Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Izīrē dzīvokļus pamirušajās mājās

Jābūt lielai dūšai, lai nāktu uz šejieni dzīvot, — iešaujas prātā, kāpjot pa trepēm kāpņutelpā, kurā mitruma vai slikta izpildījuma dēļ lobās krāsa un apmetums. Daļā logu nav stiklu. Slota un lupata te nav ciemojusies mūžību. Durvis, logi, grīdas, santehnika, sadzīves tehnika, apkure — viss jāliek no jauna.

Tā izskatās vienā no četrām bijušās padomju armijas mājām, kas ir saglabājušās Priekulē un patlaban pat daļēji ir apdzīvotas. Gada laikā, kopš pašvaldība nolēmusi dzīvokļus izīrēt ikvienam, kurš spējīgs par tiem samaksāt un tos apsaimniekot, tajos tika aizņemti 12 tukšie dzīvokļi (daļa iemītnieku nāk no Liepājas), vēl 79 ir brīvi. Priekules pilsētas domes priekšsēdētāja Vija Jablonska pārliecināta, ka tas ir veids, kā Priekulei piesaistīt gados jaunus cilvēkus, kuri mazpilsētai ir ļoti nepieciešami.

Bijušās padomju militārās bāzes ir nasta, kurai tikai reta mazas pilsētas
pašvaldība atrod izmantojumu

Mierīgāk un lētāk


"Es ar lielāko prieku dzīvošu Priekulē!" saka Andrejs Kostaļeba (19). Viņš nupat, augusta vidū, nodibinājis ģimeni, kurai vajag savu mitekli. Andrejs ir priekulnieks, bet mācās Jūras koledžā Liepājā. Vispirms meklējis mājokli Liepājā, kuru no šīs mazpilsētiņas šķir apmēram 40 minūšu brauciens. "Ziemā Liepājā par trīsistabu dzīvokli ar visiem komunālajiem izdevumiem jāmaksā ap 145 latu. Priekulē man būs jāmaksā tikai ap 40 latiem, ieskaitot apkuri. Tā ir liela starpība! Man ir izdevīgāk braukāt no Priekules uz Liepāju un dzīvot šeit," skaidro Andrejs, "darbi mani nebaida. Es visu izdarīšu! Pašlaik mainu grīdas." Viņš uzskata, ka māja dzīvos, ja būs cilvēki. "Gribētos, lai uz šo māju nāktu tieši jaunieši, mēs noteikti saprastos. Es esmu par to, lai jaunieši paliek uz dzīvi Priekulē — tā ir skaista pilsēta, ir klusums un miers."

Viņa nostāju pilnībā atbalsta arī liepājniece Ļena Tjeļatņikova, kura, saglabājot darbavietu Liepājā, uz mazpilsētu plāno pārvākties, kad tiks pabeigts dzīvokļa remonts. "Mēs ģimenē esam četri cilvēki, pašiem sava dzīvokļa nav. Lai Liepājā dzīvokli nopirktu, mums nav naudas, turklāt tādā dzīvoklī tik un tā jāveic remonts. Priekulē mums ir iespēja visu sakārtot pamazām. Un tā nemaz nav tik tālu. Domājam, ka arī mūsu bērni tieši tur ies skolā," saka Ļ.Tjeļatņikova.

Kad padomju armija no Priekules aizgāja, pilsētiņā palika simtiem tukšu dzīvokļu, stāsta domes kancelejas vadītāja Mirdza Rēriha. Daudzi no palikušajiem iedzīvotāji sākuši pārcelšanās sērijas no vienas mājas uz otru, trešo, meklējuši labākos variantus. Tukšās ēkas tika demolētas līdzīgi kā Liepājas Karostā. Tagad dzīvojamajā rajonā no tām nav pat pēdas. Palikušas vien četras garnizona mājas, kurās ir kopā 79 brīvi dzīvokļi. Tā kā pustukšās ēkas nes zaudējumus (dažā apdzīvota puse, citā — trešdaļa dzīvokļu), pilsētas dome nolēma brīvās telpas vispirms piedāvāt dzīvokļu rindā esošajiem, bet pēc rakstisku atteikumu saņemšanas — iznomāt tos ikvienam maksātspējīgajam, kurš vēlas, lai no kurienes arī cilvēks būtu. "Par brīnumu, cilvēki nāk, un viņu galvenais pamatojums — Liepājā dzīvokļi ir pārāk dārgi, lai pie tiem tiktu," saka M.Rēriha.

Nojaukt aizliegts


Trīspadsmit gados, kopš padomju armija izvesta no neatkarīgās Latvijas, Lejaskurzemē, līdzīgi kā daudzviet, bijušie militārie objekti (Latvijā tādu bijis vairāk nekā tūkstotis) pārvērtušies spokainos un draudīgos graustos un gruvešos. Kaimiņu pašvaldībās Priekulē apmēram divi hektāri, Vaiņodē aptuveni pieci, Virgā — vairāki. Precīzas uzskaites nav, jo šīs zemes nav bijusi vajadzība ierakstīt zemesgrāmatā. Vēl līdz šim nav bijis nopietnu interesentu par šo zemi.

"Gaidām, kad uzņēmumi vēlēsies pārcelt pie mums ražotnes no lielajām pilsētām, kad Liepājas rezerves būs izsmeltas. Pie mums zemes noma būtu lētāka. Mēs šīs teritorijas uzņēmējiem piedāvājam ik reizi, kad viņi meklē vietu savai darbībai. Domājam nākamgad ierakstīt šo zemi zemesgrāmatā, jo interese ir pieaugoša," stāsta V.Jablonska. Priekulē gruvešu vidū strādā divi uzņēmumi — zārku darbnīca un metāllūžņu apsaimniekotājs.

Tikmēr kaimiņos — Vaiņodes pagastā — piektdien pašvaldība nesekmīgi centusies pārdot divas bijušās militāristu dzīvojamās ēkas pagasta centrā. Izsoles sākuma cena — 10 tūkstošu par vienu un 13 tūkstošu par otru divstāvu vairākdzīvokļu ēku — interesentam šķitusi par augstu. "Kā Čečenijā, nepievilinošs skats uz dzīvi. Tie ir arī bīstami objekti, var notikt nelaimes gadījumi," bijušo militāro bāzi, kuras lielākā teritorija atrodas vairākus kilometrus no pagasta centra, kā nastu vērtē Vaiņodes pagasta padomes priekšsēdētājs Visvaldis Jansons. Bijušais militārais lidlauks pieder juristei Inārai Avotiņai, kurai esot nodoms atjaunot lidlauka darbību. Pārējai teritorijai nopietnu ņēmēju pagaidām nav bijis. Uzrakstu "Aizliegts ārdīt!" uz vienas no trijām tukšajām piecstāvu mājām uzlicis kāds no savulaik potenciālajiem grausta pircējiem. Interese gan ir tikai par nojaukšanu. Vaiņodē ļoti trūkstot dzīvokļu, jo daudzi nomaļo ciemu iedzīvotāji, galvenokārt vecāki cilvēki, vēlas pārcelties uz centru, turklāt, līdzīgi kā Priekulē, arī Vaiņodē lētāku dzīvošanu meklējot pilsētu iedzīvotāji. Taču šajās mājās ļaudis negribējuši dzīvot, jo tās ir attālu no centra.

Savukārt Virgas pagastā kāds vietējais uzņēmējs izrādījis vēlmi apgūt degradēto graustu teritoriju. "Taču tā ir valstij piekrītoša zeme, un mēs nevaram to viņam iznomāt," skaidro Virgas pagasta padomes priekšsēdētāja Ruta Balode. Pašvaldība šobrīd risinot sarunas ar Aizsardzības īpašumu valsts aģentūru, lai noskaidrotu, kā uzņēmējs šo postažu varētu iegūt īpašumā. "Ne jaunā valsts, ne pašvaldības nespēja šīs bāzes apsaimniekot, daba un cilvēka postošais gars strādāja pa priekšu," rezumē R.Balode.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses