Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Nekustamā īpašuma cenas krīt uz pārvērtēto īpašumu rēķina

Vasaras karstākais mēnesis nav uzsildījis dzīvokļu tirgu — cenas turpina kritumu, šoreiz vidēji samazinoties par 3%. Vien nedaudzi tirgus dalībnieki ziņo par darījumu skaita pieaugumu. Ober Haus un Balsts ziņo par 1,7% sērijveida dzīvokļu cenas kritumu, Arco Real Estate — par mīnus 3,7%, InReal — pat par 3,8% kritumu.

Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas valdes loceklis Ilvars Metnieks gan vērtē, ka patlaban nekustamo īpašumu tirgū nav pietiekami liels darījumu skaits, lai secinājumi par pastāvīgu un arvien straujāku cenu kritumu būtu pietiekami reprezentatīvi.

Patlaban tiek pārdoti gandrīz tikai tādi dzīvokļi, kuru īpašniekiem ir problēmas, piemēram, ar kredītu atmaksu, nepietiekamiem ienākumiem, neizdevīgu izīrēšanu u.tml., novērojis I.Metnieks. "Šie dzīvokļi parasti sākotnēji bijuši stipri pārvērtēti, tāpēc tos tagad var pārdot tikai par ievērojami zemāku cenu, jo pircēji novērtē kvalitātes atbilstību," skaidro eksperts. Pēc viņa domām, pašreizējie dati nerāda patieso tirgus ainu, jo "labiem dzīvokļiem cena faktiski netiek samazināta, tiesa gan, darījumu ar tiem teju nav".

Nekustamo īpašumu kompānija Balsts ir starp retajām, kura ziņo par darījumu skaita pieaugumu pat par 8,2%. "Cenas īpašumiem ir labas, un darījumi notiek," stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš. Viņš prognozē, ka pēc obligātās 10% pirmās iemaksas atcelšanas jūlijā, salīdzinot ar jūniju, zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits varētu būt pat par trešdaļu lielāks.

Cenas samazinājušās arī privātmāju apbūves gabaliem. Ober Haus analītiķi secinājuši, ka, salīdzinot ar gada sākumu, tās kritušās 5—20% robežās. Vislielākais cenu samazinājums fiksēts mazdārziņu teritorijās — pēdējā pusgadā pat līdz 30—40%. Ārpus Rīgas dzīvokļu cenu kritums bijis vēl straujāks, liecina Arco izpēte. Jūrmalā sērijveida dzīvokļu cenas sarukušas par 5%, Jelgavā un Ogrē — par 4%, Salaspilī — par 3%.

Pēc Ober Haus un Arco novērojumiem, dārgākie dzīvokļi joprojām ir Teikā, Purvciemā un Pārdaugavas zaļajā dārzā Āgenskalnā, lētākie — Bolderājā un Ķengaragā. Nemainīgi pieprasīti ir dzīvokļi Vecrīgā un Rīgas centrā, taču, ja agrāk to pircēji galvenokārt bija Lielbritānijas, Īrijas vai Skandināvijas valstu pilsoņi, tagad tie pārsvarā ir klienti Krievijas, Kazahstānas vai Uzbekistānas, liecina Ober Haus darījumu analīze.

SIA Balsts darījumu grozā lielākais pieaugums noticis tieši īres un nomas segmentos — plus 25% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Nomas cenas ievērojami samazinājušās — pat līdz 30% — tirdzniecības platībām Rīgas centrā. Vecrīgā un tirdzniecības centros cenu kritums nav novērots.

Dzīvokļu īres segmentā cenas par 15% samazinājušās Rīgas centrā un mikrorajonos, Jūrmalā — par 10%, rāda kompānijas InReal dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Atcels likmes par ierakstiem zemesgrāmatā

Otrdien valdība lēma par diferencētās valsts nodevas likmes nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanai un hipotēkas ierakstīšanai zemesgrāmatā atcelšanu

Paaugstināta valsts nodeva par trešo un katru nākamo fiziskas personas zemesgrāmatā reģistrējamo nekustamo īpašumu, kā arī par katras nākamās hipotēkas ierakstīšanu zemesgrāmatā tika noteikta inflācijas samazināšanai, lai ierobežotu spekulatīvo darījumu skaitu, kas izraisīja nekustamo īpašumu cenu nepamatotu kāpumu. To nolūks bija arī mazināt ar nekustamo īpašumu nodrošināto kredītu skaitu. Tagad nekustamā īpašuma darījumu skaita pieaugums Latvijā krities, samazinās īpašuma vērtība.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses