Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FM Luterāņu baznīcai apsolījusi ar nekustamā īpašuma nodokli aplikt tikai izīrētās platības

Finanšu ministrija (FM) pēc tikšanās ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) pārstāvjiem ir apņēmusies likumprojektā iekļaut normu, ka ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) tiks apliktas draudžu dzīvojamo ēku izīrētās platības, informēja LELB Sabiedrisko attiecību nozares pārstāvis Ivars Kupcis.

Viņš informēja, ka LELB pārstāvji ir pārrunājuši situāciju saistībā ar priekšlikumiem NĪN izmaiņām gan Finanšu ministrijā, gan Ministru kabinetā, izklāstot esošo draudžu situāciju un paskaidrojot, ka lielākā daļa Latvijas pašvaldību jau pašlaik iekasē no draudzēm īpašuma nodokli par dzīvojamām ēkām, kas tiek izīrētas.

"Ja FM likumprojektā iekļaut normu, ka ar nekustamā īpašuma nodokli tiks apliktas draudžu dzīvojamo ēku izīrētās platības, tas pasargātu daudzas nelielas draudzes no nesamērīgiem nodokļu maksājumiem par vēsturiskiem šo draudžu īpašumiem, kas netiek lietoti ienākumu gūšanai. Ļoti ceram, ka šos apsvērumus ņems vērā arī Saeima, balsojot par likumprojektu - jo galu galā tieši draudzes ir tās, kas rūpējas par nozīmīgu daļu no mūsu zemes kultūrvēsturiskā mantojuma," sacīja Kupcis.

Kā ziņots, FM nākamgad ar nekustamā īpašuma nodokli plāno aplikt reliģisko organizāciju dzīvojamās ēkas, kurām līdz šim nodokli nepiemēroja.

Šādu priekšlikumu neatbalstīja neviena no trijām lielākajām kristīgajām konfesijām.

"Valstij ir nopietni jāizvērtē savas prioritātes. Ieviešot šādu nodokli, materiālais ieguvums būs mērāms tūkstošos latu. Toties pasliktināsies baznīcu ēku kā kultūras pieminekļu stāvoklis un radīsies konflikta situācijas ar draudzēm, kuras nespēs nomaksāt prasītos nodokļus. Galarezultātā draudēs arī tas, ka draudžu materiālā un garīgā dzīve tiks paralizēta," aicināja Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Kā ziņots, atbilstoši Valsts zemes dienesta (VZD) datiem uz šā gada jūliju reliģiskām organizācijām piederēja 793 dzīvojamās mājas. Šiem īpašumiem piekritīgās zemes kadastrālā vērtība bija aptuveni 27 miljoni latu, bet ēkām - 15 miljoni latu.

Apliekot šos īpašumus attiecīgi ar 1,5% un 0,2% likmēm, NĪN ieņēmumi pārsniegtu 400 000 latu. Taču, ņemot vērā, ka lielāka daļa no šiem īpašumiem tiek vai arī var tikt izmantoti reliģiskām vajadzībām un tādejādi atbrīvoti no NĪN, FM aprēķini paredz, ka NĪN ieņēmumi no šādiem objektiem būs ap 144 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses