Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kas ministriem azotē?

Caurlūkojot trešās Valda Dombrovska (Vienotība) valdības ministru deklarācijas, atklājas, ka puse valdības vīru un sievu iesaistījušies uzņēmējdarbībā - daži visai nopietnā mērogā, daži vien ar pāris simboliskām akcijām.

Tomēr pēc Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) datiem, tikai triju no viņiem - Roberta Ķīļa, Riharda Kozlovska un Edmunda Sprūdža (visi Zatlera Reformu partijas izvirzīti) - uzņēmumi pēdējos gados aktīvi piedalījušies valsts iepirkumos.

Konsultanti un farmaceiti

Bez jau minētajiem kapitāldaļas dažādos uzņēmumos pieder vēl pieciem ministriem. Ekonomikas ministram Danielam Pavļutam (ZRP izvirzīts) - puse konsultantkompānijas Zeno Consulting. Finanšu ministram Andrim Vilkam (Vienotība) - dažas akcijas Ventspils naftā un Rīgas farmaceitiskajā fabrikā. Savukārt bezpartijiskais satiksmes ministrs Aivis Ronis izvērsis darbību interneta portālu un būvprojektu biznesā. Viņam daļēji piederošās firmas Terra Libre īpašnieku vidū atrodama arī bijušā premjera Einara Repšes dzīvesbiedre Rūta Raginska-Repše un miljonāra Valērija Belokoņa a/s Belokon Holdings.

Daudz plašāk uzņēmējdarbību izvērsuši tieslietu un kultūras ministri. Tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (VL-TB/LNNK) un viņa partijas biedrei no Kultūras ministrijas Žanetai Jaunzemei-Grendei katram pieder kapitāldaļas trijos dažādos uzņēmumos. Ž. Jaunzeme-Grende darbojusies konsultāciju un apdrošināšanas biznesā, bet G. Bērziņš nekustamo īpašumu un tenisa centra apsaimniekošanā.

Sprūdžs vēl nepārdod

Iekšlietu ministrs R. Kozlovskis ir 67 200 latu vērtu kapitāldaļu īpašnieks uzņēmumā BBF Consulting, kas darbojas viesnīcu biznesā un ir pamatīgi apķīlāts DNB bankā. IUB dati rāda, ka tas sniedzis ēdināšanas un viesnīcu pakalpojumus Rīgā notikušajiem U-19 un U-20 basketbola čempionātiem. Tomēr ar iekšlietu jomu saistītos iepirkumos uzņēmums nav piedalījies, un R. Kozlovskis publiski solījis: "Jau tuvākajā laikā nokārtošu, lai saistību ar privāto biznesu jau tuvākajā laikā nebūtu." Jāpiebilst, ka R. Kozlovska sievai daļēji piederošs uzņēmums ēdina Iekšlietu ministrijas darbiniekus, bet ministrs solījis, ka gadījumā, ja, viņam esot amatā, uzņēmumam beigsies līgums, tas jaunā konkursā nepiedalīsies.

Visaktīvākais uzņēmējs jaunajā valdībā bijis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs E. Sprūdžs, kuram pieder kapitāldaļas deviņos dažādos uzņēmumos. Viņa pamatbizness bijis saistīts ar informācijas tehnoloģijām, un firma HansaWorld Latvia (nesen pārdēvēta par Sensum Solutions) aktīvi piedalījusies iepirkumu konkursos par IT risinājumu ieviešanu valsts un pašvaldību iestādēs. E. Sprūdžs vairākkārt solījis, ka šo uzņēmumu pārdos. Likums šādas prasības viņam neuzliek, bet viņš to darot, lai izvairītos no iespējamā interešu konflikta. Tas gan vēl joprojām nav noticis, un ministrs ar padomnieces Ineses Auniņas starpniecību Dienai skaidroja, ka tiekot "izvērtēti varianti" un "notiek pārrunas ar pircējiem", bet termiņu, līdz kuram darījums tiks noslēgts, viņš joprojām nemācēja nosaukt.

Mīļo hobiju neatdošot

Ļoti aktīva dažādu iepirkumu konkursu dalībniece bijusi Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratorija. 34% tās akciju pieder izglītības ministram R. Ķīlim, 15% - uzņēmuma izpilddirektorei Annai Seleckai, 51% - Descartes Consulting, kas savukārt pieder Māršala salās reģistrētai ofšorkompānijai. Uzņēmumu R. Ķīlis dibinājis 2000. gadā kopā ar diviem saviem studentiem - sabiedrībā pretrunīgu slavu iemantojušajiem sabiedrisko attiecību speciālistiem Jurģi Liepnieku un Kasparu Rolšteinu. "Gribējām uztaisīt uzņēmumu, kurš piedāvā filozofiju kā produktu tirgum. Ideja bija biznesa formā īstenot savu zinātnisko hobiju," skaidro R. Ķīlis. Pērn tas darbojies ar aptuveni 6000 latu peļņu.

Uzņēmums šogad piedalījies dažādu valsts iestāžu, arī Izglītības ministrijas, iepirkumos. R. Ķīlis gan norāda, ka tas noticis pirms viņa stāšanās amatā, un sola, ka, kamēr viņš būs ministrs, uzņēmums IzM iepirkumos nepiedalīsies. Viņš skaidro, ka meklējot iespējas, kā iesaldēt savu darbību uzņēmumā, bet atšķirībā no E. Sprūdža firmu nepārdošot: "Tīri sentimentāli ļoti negribas pārdot kompāniju, pie kuras šūpuļa pats esmu stāvējis."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses