Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta - Laikraksts: “Cemex” sācis eksportēt cementu uz Krieviju

Brocēnu cementa rūpnīcas īpašniece “Cemex” maijā sākusi eksportēt cementu uz Krieviju, pirmdien vēsta laikraksts Biznes&Baltija (B&B), kura vērtējumā tas skaidrojams ar pieprasījuma mazināšanos Latvijā.Kā norāda laikraksts, kļuvis zināms, ka Krievijas kompānija “GlavRosSnab” noslēgusi līgumu par Latvijas cementa importu uz vairākiem valsts reģioniem. Kopējais piegāžu apjoms sasniedz 180 000 tonnu gadā, kas esot vairāk nekā puse pašreizējās Brocēnu ražotnes jaudas.

"Cemex" gan noraida šādu informāciju - uzņēmums neesot noslēdzis līgumu ar rakstā minēto Krievijas kompāniju, tāpat rakstā minētie cementa eksporta apjomi ir nepatiesi. Turklāt cementa eksports uz Krieviju ticis uzsākts jau pagājušā gada septembrī.

Uzņēmumam piederošās Brocēnu cementa rūpnīcas plānotās ražošanas jaudas sasniedz 600 000 tonnas cementa gadā, un "Cemex" prioritāte, kā norāda kompānija, ir nodrošināt Latvijas tirgu ar nepieciešamā cementa apjomu. Savukārt pārējā saražotā produkcija tiek pārdota vietējiem uzņēmumiem, lai nodrošinātu cementa eksportu.

Pēc "Cemex" prognozēm, šogad Krievijas tirgū nonāks 10-20% uzņēmuma saražotā cementa.

Laikrakstam neesot izdevies iegūt no uzņēmuma plašāku informāciju, taču tas secinājis, ka “brīvais” cements “Cemex” radies saistībā ar ievērojamajām izmaiņām Latvijas iekšējā tirgū.

Būvmateriālu tirdzniecības uzņēmuma “Biznesa savienība” pārstāvis Ruslans Murausks laikrakstam stāstījis, ka salīdzinājumā ar pērno gadu cementa pārdošanas apjoms samazinājies par trešdaļu. Patlaban preci pērkot tikai lielās kompānijas, savukārt individuālo būvnieku interese esot praktiski nulle. Viņš izteicis prognozi, ka nekas nemainīsies vismaz gada laikā. Līdzīgi prognozējuši arī citi laikraksta aptaujātie tirgotāji.

Kā atgādina B&B, vēl nesen Latvijā cementa nozarē bija jūtams ievērojams deficīts.

Vērtējot līgumu, kā arī “Cemex” attīstības plānus, laikraksts secināja, ka “Cemex” gatavojas ievērojamām piegādēm uz ārzemēm. Pieprasījums Krievijā savukārt tiek skaidrots ar būvniecības bumu, kas šajā valstī joprojām turpinās.

"Cemex" informē, ka šogad turpinās jaunās cementa rūpnīcas celtniecības darbi, kurus plānots pabeigt 2008.gada beigās. Šobrīd paveikti jau vairāk nekā 60% no visiem rūpnīcas kompleksa būvdarbiem. Maijā uzņēmums sācis nodarbinātības kampaņu 100 jaunu vakanču aizpildīšanai darbam jaunajā rūpnīcā. Jaunās rūpnīcas celtniecības izmaksas veido vairāk nekā 220 miljonus eiro.

"Cemex" šogad pabeigs cementa termināla būvniecību Liepājas ostā. Pirmās kārtas - importa termināļa - celtniecība jau noslēgusies, otrās kārtas - eksporta termināļa - celtniecība tiks pabeigta šī gada augustā. Termināla būvniecības kopējās investīcijas veido 7,2 miljonus eiro.

(Papildināts viss teksts saskaņā ar "Cemex" sniegto informāciju.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses