Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dienas starts: Lēnais zaļais apģērbu bizness

Meitenēm no uzņēmuma Liepa un Ozols (jeb Linden&Oak) bizness virzās lēnām. Firma plāno ražot universālus ekoloģiskos apģērbus bērniem, kas derētu vairākus gadus, būtu kvalitatīvi, skaisti un ražoti ar atbildību pret vidi. Uzņēmējas pašas smejas, ka, ja restorānos modē šobrīd ir slow food jeb lēnais ēdiens, tad viņām ir slow business jeb lēnais bizness.

Iemesls tam ir vienkāršs un biznesa uzsācējiem visai tipisks. Visas trīs kompanjones - Liene Brizga-Kalniņa, Zane Ruģēna-Bojāre un Jeļena Žimaļina - paralēli darbībai uzņēmumā Liepa un Ozols strādā arī savā pamatdarbā: Zane vada projektus Vides izglītības fondā, Liene darbojas mārketingā, bet Jeļena - nekustamo īpašumu jomā. Līdz ar to bērnu apģērbu izstrāde un ražošana nevienai no uzņēmuma saimniecēm nav «maizes darbs» jeb kritisks ikdienas ienākumu avots.

Logotipam jābūt labam

«Šobrīd nopietni strādājam pie uzņēmuma logo,» stāsta Liene. Darbs ar zīmola izstrādi notiek jau pāris mēnešu, un uzņēmēja atzīst, ka «īstā» logo izvēle viņām esot ļoti svarīga. Procesā ir iesaistīta māksliniece, saņemtas konsultācijas arī no Dienas starta žūrijas locekļa reklāmas speciālista Ģirta Ozoliņa. Tomēr īstais logo variants vēl nav atrasts.

Liene stāsta, ka atsūtītie logo esot ļoti labi: «Ļoti profesionāli, un tā arī ir tā lielākā problēma. Mēs vēlamies, lai logotips parādītu mūsu būtību, lai tas mums līdz sirds dziļumiem arī pašām patiktu. Saprotam, ka tas varbūt ir nepareizi un ka logo jābūt orientētam uz tirgu, klientūru, tam ir «jāpārdodas». Tomēr, no otras puses, tas ir mūsu logo, mums tas ir ļoti svarīgs, un mēs negribam logo, kas mums nepatīk,» Liene rāda mākslinieces atsūtītos variantus. Mēģinājušas zīmēt arī pašas, dot zīmēt logotipus bērniem. Taču joprojām - kā nav, tā nav.

Šūs biznesa partneri

Tikmēr akciju sabiedrībā Rita tiek šūta pirmā lielā krekliņu partija bērniem - jau nākamnedēļ jābūt gatavam tūkstotim krekliņu, kas tiks apdrukāti ar izkrāsojamiem zīmējumiem. «Komplektā šiem krekliem nāks arī tekstila flomāsteri, ar kuriem bērni varēs kreklus izkrāsot paši. Zīmējumu tematika būs Rīga sapņo ar dažādu pilsētas apkaimju attēliem,» uzņēmuma plānos dalās Liene.

Arī šis process - ceļš līdz ražošanas prototipam - bijis gana garš un lēns. Izmēģināti vairāki bērnu krekliņu modeļi, tos testējuši uzņēmēju ģimeņu jaunākie locekļi, veikti uzlabojumi, un apģērbi testēti atkal. Mainītas vīles, fasoni, un paralēli strādāts pie apģērbu apdrukām - to dizaina un tehnoloģijas.

Liene stāsta, ka sadarbība ar tekstila rūpnīcu Rita, kas padomju laikos bija pazīstama ar nosaukumu Sarkanais rīts, sākta pirms pusgada. Kontaktus nodibinājusi Zane, un, kā izrādās, šī firma šūšanas pakalpojumus sniedz daudziem Latvijā pazīstamiem zīmoliem. «Uzņēmuma darbinieces ir šausmīgi foršas un izpalīdzīgas. Mums ļoti palīdz, stāsta un visu rāda, kāda vīle tur būtu labāka un kā atkal tā vieta būtu labāk atrisināma. Tiešām sirsnīgi cilvēki,» par partneriem priecājas Zane. Turklāt - arī audums tiek austs turpat uz vietas rūpnīcā no Vācijā iegādātas, sertificētas ekoloģiskās kokvilnas, kas ir apģērbu līnijas Linden&Oak stūrakmens.

Tirgos internetā

Lai gan logo vēl nav gatavs un apģērbi vēl nav uzšūti, meitenes aktīvi apgūst arī iespējamos pārdošanas kanālus. «Pats mājaslapas karkass mums jau ir, tas ir interneta veikals, kas jāpielāgo Linden&Oak vajadzībām. Programmētājs viņu bija taisījis vienam citam Zanes biznesa projektam, un tagad mēs viņu izmantosim. Jāuztaisa jauns dizains, kas bez izstrādāta logo ir grūti. Tāpat bez logo ir grūti uztaisīt arī lapas sociālajos tīklos. Domājam atvērt arī savu kontu interneta modes preču veikalā Etsy.com, kas savukārt vedina uz domām - vai savs interneta veikals maz šādā gadījumā ir vajadzīgs? Varbūt pietiek ar mazu vizītkartes tipa lapiņu, kurā ir saite uz Etsy veikalu,» prāto Liene. Viņa stāsta, ka veiksme būtu tikt iekšā lielajos ārzemju modes blogos, tas palīdzētu drēbes tirgot ārzemēs.

Bizness caur Skype

Jaunās uzņēmējas atzīst, ka nopietni strādāt pamatdarbā un reizē censties izveidot kaut mazu uzņēmējdarbību nav viegli.

«Piemēram, Zanei darbā tikko sākās projekts Mana jūra 2014, viņa šo kampaņu vada. Tas ir organizēts pārgājiens gar Baltijas jūru no Nidas līdz Ainažiem visa jūlija garumā. Pati gan viņa ies tikai atsevišķus posmus, tomēr jebkurā gadījumā šis pasākums aizņems ļoti daudz laika. Līdzīgi ir arī ar mums pārējām, līdz ar to visi pašu biznesa procesi notiek Skype vai pa tālruni, savukārt savākties kopā tik bieži, kā vajadzētu, pat īsti nesanāk,» atklāj Liene.

Eksperta viedoklis: Izpaliks bērnu kaites

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi

Uldis un Diāna Ozoliņi, autonoma Minivenunoma.lv

Sārtais Hyundai busiņš ir izbeidzies pavisam, stāsta uzņēmuma Minivenunoma.lv līdzīpašnieks Uldis Ozoliņš. «Mašīnai jāmaina motors, un es domāju, ka auto tiks veikta pārbūve un ielikts benzīna dzinējs ar gāzes iekārtu. Ar tiem klapatas ir krietni mazākas nekā ar dīzeļiem.»

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs, SIA Imelh

Uzņēmumā ir izgatavota pirmā dekoratīvā brusa, kuras tapšanā izmantoti kokmateriāli no kādas nojauktas ēkas. Pasūtītājs vēlas no šā materiāla lielu daļu interjera - arī kāpnes un dažādus telpu apdares elementus. Nu tik jāsāk strādāt!

Elīna Pļaveniece, SIA Dudi, privātais bērnudārzs Dūdiņdārzs

Elīna saņēmusi Izglītības kvalitātes dienesta izsniegtu privātās izglītības iestādes reģistrācijas apliecību. Tas gan ir tikai viens no vismaz pieciem valsts un pašvaldības iestāžu atzinumiem, kas jāsaņem, lai bērnudārzs varētu sākt darbību.

Edgars Dzalbe, dzintara pavedienu tekstila ražotājs, SIA Ambline

Ir pabeigts pirmais Krievijas tirgum domātais izstrādājums - pleds, kas austs no dzintara pavediena. «Process nebija viegls, un arī pats pleds būs diezgan ekskluzīvs. Gala cena Maskavas veikalā varētu būt ap 1000 eiro,» stāsta Edgars. Tāpat uzņēmējs domā par ļoti lielu - trīs metrus platu - steļļu būvēšanu, lai varētu ražot pavisam liela izmēra gultasveļu.

Kristiāna Kalniņa un Kaspars Dabra, Rīgas DJ skola

Rīgas Dīdžeju skolā jūlijs paies klusāk un mierīgāk, nekā iecerēts, - mācību grupu jūlija mēnesim komplektēt neizdevās. Tajā pašā laikā pilnā sparā darbojas djshop.lv aparatūras veikals, un uzņēmēji domā par elitāru privāto ballīšu organizēšanu ierobežotai publikai ar izsmalcinātu ārzemju dīdžeju piedalīšanos.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses