Saražot šodien nav problēmu, jo apaļkoku cenas ir kritušās un arī darbaspēka izmaksas vairs nekāpj tik strauji kā pēdējos divos gados," atzīmē A.Plezers.

Ieguldīt, bet pareizi


Patlaban Latvijas tirgū šajā nišā piedāvājums pārsniedz pieprasījumu, tāpēc daudzi uzņēmumi sašaurinās, apstiprina koka logu un durvju ražotāja Wooden Windows Latvia valdes priekšsēdētājs Ivars Reinhards, norādot, ka jāmeklē ārzemju tirgi. "Konkurētspējīgie ir tie, kas pareizi investējuši un pareizi optimizējuši ražotni," saka -I.Reinhards un skaidro, ka Latvijas darbaspēku izmaksu kontekstā par pareizu būtu uzskatāms ieguldījums ražošanas kvalitātes uzlabošanā, nevis automatizācijā. "Piemēram, operatora alga Latvijā ir ap 400 latu atšķirībā no Eiropas, kur tā ir pāris tūkstošus liela. Pie šādām relatīvi zemām darbaspēka izmaksām neatmaksājas investēt pārsimt tūkstošus ražošanas automatizēšanā, drīzāk ir jāiegulda kvalitātes celšanā," lēš I.Reinhards, norādot, ka šādi uzņēmumam izdodas ražot par konkurētspējīgu cenu. Pats Wooden Windows Latvia patlaban ražo tikai vietējam tirgum, taču mērķē gan Rietumeiropas un Skandināvijas, gan arī Ukrainas un Krievijas virzienos.

Stagnē visā pasaulē


No optimistikām prognozēm par tirgus aktivizēšanos vēl tuvāko pusgadu vajadzētu atturēties, norāda A.Plezers. "Nevienam nav noslēpums, ka rosība atjaunosies līdz ar celtniecības atdzīvošanos. Šī joma patlaban stagnē visā pasaulē," tā A.Plezers un piebilst, ka nupat saņēmis Latvijas ražotājiem adresētu piedāvājumu no igauņu kolēģiem iegādāties kādu mēbeļu ražotni Tallinas pievārtē. Tomēr saņemot šī gada pirmās puses nozares rezultātus, A.Plezers atzīmē, ka vairākiem uzņēmumiem jau manāmas augšupejas pazīmes. Turklāt daļu no statistikas par atlaistajiem darbiniekiem veido tie, kas atlaisti nevis ražošanas apjomu sarukšanas dēļ, bet gan līdz ar modernāku tehnoloģiju uzstādīšanu, kas vērtējama kā pozitīva iezīme.

Divi Jeld—Wen


Durvju ražotne Aizkrauklē, kura strādā jau 14 gadu, un šajā pat pilsētā 2004.gadā uzceltā kokšķiedru plātņu rūpnīca ar tādu pašu nosaukumu juridiski ir viens uzņēmums, tomēr vadība katram ir sava, tāpat kā saražotā produkcija, noieta tirgus un stratēģija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses