Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ekscentriskais apokaliptiķis

Provokatīvie Latio prezidenta Edgara Šīna apgalvojumi par situāciju nekustamo īpašumu tirgū netiek uzskatīti par spēli, jo viņš vienmēr cenšas būt patiess

Ar norūpējušos sejas izteiksmi paužot viedokli, ka 40 000 Latvijas ģimeņu riskē palikt bez mājām, jo nespēs samaksāt kredītus, kas krietni pārsniedz viņu iegādātā īpašuma vērtību, nekustamo īpašumu kompānijas Latio prezidents Edgars Šīns ne pirmo reizi izraisījis sabiedrībā diskusijas un licis izskanēt pretrunīgiem vērtējumiem par viņa viedokli un rīcību. Manipulēšana ar sabiedrības viedokli sava biznesa interesēs? Vēlme piesaistīt sev uzmanību, plānojot doties politikā? Godīgs un atklāts viedoklis par situāciju nekustamo īpašumu tirgū? Šādus jautājumus uzdevuši daudzi, izskanot E.Šīna apgalvojumiem. Dienas aptaujātie E.Šīna kolēģi, sadarbības partneri un viņa pazinēji gan vairāk sliecas domāt, ka viņa publiskie izteikumi saistāmi ar viņa personību - pārliecību par sevi, iespējams, zināmu ekscentriskumu, kas mudina izteikties provokatīvi, taču patiesi. Lai arī jautājums par iespējamu savu interešu virzīšanu ar publiskiem izteikumiem viņa situācijai ir dabisks, pārmetumus tomēr ir grūti nopietni pamatot.

No bietēm pie miljoniem


E.Šīns nācis no Murjāņiem, uzaudzis kolhoza priekšnieka un agronomes ģimenē. Pirms septiņiem gadiem intervijā Dienai viņš stāstīja, ka savrupā audzināšana viņu distancējusi no vienaudžiem un viņam nekad neesot bijis neviena drauga. "Tēvs neļāva zagt, slaistīties (..) Māte bija agronome kolhozā, un tas uzliek zināmu atbildību un pienākumus. Man par piemēru citiem bija jāsēž biešu vagās no jūnija sākuma līdz augusta beigām," intervijā stāstījis E.Šīns. Arī vēlāk, kad viņš studēja inženierzinātnes Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā, viņam būtu bijuši draugi, taču viņš juties svešs "alus plūdiem", gājis gulēt vienpadsmitos vakarā un pabeidzis augstskolu ar sarkano diplomu. Tad 1991.gadā E.Šīns nodibināja Latio un ier acies biznesā. Naudu biznesa uzsākšanai viņš ieguvis, pāris mēnešus pastrādājot mežā Vācijā. Tolaik darbošanās nekustamo īpašumu jomā bijis izaicinājums - pirmajiem klientiem nācies godīgi atzīt, ka cenu nav, darījums noticis atkarībā no tā, cik ātri pārdevējam vajadzējis naudu, piemēra, ja pēc iespējas ātrāk, tad cena bijusi tik augsta, cik kāds tajā brīdī bijis gatavs maksāt. Pirmais darījums bijis Jelgavā, kur izsolē pārdota māja, vasarnīca un muižiņa. Izsoli apsargājuši bruņoti vīri, maksāts skaidrā naudā. "Sajūta bija, ka dzimst pilnīgi jauna lieta un mēs tai esam klāt," apmēram 10 gadu vēlāk atceras E.Šīns. Latvijas miljonāru sarakstā E.Šīns ir kopš 2000.gada.

Tiecas būt atklāts


Uz Dienas jautājumu par viņa biznesa godīgumu, E.Šīns intervijā 2001.gadā atbild: "Nevaru jums teikt taisnību, jo es neiešu uz prokuratūru un nekādas atklāsmes, protams, nerakstīšu. Bet es negribu, lai šī intervija būtu tikpat melīga kā daudzas citas, ar kurām pilnas avīzes. Tāpēc teikšu - jā, es esmu grēkojis, bet es to nekad neesmu noliedzis. Tas vien šo vidi padarītu labāku, ja cilvēki paši sev atzītu, ka ne viss, ko viņi ir darījuši, bijis gluži labi."

Kāds cilvēks, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, stāsta, ka VIP ballītēs E.Šīns ir daudz noslēgtāks nekā birojā vai vienkārši komunicējot ar cilvēkiem. Viņš turoties savrup un šāda vide viņu ātri nogurdinot, iespējams, tukšo runu, izrādīšanās un tēloto emociju dēļ. Arī citkārt savu atturīgumu attiecībās ar žurnālistiem viņš skaidrojis, ka taisnību teikt nevar, bet muļķības runāt negribas. Bijušais Hansabankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Uģis Zemturis par E.Šīnu runā kā par mazliet ekscentrisku personu, kuram ir daudz ko teikt un tas dažkārt tiek pasniegts visai provokatīvā formā. "E.Šīns kā vadītājs ir globāli tendēts, ikdienā viņu sīkumi nesaista, skatījums uz lietām ir ļoti plašs. Viņam nepatīk mazas, nebūtiskas lietas procesā, kad viņš uz kaut ko iet. E.Šīns ir harismātisks vadītājs un tāda pati personība. Viņš ir aizrautīgs dzīvē un tāpat arī strādā ļoti emocionāli. (..) Viņš necieš ilgstošu mieru, viņam vajag pārmaiņas," tā E.Šīnu raksturo bijusī Latio sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ciemīte. Viņa stāsta, ka intervijās, kurām pēdējā laikā E.Šīns piekrīt reti, viņš ir atklāts un "ir tāds, kāds viņš ir". "Biznesmenim vienmēr vienkāršāk ir palikt ēnā, uzturēt labas attiecības ar ierēdņiem, bet Edgars ir tāds cilvēks, kurš diezgan atklāti izsaka savas domas. Viņš ir cilvēks, kas tic sev un tas ir liels pluss, saka kāds nekustamo īpašumu jomā strādājošs uzņēmējs. E.Šīns ir kompetents cilvēks, kurš ir pārliecināts par savu rīcību un tic saviem spēkiem.

Apokalipse bez pesimisma


"Viņam ir nestandarta redzējums, un viņš izmaiņas tirgū redz ātrāk nekā citi - tas tā vienmēr ir bijis," saka kāda Latio konkurējošā uzņēmuma pārstāvis, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu. Viņš atgādina, ka par nekustamo īpašumu tirgus lejupeju E.Šīns sācis runāt pirms vairākiem gadiem un tagad tas ir piepildījies. Tiesa, savas prognozes viņš mēdz paust provokatīvi, pārspīlējot situāciju - iespējams, lai ar grotesku ainas attēlojumu piesaistītu vairāk uzmanības sev un izceļamajai problēmai. Lai arī viņa paustās prognozes ir drūmas, pesimists gan viņš neesot.

"E.Šīna vaimanas drīzāk izklausās pēc savdabīga pieteikuma politikā," atspēkojot E.Šīna apokaliptiskās prognozes savā blogā Tirgus Dienā raksta uzņēmējs Māris Gailis. Ar M.Gaili E.Šīns esot pirms pāris gadiem "saķēries" kādā TV raidījumā, un kopš tā laika M.Gailis izturoties pret viņu visai nievājoši. "Par E.šīna iešanu politikā runas publiskajā telpā izskanējušas vairākkārt, pati šo jautājumu viņam esmu uzdevusi daudzkārt, bet katru reizi viņš ir tikai smējies un atteicis, ka tas nav domāts viņam," saka K.Ciemīte.

Tāpat publiskajā telpā izskanējuši uzskati, ka E.Šīns, paužot savu pesimistisko viedokli, rada ažiotāžu, kas ir izdevīga viņa biznesam. Vai atceraties viņa aicinājumu valdībai rūpēties par to, lai nekustamo īpašumu cenas nekristu pārāk strauji? "Aizdomas par slēptām interesēm rodas vienmēr, kad tādi cilvēki kā E.Šīns, kas nav nozares vērotājs no malas, bet piedalās biznesā, nāk klajā ar publiskiem paziņojumiem. Tomēr skaidrs tas nav, jo nav precīzas informācijas par E.Šīna darījumiem, kas šādas intereses varētu diktēt. E.Šīna teiktajā noteikti redzu interesi vienkārši sakratīt tirgu, lobēt viedokli par izmaiņu nepieciešamību. Iespējams lielāku skaidrību varētu viest plašāka informācija par viņa pēdējiem lielākajiem darījumiem vai pirkumiem (piemēram, no Parex bankas)," saka nozare.lv eksperts Roberts Kārkliņš. Konkurenti un sadarbības partneri E.Šīna iespējamo savu biznesa interešu lobēšanu vērtē vēl atturīgāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses