Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

"Latio": sērijveida dzīvokļu cena nokritusi zem 1000 eiro

Vidējā sērijveida dzīvokļu cena nokritusi zem 1000 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2), sasniedzot 945 eiro/m2, liecina kompānijas Latio aplēses. Vēl iepriekšējā mēnesī cena bija virs šī līmeņa. Kopš Latvijas nekustamo īpašumu cenu augstākā punkta pērnā gada pavasarī vidējās sērijveida dzīvokļa cena novembrī samazinājās par 48%, bet gada laikā - par 35%.

Kā norāda kompānija, katrā rajonā pastāv cenu krituma atšķirība. Visvairāk vidējā cena samazinājusies Ķengaragā - par 40%, Sarkandaugavā - 38%, Juglā - 37%, Zolitūdē - 36%. Mazāko kopējo kritumu piedzīvoja Bolderāja ar 33%, kā arī 3-4 istabu dzīvokļi 119. un 104.sērijas mājās Purvciemā, Pļavniekos un Mežciemā. Visvairāk samazinājušās cenas mājokļiem ar mazām platībām.

Pēc Latio norādītā, oktobrī, salīdzinot ar pērnā gada pavasari, cena bija samazinājusies par 41%, un pagājušajā mēnesī notikusī cenas korekcija tiek vērtēta kā liela. Līdz šim pēdējo trīs gadu laikā šāda izmaiņa novērota tikai trīs reizes, un iepriekšējās bija, cenām pieaugot tirgus augšupejas periodā 2006.gadā.

Straujo cenu kritumu novembrī kompānijas pārstāvji skaidro ar to, ka tirgū parādās aizvien vairāk pircēju, kuri norēķinās bez kredīta, īpaši cenšoties nokaulēt cenu. Kritumu, viņuprāt, varētu arī skaidrot ar peripetijām finanšu nozarē pēdējā mēneša laikā.

Zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits ar dzīvokļiem Rīgā jau vairākus mēnešus lēnām samazinās, sasniedzot 500 darījumus.

Pēdējos četros mēnešos aktivitāte ar dzīvokļu darījumiem samazinās gan piedāvājuma, gan pieprasījuma ziņā. Iepazīstoties ar tirgus situāciju, daudzi potenciālie pārdevēji izlemj nepārdot savu īpašumu vai atsauc to no piedāvājuma. "Piedāvājuma samazināšanās var radīt tirgu stabilizējošu efektu nākotnē, kas varētu nedaudz palēnināt straujo cenu kritumu. Tomēr mājokļu cenas turpinās 2007.gada maijā iesākto tendenci, jo nedrošā ekonomiskā situācija un ierobežotie finanšu resursi attur potenciālos pircējus no vēlmes iegādāties mājokli," uzskata Diāna Štāle, Latio vērtēšanas daļas vadītāja.

Ņemot vērā prognozes par bezdarba draudiem, kredītiestādes pārbaudot arī darba devēja stabilitāti, piebilst kompānija.

Īres tirgū turpina samazināties pieprasījums gan vecajā dzīvojamā fondā, gan jaunuzceltās mājās, liecina Latio informācija. Savukārt īres cenas saglabājušās iepriekšējā mēneša līmenī.

Dzīvokļi jaunajos projektos mikrorajonos tiek pirkti par cenām ap 1000 eiro/m2 bez apdares un par 1300-1500 eiro/m2 ar pilnu apdari. Dzīvokļu cena pilsētas centrālajā daļā svārstās no 1000 līdz 5000 eiro/m2 atkarībā no novietojuma, platības un tehniskā stāvokļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses