Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lielās būvkompānijas neplāno atbrīvot darbiniekus

Latvijas lielās būvkompānijas nav ieplānojušas samazināt strādājošo skaitu, aģentūrai BNS pastāstīja būvkompāniju pārstāvji.

Būvkompānijas "RE&RE" valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš aģentūrai BNS sacīja, ka uzņēmumā šogad nav īpaši samazināts darbinieku skaits un to arī nav plānots darīt, jo "RE&RE" plāno savu darbu vairākus gadus uz priekšu.

Viņš piebilda, ka šogad pirmajā pusgadā darbinieku skaits ir pat palielināts - uzņēmums pieņēma darbā jaunus inženiertehniskos darbiniekus. Patlaban gan darbinieku skaitu nav plānots palielināt.

Pauniņš arī norādīja, ka visiem būvniecībā strādājošajiem vairāk uzmanības jāvelta ražošanas efektivitātes palielināšanai. "Pašlaik ir tā, ka daudzus darbus varētu paveikt ātrāk un efektīvāk," viņš teica. Būvniecības nozarē ir pieaudzis kvalificētu darbinieku skaits, kas ļautu būvniekiem strādāt ar augstāku ražīgumu.

Arī būvniecības kompānijas "RBSSKSLS" personāla daļas vadītāja Dace Upeniece aģentūrai BNS pastāstīja, ka uzņēmums kopumā nav būtiski samazinājis strādājošo skaitu būvniecības sektorā un to arī nav plānots darīt. Pagājušā gada decembrī būvsabiedrībā celtniecības objektos strādājošo strādnieku skaits bija 183, bet patlaban - 162 strādnieki.

Upeniece informēja, ka nepieciešamības gadījumā strādniekus ar viņu piekrišanu iespējams pārvietot no vienas darba jomas uz citu - piemēram, betonētāji, kam uz laiku nav darba, tiek nodarbināti pie riģipša starpsienu izbūves utt. "Piedāvājām daļai strādnieku tajos periodos, kad noslodze mazinājās, izmantot iekrātos atvaļinājumus," teica Upeniece.

Viņa norādīja, ka pašlaik uzņēmums ir situācijā, ka, iespējams, pat būs jāpiesaista kvalificēts darbaspēks, lai nodrošinātu to darba apjomu, kas paredzēts otrajam pusgadam.

Tāpat kā "RE&RE" pārstāvis, arī Upeniece pavēstīja, ka problēmas ar kvalificētu strādnieku piesaisti ir mazinājušās un, ja uzņēmums nolems palielināt strādnieku skaitu, neradīsies problēmas to nokomplektēt.

Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Viktors Puriņš aģentūrai BNS pastāstīja, ka, samazinoties būvniecības darba apjomiem, protams, samazinās arī nozarē strādājošo skaits, taču būvnieku asociācija konkrētus datus nav apkopojusi.

Viņš minēja, ka bezdarbs būvniecībā varētu būt aptuveni 5-7% līmenī. Puriņš paskaidroja, ka pirms pusotra diviem gadiem būvniecība noritēja "pilnā sparā" un tur strādājošie varēja labi nopelnīt. Tagad tā vairs nav, un daudzi strādājošie ir atgriezušies ir savā pamatprofesijā, taču par izteiktu bezdarbu būvniecībā tāpēc runāt nevar.

Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotie dati liecina, ka 2008.gada pirmajā ceturksnī celtniecībā bija 744 bezdarbnieku, salīdzinot ar 626 bezdarbniekiem 2007.gada nogalē. Celtniecībā gada pirmajā pusgadā bija 351 brīva darba vieta.

Latvijā nekustamo īpašumu tirgus strauji attīstījās līdz pagājušā gada pirmajai pusei - gada vidū mājokļu tirgus sabremzējās un sāka samazināties pircēju aktivitāte, vienlaikus attīstītājiem liekot pārvērtēt iespējas realizēt jaunus projektus. Savukārt citos būvniecības segmentos aktivitāte ir lielāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses