Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Plāno atvieglot reemigrāciju reglamentētajās profesijās

Lai atzīst arī mājās

Latvijā atgriežas arvien vairāk jauno speciālistu, kuri savu izglītību un kvalifikāciju ieguvuši ārvalstīs, tomēr tie reemigranti, kuri pārstāv t. s. reglamentētās profesijas, norāda, ka viņu kvalifikācijas atzīšana un iekļaušanās Latvijas darba tirgū ir birokrātiska un laikietilpīga. Pagājušajā nedēļā notikušajā diskusijā Vai viegli atgriezties savā profesijā, ja tā ir reglamentēta? biedrība Ar pasaules pieredzi Latvijā aicināja visas iesaistītās puses dalīties pieredzē un uzsākt dialogu par iespējamajiem risinājumiem, kas atvieglotu profesionāļu atgriešanos Latvijā un ļautu uzlabot situāciju, piemēram, pašmāju veselības aprūpes jomā, kur speciālistu trūkums jau ir kļuvis kritisks.

Pērn pieņemtais Diasporas likums paredz, ka ārvalstīs iegūtās izglītības vai profesionālās kvalifikācijas atzīšanas atvieglošana ir būtisks priekšnoteikums, lai Latvijā atgrieztos vairāk speciālistu. Neskatoties uz to, reemigranti, kuri ārvalstīs ieguvuši izglītību vai kvalifikāciju nozarēs, kas Latvijā ir reglamentētas, piemēram, medicīnā, jurisprudencē un arhitektūrā, izceļ virkni pastāvošu problēmu. Starp biežāk pieminētajām ir ilgais kvalifikācijas atzīšanas process, tā izmaksas, pārmērīgi lielais kvalifikācijas atzīšanai nepieciešamo dokumentu skaits un informācijas pieejamības trūkums. Reemigrējušais ārsts Uģis Gruntmanis diskusijā norādīja, ka "šobrīd pastāv sistēmiski šķēršļi, kas veido situāciju, kurā atgriezties izdodas uzņēmīgākajiem, kuri ir gatavi "cīnīties ar sistēmu" – sekot sarežģītām procedūrām un izpildīt dažādas prasības, lai jau iegūtās kvalifikācijas Latvijā tiktu atzītas par derīgām". 

Politiķi, uzklausot diskusijā klātesošo reemigrantu un nozares asociāciju viedokļus, atzina, ka pastāvošais regulējums būtu uzlabojams, un pauda gatavību strādāt pie tā, lai nodrošinātu saprotamu regulējumu visām reglamentēto profesiju nozarēm. Piekrītot, ka nepieciešama ērtāka procedūra kvalifikācijas atzīšanas procesā, Izglītības un zinātnes ministrija plāno ieviest elektronisku sistēmu diplomu atzīšanas iesniegšanai, kā arī grozīt reglamentēto profesiju likumu. Izmaiņas sola arī citas atbildīgās ministrijas. Veselības ministre Ilze Viņķele norādīja, ka nepieciešams piemērot minimālās prasības diplomu atzīšanai no medicīnas personāla, kas reemigrējis no valstīm ārpus ES, un jāstrādā pie kultūras maiņas nozaru organizācijās, lai tās nav noslēgtas un protekcioniskas. 

Potenciālo reemigrantu piesaisti būtiski apgrūtina arī trūkstošā informācija vairāku valsts iestāžu mājaslapās. Politiķi sola uzrunāt diasporā dzīvojošos speciālistus ar ceļvedi par to, kā atgriezties un strādāt savā profesijā. Tikmēr biedrība Ar pasaules pieredzi Latvijā plāno tuvākajā laikā apkopot reemigrantu, nozares organizāciju un politiķu sniegtos priekšlikumus un iesniegt tos Diasporas konsultatīvajā padomē.

Top komentāri

Regula
R
Regula regulējumu regulēšanai.
Izglītībasbizness
I
Nav pieļaujams, ka valstī brīvi darbojas speciālisti, kuri savu kvalifikāciju ieguvuši apejot izglītības štancēšanas mehānismus un nav nomaksājuši kalimu mūsu viedajiem krīvu krīviem!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses