Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

"Latio": Septmebrī sērijveida dzīvokļu cena Rīgā samazinājusies par 5%

Septembrī Rīgā turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums visos mikrorajonos, un vidējās sērijveida dzīvokļu cenas, salīdzinot ar augustu, samazinājās par 5% līdz 1050 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2), liecina kompānijas "Latio" aprēķini.

Salīdzinot ar pērnā gada septembri, cenas ir samazinājušās par 31%, savukārt kopš brīža, kad 2007.gada maijā nekustamo īpašumu cenas sāka samazināties, sērijveida dzīvokļu cenu kritums sasniedzis 39%. "Izskatās, ka "četrciparu" laiki dzīvokļu tirgū ir pagājuši," secina uzņēmuma speciālisti.

Sērijveida dzīvokļu segmentā lielākais cenu kritums, pēc "Latio" novērojumiem, bijis Purvciemā, kas skaidrojams ar spekulatīvo darījumu īpatsvaru tirgus uzplaukuma periodā.

Lai gan patlaban prasība par kredītņēmēja obligāto līdzdalību ir atcelta, kredītiestādes rūpīgi izvērtē 100% kredīta piešķiršanas iespējas, norāda nekustamā īpašuma kompānija. Patlaban pircējiem ir vēlme un interese iegādāties īpašumu, bet bieži vien nav brīvu naudas līdzekļu. Savukārt ar finansējumu nodrošināti potenciālie pircēji turpinot izmantot savas priekšrocības sarukušā pieprasījuma apstākļos un kaulējoties par cenu.

Pēdējā gada laikā, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, darījumu skaits ar dzīvokļiem Rīgā samazinājies par 50%, savukārt Rīgas rajonā un Jūrmalā - pat par 60%, aplēsis "Latio".

Jauno projektu īpatsvars saglabājas iepriekšējā līmenī - apmēram 20% no kopējā darījumu skaita. Pēdējo divu mēnešu laikā tirgū parādījušies vairāki jaunie projekti. Kompānija secina, ka konkurence dzīvokļu tirgū jaunuzceltās ēkās saasinās.

"Pēdējā laikā jauno projektu darījumu jomā vērojama attīstītāju tendence skaidri nenodefinēt pārdodamā objekta cenu, piedāvājot par to vienoties pie konkrēta darījuma. Tie attīstītāji, kuri skaidri norāda objektu cenas, pircējiem piedāvā cita veida atlaides – klienta vietā veikt hipotekārā kredīta procentu maksājumus bankai no viena līdz trīs gadiem, automašīnu, ceļojumu, virtuves iekārtu utt. Pieredze rāda, ka potenciālie pircēji nelabprāt piekrīt šāda veida atlaidēm un vairāk sagaida konkrētu cenu pazemināšanu pie darījuma. Šīs pazīmes liecina, ka cenu lejupslīde arī šajā segmentā ir neizbēgama, ja nemainīsies citi tirgus apstākļi," par situāciju spriež "Latio" eksperti.

Tikmēr īres tirgū turpina samazināties pieprasījums gan vecajā dzīvojamā fondā, gan jaunuzceltās mājās, novērojusi kompānija. Īrnieki ilgāk un rūpīgāk izvēlas īres dzīvokļus, tomēr novērota arī atsevišķa īrnieku kategorija - gados jauni cilvēki, kuri izsaka vēlmi sākotnēji īrēt dzīvokļus ar iespēju kādreiz šo dzīvokli iegādāties īpašumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses