Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

KP vērtēs, vai "Cemex" ļaunprātīgi izmanto stāvokli tirgū

Konkurences padome (KP) nolēmusi ierosināt lietu par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu SIA "Cemex" darbībās transportbetona ražošanas un realizācijas tirgū, trešdien paziņoja KP. Transportbetona ražošana un realizācija ir lejupejošs tirgus attiecībā pret cementa tirgu.

Kā atgādina KP, ar lūgumu ierosināt lietu par Konkurences likuma un Eiropas Kopienas Dibināšanas līguma pārkāpumiem "Cemex" darbībās vērsās biedrība "Latvijas Būvmateriālu ražotāju asociācija", SIA "Eksim Trans", SIA "Baltijas Betonmix" un SIA "Betons 97". Iesniedzēji norādīja, ka "Cemex", atrodoties dominējošā stāvoklī cementa tirgū, veic transportbetona cenas mākslīgu samazināšanu, nosakot to zem pašizmaksas. Tika pieļauts, ka tas tiek darīts ar mērķi izspiest no Latvijas tirgus nevēlamos konkurentus, tādā veidā iegūstot vai nostiprinot Latvijas transportbetona ražošanas tirgū dominējošo stāvokli.

KP skaidro, ka saskaņā ar Konkurences likuma normām dominējošo stāvokli pēc būtības raksturo divi galvenie elementi – noteikta tirgus daļa konkrētajā tirgū, kā arī noteikta tirgus vara konkrētajā tirgū. Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana var izpausties arī kā netaisnīgu pirkšanas vai pārdošanas cenu vai citu netaisnīgu tirdzniecības noteikumu tieša vai netieša uzspiešana vai piemērošana. Tas var tikt attiecināts uz gadījumiem, kad cena tiek noteikta nepamatoti augsta vai zema, vai arī diskriminējoša.

Padome nolēmusi neierosināt lietu par Eiropas Kopienas Dibināšanas līgumā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu. Pēc KP skaidrotā, lai piemērotu minēto pantu, ir jākonstatē pastāvoša vai potenciāla iespējamā pārkāpuma ietekme uz tirdzniecību starp ES dalībvalstīm. Tā kā transportbetons ir ātri realizējama prece ar salīdzinoši nelieliem piegādes attālumiem, pēc KP speciālistu domām, nav pamata uzskatīt, ka "Cemex" veiktā saimnieciskā darbība transportbetona ražošanas un realizācijas tirgū būtu vērtējama kā tāda, kas ietekmē vai var ietekmēt tirdzniecību starp ES dalībvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses