Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Godīgie īri un sienāži

Jums ir Ziemassvētku rotājumi, kurus izmantojat reizi gadā. Kāpēc tos neizīrēt, ja kādam citam vajag izrotāt egli tad, kad to nedarāt jūs? Darītu to labprāt, ja zinātu, ka mīļākais spīgulis netiks saplēsts. Gluži tāpat ir ar lauku mājām, kurās faktiski dzīvojat tikai mēnesi. Atlikušos divus vasaras mēnešus taču tajā varētu dzīvot kāds cits, ja vien zinātu, ka viesis neuzlaiž gaisā mikroviļņu krāsni.

Baltcott (Baltic cottage agency) ir zviedru un igauņu uzņēmums, kurš Latvijā darbojas otro sezonu un piedāvā namīpašniekiem izīrēt mājas tūristiem. Pērnvasar viņu pakalpojumus Latvijā izmantoja aptuveni 600 cilvēku.

Kamēr vasaras vai lauku mājā neviens nedzīvo, to var izīrēt tūristiem.

Privātums


Andris Bičevskis, Baltcott pārstāvis Latvijā, Dienai stāsta, ka saimnieki mājas vēlas izīrēt četros gadījumos. Pirmkārt, ja vasaras mājā cilvēki uzturas tikai atvaļinājumā un pārējā laikā tā stāvētu tukša. Otrkārt, māja ir tik plaša, ka puse netiek apdzīvota. Treškārt, pirts vai saimniecības māja tiek izmantota vien pāris reižu vasarā. Ceturtkārt, māju ikdienā neizmanto, taču pārdot nevēlas, jo īpašums tiek taupīts bērniem vai arī saņemts mantojumā.

Lai māju izīrētu, tai jābūt izremontētai, tīrai, ar dušu, virtuvi, gultām, tualeti - tā gan var būt arī sausā. Ja īpašnieks apdzīvo tikai daļu mājas, tad izīrējamām telpām jābūt ar atsevišķām labierīcībām, virtuvi un, vēlams, arī ieeju - tāpēc, ka viesi vēlas privātumu. Arī kopīgi caurstaigājamas telpas nevar būt. "Daudzi īpašnieki domā, ka viņu vasaras un brīvdienu mājas nav tādā kārtībā, lai tās izīrētu ārzemniekiem. Nebūt ne - ja cena noteikta pareizi un mēs precīzi informējam viesus par to, kas viņus sagaida, tā nav problēma."

Vienkārša lauku māja ar 4-5 gultasvietām īpašniekam nedēļas laikā ienesīšot aptuveni 1500 latu. Jo māja komfortablāka, jo lielāku īres naudu var prasīt. Saimniekiem jārēķinās, ka māja pēc viesu aizbraukšanas jāuzkopj, kaut bieži tūristi to izdarot paši. Minimālais īres periods ir nedēļa. Viesi mājas var izvēlēties un rezervēt mājaslapā, kur apskata fotogrāfijas. Informācija par mājām ir plaša, taču jāpiestrādā pie niansēm. Ja ir norādīts, vai logos spīd rīta vai vakara saule, tad nav minēts, vai saimnieku mājā dzīvo suņi vai kaķi. Jācer, ka viesiem nebūs alerģijas. Varētu vēlēties arī vairāk fotogrāfiju, jo viesi bieži vien grib zināt visu - ne tikai to, kā izskatīsies gulta, bet arī dušas un tualetes stāvokli.

Opja stiķis


Kopumā Baltcott katalogā ir ap 20 mājām, galvenokārt ārpus Rīgas - Mārupē, Jūrmalā, Tūjā, Ventspilī. Diena dodas apskatīt namiņu, kas šovasar uzņēma pirmos viesus. Māja atrodas netālu no lidostas Rīga, klusā vietā Mārupē. "Te pat dažkārt var redzēt stirnas," trumpi izspēlē saimnieks Nauris Strujevičs. Viesi vasarā izīrē pirts māju, kuras pirmajā stāvā ir dzīvojamā telpa un pirts, otrajā - guļvietas. Miteklis ir vienkāršs, par to nedēļā saimnieki var iegūt aptuveni 350 eiro.

"Opis bija avīzē izlasījis sludinājumu, ka piedāvā izīrēt mājas," stāsta Ināra Bunka, mājas saimniece. Kāpēc ne? - viņa nodomājusi. Pirts vairāk stāvējusi tukša, paši izmantojuši reti. Ināra atzīst, ka ielaist pirmos viesus bijis pagrūti. "Sevi nedaudz jāierobežo. Ja pašiem ir kāds pasākums, tad pasēžam pļaviņā aiz mājas. Suņi jāpieskata," Ināra stāsta. Viesi gan esot klusi un pieklājīgi, nekādu īpašu prasību viņiem nav. Ir dienas, kad neko nepajautā. A.Bičevskis norāda, ka svešvalodu zināšanām saimniekiem jābūt minimālām, jo viesi vēlas dzīvot savrupi un vajadzība ar viņiem sarunāties ir niecīga.

Šovasar Mārupē vairākkārt viesojušās igauņu ģimenes ar maziem bērniem un četri somi. "Godīgi cilvēki, vien mazajās kolas pudelītēs bija sabāzuši sienāžus," Ināra smejas.

Zaļiem matiem


Nepietiek vien ar to, ka ir tukša māja. Saimniekam jābūt izdarīgam un nedaudz jāpārkāpj savi principi. Piemēram, Ināra mēdz cilvēkiem uzticēties, tāpēc no viesiem bijis grūti paņemt rokasnaudu. "Vai man pašai jāprasa, vai viņi paši dos?" saimniece vaicā Baltcott pārstāvim. Andris saka - jāprasa. Līdz šim laimējies - saplēsta vien kāda glāze. Saimniekam jāmāk paprasīt ķīlas naudu, tāpēc Ināra jauno biznesu uzticējusi dēlam Naurim. Soda nauda, iekšējie kārtības noteikumi un viesu atbildība ir atrunāta līgumā. Mājas saimniekiem tikai jāatslēdz durvis un jāparāda, kas un kā darbojas. Saimnieki gan paši uzņemas vairāk rūpju, piemēram, Ināra sagādājusi vēl vienu dīvānu, kad viesu bijis par vienu vairāk.

Kā nodrošināt, ka atbrauc ģimenes cilvēki? A.Bičevskis stāsta, ka rezervācijas veicējam jābūt vismaz 25 gadiem un minimālais uzturēšanās laiks ir nedēļa. Briti, kuri mīl apmeklēt krogus, te nebrauc, viņus interesē Rīgas centrs, nevis klusa nomale. Reiz ciemojusies ģimene no Ziemeļīrijas, kura apmeklējusi futbola spēli. Māja joprojām esot vietā un neapskādēta. "Ir dīvainīši, kuri viesojas arī rudenī," Andris stāsta. Reiz kāda cilvēku grupa atbraukusi, lai izstaigātu Ķemeru purvu. Viņi dzīvojuši Baltcott Lapmežciema mājā, kuras puse ziemā netiek izmantota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses