Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

"InReal": Augustā vidējā sērijveida dzīvokļu cena samazinājusies par 2%

Augustā sērijveida dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1225 eiro kvadrātmetrā, mēneša laikā svārstoties no 1100 līdz 1350 eiro. Salīdzinot ar jūliju, vidējā dzīvokļu cena šajā tirgus segmentā samazinājusies par 2%, liecina kompānijas "InReal" aplēses.

Lielākais pieprasījums pēc dzīvokļiem bijis tādos mikrorajonos, kā Purvciems, Pļavnieki, Ķengarags, Ziepniekkalns un Imanta.

Uzņēmuma direktore Ilze Lontona, komentējot šā brīža tendences un pieaugušo interesi no potenciālo īpašumu pircēju puses, paredz, ka līdz gada beigām tirgus varētu aktivizēties un cenu lejupslīde mazināties, tai pat laikā saglabājoties samērā lielam nekustamo īpašumu piedāvājumam.

Pēc viņas domām, darījumu skaita pieaugumu varētu ietekmēt arī samazinātā īpašuma un ķīlas tiesību reģistrācijas valsts nodeva. "Svarīga nozīme pircēju aktivitātes pieaugumam būs tieši cenu stabilizācijai, kad cilvēki, kas jau iepriekš izlēmuši iegādāties nekustamo īpašumu, pārstās gaidīt turpmāku cenu lejupslīdi un veiks pirkumu."

"InReal" dati liecina, ka Rīgas centrā 1-2 istabu dzīvokļus bez ērtībām varēja iegādāties par 1000–1300 eiro par kvadrātmetru, dzīvokļus ar visām ērtībām labā mūra mājā - par 1450–2200 eiro kvadrātmetrā. Jūrmalā šādu dzīvokļu cena bija 1700–2100 eiro kvadrātmetrā, kur pieprasītākās vietas bija Bulduri un Dubulti. Tuvākajā laikā šajā tirgus sektorā būs novērojams neliels cenu kritums, prognozē uzņēmums.

Jaunajos projektos dzīvokļu vidējā cena bija 1450–2000 eiro kvadrātmetrā, taču nereti attīstītāji piedāvāja iegādāties mājokļus ar atlaidēm, piemēram, no 2000 eiro samazinot cenu līdz 1800 eiro par kvadrātmetru.

Īres tirgū Rīgas mikrorajonos bija vērojams sezonāls pieprasījuma pieaugums. 1-2 istabu dzīvokļus augustā varēja noīrēt par 150–280 latiem mēnesī, bet 3-4 istabu dzīvokļu īres cenas bija 280-400 lati. Rīgas centrā un Jūrmalā īres cenas ir augstākas, piemēram, centrā 1-2 istabu dzīvokļu īres maksa bija 200–300 lati mēnesī, 3-4 istabu dzīvokļiem - 310–500 lati, savukārt Jūrmalā 1-3 istabu dzīvokļu īres cenas svārstījās no 300–600 latiem. Jūrmalā augustā cenas samazinājās, jo tas ir vasaras pēdējais mēnesi, kad var paspēt mājokli izīrēt.

Privātmāju tirgū nav novērotas izmaiņas, aizvien saglabājoties zemai pircēju aktivitātei, norāda "InReal". Šajā tirgū lielākā interese ir pēc nelielām ēkām ar 100–150 kvadrātmetru lielu platību un ar pilnu iekšējo apdari. Šādas ēkas maksā 140 000–180 000 eiro. Pārsvarā šo ēku cenas ir atkarīgas no zemes cenām, uz kurām tās atrodas, nevis no ēku celtniecības izmaksām. Privātmāju cenas Rīgas apkārtnē saglabājās robežās no 150 000 līdz 285 000 eiro.

"InReal" veikto darījumu apkopojums par jaunajām biroju ēkām un biznesa parkiem Rīgā liecina, ka lielākā daļa ekspluatācijā nodoto komerctelpu ir aizpildītas, proti, reti kurā biznesa parkā brīvi ir vairāk nekā 30% no kopējās platības. Problemātiskāk ir ar tām biroju vai noliktavu telpām, ko plānots nodot ekspluatācijā pēc pusgada vai gada – šajā segmentā pašlaik pieprasījums esot vājš, liekot attīstītājiem domāt par papildu iespējām klientu piesaistei vai nomas maksu pazeminājumu.

Rīgā biroju nomas maksa ir aptuveni 15 eiro par kvadrātmetru, vidējā biroja apsaimniekošanas maksa par vienu kvadrātmetru ir ap 2 eiro. Nomas līgumus pārsvarā slēdz uz laiku no 2 līdz 5 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses