Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

"InReal": decembrī sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā samazinājušās vien par 1%

Decembrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1075 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2), kas ir tikai par 1% zemāka nekā novembrī, kad tā svārstījās ap 1085 eiro/m2, liecina uzņēmuma InReal aplēses. Citu nekustamā īpašuma kompāniju līdz šim publiskotie dati liecina par krietni lielāku kritumu.

InReal aprēķini rāda, ka vidējā vienistabas sērijveida dzīvokļa cena bija 1100 eiro/m2, divistabu sērijveida dzīvokļa vidējā cena - 1070 eiro/m2, bet trīsistabu sērijveida dzīvokļa vidējā cena - 1055 eiro/m2. Pēc uzņēmuma novērojumiem, iepriekšējā mēnesī palielinājās pieprasījums pēc dzīvokļiem ar alternatīvām apkures sistēmām, kas tiek skaidrots ar cilvēku vēlmi atteikties no salīdzinoši dārgākas centrālās apkures.

Rīgas centrā pagājušajā mēnesī dzīvokļus varēja iegādāties vidēji par 1500 eiro/m2, secina uzņēmums. Šajā tirgus segmentā bijusi novērojama liela klientu interese, jo pašlaik cilvēki, kuriem ir pieejami brīvi naudas līdzekļi, aktīvi izskatot izdevīgākos variantus. Decembrī galvaspilsētas centrā sāka parādīties vairāki piedāvājumi pirmskara mūra mājās bez remonta, dažreiz ar daļējam ērtībām par cenu, kas ir zemāka par 1000 eiro/m2.

Mazāk pieprasīti savukārt bijuši lielo platību dzīvokļi sērijveida mājās, par kuriem ir jāmaksā lieli komunālie maksājumi. Savukārt centrā esošo jauno projektu dzīvokļiem cenas joprojām stipri svārstījās - 1400 eiro/m2 līdz 2500 eiro/m2 robežās.

Tāpat InReal novērojis, ka pērnā gada novembra beigās un decembra sākumā populāri kļuva projektu attīstītāju līzinga un nomaksas varianti, piedāvājot pircējiem iemaksāt pirmo iemaksu un pēc tām katru mēnesi maksāt konkrētu summu, līdzīgi kā par īrētu dzīvokli. Ka uzskata uzņēmums, šādi piedāvājumi ir izdevīgi gan attīstītājiem, gan pircējiem - projektu pārdevējiem parādās papildus finanšu resursi, lai varētu norēķināties ar banku, savukārt pircējiem tas ir pieejamāks veids kā iegādāties dzīvokli, jo saņemt hipotekāro kredītu bankā sāk kļūt aizvien grūtāk.

Dzīvokļu īres tirgū lielākā interese bijusi par Rīgas mikrorajonu vienistabas un divistabu dzīvokļiem par summu līdz 200 latiem mēnesī, pieprasīti arī dzīvokļi Rīgas centrā. Decembrī Rīgas mikrorajonos vienistabas dzīvokļus varēja noīrēt vidēji par 170 latiem mēnesī, divistabu dzīvokļus - vidēji par 210 latiem, bet trīsistabu dzīvokļus - par aptuveni 270 latiem, rēķina InReal. Savukārt Rīgas centrā vienistabas dzīvokļu īres cenas bija ap 220 latiem mēnesī, divistabu dzīvokļiem - ap 270 latiem, bet trīsistabu un četristabu dzīvokļiem - ap 330 latiem.

Uzņēmums norāda, ka dzīvokļu piedāvājums krietni pārsniedz pieprasījumu, kā rezultātā dzīvokļu īres cenas pērn samazinājušas gandrīz uz pusi. Uzņēmuma speciālisti prognozē, ka cenu kritums dzīvokļu īres tirgū turpināsies arī šogad, ko ietekmē nekustamo īpašumu iegādes kritums, spiežot cilvēkus vairāk dzīvojamās platībās īrēt, nevis pirkt. 2009.gadā īres cenas kritīsies par aptuveni 2% mēnesī, bet ilgtermiņā šajā tirgus segmentā ir iespējams arī cenu kāpums, it īpaši, ja 3-5 gadu laikā netiks celti jaunie dzīvojamie projekti, uzskata InReal pārstāvji.

Privātmāju tirgū decembrī nav novērotas būtiskas pārmaiņas - cenas objektiem Rīgas tuvumā bija 1100-1250 eiro/m2, darījumu skaits bija mazs. Interese bijusi pārsvarā par pilnīgi pabeigtām mājam ar labu infrastruktūru 20 kilometru robežās no Rīgas.

Kopumā decembrī bijusi vērojama aktivitāte visos tirgus segmentos, kas, pēc InReal norādītā, ir regulāra parādība katra gada pēdējā mēnesī. Decembrī Rīgā ir notikuši 838 pirkšanas/pārdošanas darījumi, liecina zemesgrāmatas dati par reģistrētiem pirkuma līgumiem, un tas ir par 25% vairāk nekā novembrī, kad tika reģistrēti 625 darījumi. Tomēr caurmērā 2008.gadā bijis vērojams liels darījumu kritums - nevienu mēnesi darījumu skaits nav pārsniedzis 1000. Lielākais darījumu skaits tika reģistrēts 2008.gada maijā - 996. Kopā gadā Rīgas pilsētas zemesgrāmatā ir reģistrēti 10 243 pirkuma līgumi, kas ir par 61% mazāk nekā 2007.gadā un par 118% mazāk nekā 2006.gadā, aprēķinājis InReal.

Uzņēmuma pārstāvju skatījumā nekustamā īpašuma tirgus attīstību 2009.gadā galvenokārt noteiks banku kreditēšanas politika un kopējā ekonomiskā situācija Latvijā. Ja šogad bankas turpinās piekopt ļoti konservatīvo aizdevumu piešķiršanas politiku, tad situācija nozarē neuzlabosies - cenas turpinās kristies, samazinoties pat par 40%, uzskata InReal. Uzņēmuma speciālisti domā, ka cenu straujā samazināšanās visvairāk skars apbūves gabalu un privātmāju sektoru. Turklāt, ja netiks attīstīti jaunie daudzdzīvokļu projekti, 3-5 gadu laikā piedāvājumā esošo dzīvokļu skaits būtiski samazināsies, kas radīs papildus jauno projektu deficītu. Savukārt, ja bankas šogad palēnām atsāks hipotekāro kreditēšanu, tad situācija var stabilizēties un jau gada vidū cenu kritums varētu apstāties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses