Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Spiediens uz Ķemeru parku vēršas plašumā

Konflikts, kura vidū ir Ķemeru nacionālā parka (ĶNP) zemes, milst. Parka teritorijā ietilpstošā Lapmežciema novada dome un Jūrmalas attīstības biedrība (JAB) aizvien skaļāk protestē pret vides aizsardzības vārdā privātīpašniekiem uzliktajiem saimnieciskās darbības ierobežojumiem, pārmetot parka administrācijai Ķemeru attīstības bremzēšanu.

ĶNP savukārt aizstāvas, norādot, ka biedrības īstenais mērķis — tikai panākt vides aizsardzības normu mazināšanu, lai parka teritorijā varētu netraucēti nodarboties ar būvniecību. ĶNP aizmugure ir līdzīgos uzskatos esošā Vides ministrija, savukārt biedrība sākusi talkā saukt iedzīvotājus, un savākti jau 1500 parakstu. Kompromiss pagaidām nav panākts.

Privāto zemju īpašnieki, neapmierināti ar zemajām kompensācijām,
grib tikt vaļā no būvniecības liegumiem

Par īpaši aizsargājamu teritoriju vairāk nekā 38 tūkstošu hektāru platībā ĶNP kļuva 1997.gadā. Vēlāk tas tika iekļauts Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju tīklā Nature 2000. Tiesa, aptuveni 15% no parka zemēm ir privātīpašnieku rokās, kuru rīcību brīvību ierobežo ĶNP noteikumi. Tajos teikts, ka parka dabas liegumos ir aizliegta zemes transformācija ārpus tam ierādītām vietām, tādējādi netiek pieļauta būvnecība. Noteikumi paredz arī izņēmumus, taču parka administrācija dabas aizsardzības vārdā tos pielieto reti.

Iebilst Lapmežciems


"Mēs vairs nedzīvojam Padomju Savienībā, un zeme pieder nevis valstij, bet privātiem īpašniekiem. ĶNP ar to jārēķinās un jārespektē cilvēku tiesības brīvi rīkoties ar savu īpašumu," sašutis ir ĶNP oponents Edmunds Pētersons, Lapmežciema domes priekšsēdētājs. Viņa vadītais novads pilnībā atrodas ĶNP teritorijā, tā lielāko daļu aizņem Kaņiera ezers un mitrāju dabas liegumi, kā arī viena no parka rezervāta zonām, kurā ir aizliegta jebkāda saimnieciskā darbība. Smārdes un Salas pagastu teritorijas, kas arī atrodas ĶNP, pārsvarā ir neitrālajā zonā, kur nav nekādu ierobežojumu, vienīgi par būvniecības ieceri jāinformē parka administrācija.

Parka vērtība

Dibināts 1997.gadā ar Vācijas Vides ministrijas atbalstu uz 1957.gadā veidotā Ķemeru rezervāta bāzes, kas sastāvēja no Ķemeri tīreļa, Slocenes un Kaņiera dabas liegumiem. ĶNP ievērojams ar sērūdeni, kas veidojas dolomīta pamatiežu un purvu mijiedarbībā un vairākus gadsimtus kalpo par pamatu kūrortam. Parks sargā starptautiski nozīmīgus mitrājus — purvus, palieņu pļavas, piejūras lagūnas tipa ezerus. ĶNP teritorijas lielāko daļu klāj meži. Parka teritorijā ir saglabājušies pārējā Latvijas teritorijā reti sastopami augi, kā arī tādi, kas pēdējos gadu desmitos izzuduši visā Latvijas teritorijā: lauku kokalis, linu idra, mazais sūricis. Sastopami arī purva divkrēsliņi, asās dižlapes un orhidejas. ĶNP iekļauts Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju tīklā Natura 2000.

Lapmežciema novada domes teritorijas plānojums, bez kura dome nevar izsniegt atļaujas būvniecībai, ir jāsaskaņo ar ĶNP, taču tā pirmo variantu parka administrācija noraidīja. E.Pētersons uzskata, ka parka noteiktie apgrūtinājumi ir pārāk smagi, uz ko ĶNP direktore Ērika Kļaviņa iebilst: "ĶNP noraidīja Lapmežciema teritorijas plānojuma pirmo redakciju, jo tajā prasīta atļauja apbūvēt pilnīgi visu teritoriju, kur vien var iebraukt ar būvtehniku. Tas parkam bija nepieņemami." Viņa arī norāda, ka pašvaldības dažkārt ir rīkojušās negodprātīgi — deva zemi nomā, kad jau bija zināms, ka tur būs ĶNP. Patlaban tiek saskaņota otra plānojuma redakcija, kurā novada domei lūgts ņemt vērā ĶNP aizrādījumus par optimālākajiem risinājumiem no vides viedokļa.

JAB vāc parakstus


Atšķirībā no Lapmežciema domes Jūrmalas attīstības biedrība ir gatava jautājumu risināt radikāli. Tā pieprasa apdzīvotu vietu un privātīpašnieku zemju izslēgšanu no parka, grozot ĶNP likumu, un par to uzsākot parakstu vākšanu. "Pēc rezultātu apkopošanas tiks iesniegta prasība vietējām pašvaldībām, kas tad arī konstatēs, par kurām teritorijām ir runa. Vēlāk kopā ar pašvaldībām tiks izstrādāti Ķemeru nacionālā parka likuma grozījumi, kurus tālāk virzītu uz Saeimu," informē JAB valdes priekšsēdētājs Oskars Brambergs. Viņš uzsver, ka ĶNP nedrīkst būt noteicējs apdzīvotu vietu teritorijās.

Parka administrācija gan atgādina, ka teritorijas izslēgšana no Nature 2000 tīkla, kurā ĶNP iekļauts 2004.gadā, nav ne ĶNP, ne arī Vides ministrijas kompetencē. "Eiropas vides aizsardzības institūcijas, kas ir informētas par šo izmaiņu ekonomiskiem motīviem, nepieļaus privātīpašnieku patvaļu," informēja ĶNP, uzsverot, ka Natura 2000 robežas var mainīt tikai ārkārtējos gadījumos. ĶNP pārstāvji norāda, ka parakstu vākšana nebeigsies ne ar ko. "To izmanto iedzīvotāju un parka attiecību bojāšanai," uzskata J.Šlūke.

Kompensācijas


O.Brambergs arī pārmet parkam, ka tā veidošanas laikā netika atpirkta privātīpašnieku zeme, bet tagad uzliktie ierobežojumi netiek kompensēti. Tiesa, aizsargājamās dabas teritorijās esošo mežu īpašniekiem par saimnieciskās darbības ierobežošanu ir paredzētas divu veidu kompensācijas — līdzvērtīga zemes maiņa vai atlīdzība naudā, kas šajā gadā noteikta 4135 lati par hektāru. Pēc privātīpašnieku aplēsēm summa ir liela, tomēr nav tirgus cena, ko īpašnieki gribētu saņemt, turklāt ne visi uz to var pretendēt — tikai tie, kuriem ir meža zemes. JAB iesaka paredzēt kompensāciju pēc tirgus cenas, taču, cik tā varētu būt liela, precizēt nevarēja. Zemes maiņa praksē netiek pielietota, jo valstij brīvu zemju neesot, tādēļ šo iespēju drīzumā plānots svītrot no likuma.

"Kopumā no ĶNP zonām, uz kurām attiecas šī brīža kompensāciju likums, valstij nepieder 495 hektāri. Tie ir 230 zemes gabali, no kuriem vairāk nekā 200 ir meža zemes," pastāstīja J.Šlūke. Par privātīpašumā esošo zemi, kas nav mežs, J.Šlūke paskaidro, ka tā pārsvarā atrodas neitrālajā zonā, kur ierobežojumi nav uzlikti, līdz ar to arī kompensācija nepienākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses