Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jūtams intereses pieaugums vienīgi par jaunajiem projektiem

Nekustamo īpašumu tirgus joprojām ir mazaktīvs un interese aug tikai par atsevišķu kategoriju īpašumiem, kā piemēram dzīvokļu iegādi jaunajos projektos un nelielu labiekārtotu dzīvokļu īri atsevišķos Rīgas rajonos, liecina Ober-Haus dati.

Kā liecina Rīgas pilsētas Zemesgrāmatas nodaļas dati, novembrī reģistrēti 574 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi. Vērā ņemamu darījumu skaitu sastāda banku un ar to saistīto uzņēmumu īpašumu pārdošana.

Novembris Rīgas mikrorajonos ir bijis samērā kluss mēnesis. Vislielākā interese ir no vietējo pircēju puses, kas vēlas iegādāties no 40 līdz 50 kvadrātmetru lielus dzīvokļus ar vidējo cenu ap 30 000 EUR. Pircēji interesējas par dzīvokļiem mikrorajonos tikai tad, ja izdodas panākt cenas samazinājumu.

Rīgas mikrorajonos pircēji izskata tikai tādus dzīvokļus, kas ir labā stāvoklī, vismaz ar pakešu logiem un mainītiem radiatoriem. Ja dzīvoklim nepieciešami lieli papildus ieguldījumi, tad pircēji sliecas par labu dārgākiem dzīvokļiem. Pircējiem ļoti svarīgs ir komunālo maksājumu apjoms, kā arī vai mājai pieguļošais zemes gabals ir īpašumā kā domājamās daļas vai tiek nomātas. Tas izskaidrojams ar to, ka pēdējā mēneša laikā būtiski palielinājies ikmēneša maksājums par zemes nomu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piedrošas zemes.

Vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā saglabājušās iepriekšējā mēneša līmenī un ir 575 EUR par vienu kvadrātmetru. Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, tādos kā Teika, Purvciems, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Imanta un Āgenskalns vienistabas dzīvokļiem novembrī bija vidēji no 18 000 līdz 27 000, divistabu dzīvokļiem no 24 000 līdz 36 000 eiro, trīsistabu dzīvokļiem no 30 000 līdz 43 000 eiro un četristabu dzīvokļiem no 40 000 līdz 47 000 eiro. Salīdzinot ar pagājušā gada novembri, vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā gada laikā ir pieaugušas par vidēji 2.06%.

Vietējie klienti meklē dzīvokļus gan tuvajā, gan tālajā centrā. Pārsvarā interese tiek izrādīta par 1 un 2 istabu dzīvokļiem par cenu līdz 50 000 eiro vai 3 un 4 istabu dzīvokļiem par cenu līdz 100 000 eiro.

Pilsētas aktīvajā centrā dzīvokļu pārdošanas vidējās cenas novembrī bija no 800 līdz 1300 eiro par vienu kvadrātmetru, tuvajā centrā – vidēji no 1200 līdz 1900 eiro par vienu kvadrātmetru. Tie dzīvokļi, kuru vidējā pārdošanas cena ir ap 800 eiro kvadrātmetrā parasti ir sliktā stāvoklī. Lai tos savestu dzīvošanai atbilstošā kārtībā, tie prasa lielus papildus ieguldījumus. Liela daļa no šādiem dzīvokļiem atrodas pagalma mājās. Labākiem un klientu prasībām atbilstošākiem atsevišķiem dzīvokļiem cenas pat nedaudz tika palielinātas.

Jauno projektu segmentā vērojama pircēju aktivitātes palielināšanās. Novembrī turpinājās interese par jauniem projektiem, kuru pārdošana tiek uzsākta. Jauno projektu segmentā pieprasītākie ir 2 līdz 4 istabu dzīvokļi ar vidējo cenu ap 1100 līdz 1200 eiro par vienu kvadrātmetru. Cenas par jauno projektu dzīvokļiem mikrorajonos ir no 1000 līdz 1400 eiro par vienu kvadrātmetru. Cenas par jauno projektu dzīvokļiem galvaspilsētas centrā ir vidēji no 1600 līdz pat 3100 eiro par vienu kvadrātmetru, klusajā centrā dažviet sasniedzot 5500 eiro par kvadrātmetru.

Novembrī īres tirgū aktivitāte ir kritusies, kas skaidrojams ar septembrī un oktobrī lielo studentu, īpaši ārvalstu studentu, pieplūdumu. Proporcionāli lielākā klientu daļa, kuri meklē īres dzīvokļus pilsētas centrā ir ārvalstnieki.

Rīgas centrā pieprasītākie ir kvalitatīvi remontēti, labiekārtoti, mēbelēti vienas, divu un trīs istabu dzīvokļi platībā no 40 līdz 80 kvadrātmetriem. Īres maksa šādos dzīvokļos svārstās no 350 līdz 700 eiro mēnesī.

Īres cenas jaunajos projektos centrā ir vidēji no 9 līdz 11 eiro par kvadrātmetru. Pirmskara ēkās centrā - no 7 līdz 9 eiro par kvadrātmetru, bet klusajā centrā no 8 līdz 10 eiro par kvadrātmetru.

Mikrorajonos novembrī vislielākā interese ir par īres dzīvokļiem Āgenskalnā, Ziepniekkalnā, Imantā un Zolitūdē. Īres cenas šajā segmentā novembrī ir vidēji 130 eiro mēnesī par vienistabas dzīvokļiem, 180 eiro/mēnesī par divistabu dzīvokļiem un 220 eiro mēnesī par trīsistabu dzīvokļiem.

Novembrī ir samazinājusies jau tā pavisam nelielā interese par privātmāju sektoru. Vispieprasītākie rajoni ir Mārupe, Ķīpsala un Mežaparks, kur pieprasījums nav liels, bet stabils. Vietējie klienti izrāda interesi par banku meitu uzņēmumu piedāvājumiem, jo tiem var saņemt izdevīgākus kreditēšanas nosacījumus, kā arī īpašumus, kas ir remontējami, bet ar labu atrašanās vietu, taču šādu piedāvājumu nav daudz.

Novembrī klientu interese par zemes gabalu iegādi privātmāju būvniecībai ir pavisam neliela. Tiek izskatīti piedāvājumi, kuru cena ir ap 15-20 eiro par vienu kvadrātmetru Rīgas apkārtnē un 30-40 eiro par vienu kvadrātmetru Rīgā. Darījumi notiek zemes gabaliem, kuru pārdošanas cena ir līdz 25 000 EUR. Arī šajā segmentā lielākā interese ir par banku īpašumā esošiem īpašumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses