Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Pētījums: Pasaulē 38% darbinieku apsver iespēju pamest esošo darbu tuvākā gada laikā

Pasaulē 38% darbinieku apsver iespēju pamest esošo darbu tuvāko 12 mēnešu laikā, kas ir par četriem procentpunktiem vairāk nekā pirms gada, aģentūru LETA informēja konsultāciju kompānijas "EY" pārstāvji, atsaucoties uz jaunāko darba vides tendenču pētījumu "EY 2024 Work Reimagined".

No tiem darbiniekiem, kas apsver iespēju tuvākā gada laikā pamest esošo darbu, 26% vēlētos strādāt tās pašas nozares citā uzņēmumā, kamēr 25% vēlētos mēģināt jaunu darbu citā nozarē.

Vēl 20% apsver domu uzsākt pašiem savu uzņēmējdarbību, bet citi 20% vēlētos līgumdarbu. Vēl 4% plāno pārtraukt strādāt, bet vēl 4% plāno doties pensijā.

"EY Latvija" valdes priekšsēdētāja Diāna Krišjāne norāda, ka šobrīd darbinieki arvien vairāk domā par jaunu nodarbošanos, bet pašā darbā mākslīgais intelekts kļūst par daļu no ikdienas. No vienas puses to var uztvert kā apdraudējumu, taču tikpat labi uz šo būtu jāskatās kā iespēju - organizācijas, kas spēj piedāvāt vēlamo atalgojumu, elastību un izaugsmes iespējas, šobrīd var piesaistīt talantīgus cilvēkus un arvien vairāk ieviest mākslīgā intelekta tehnoloģijas, kas audzēs darba produktivitāti, pauž Krišjāne.

Tāpat "EY" pētījums parāda, ka tikai viena gada laikā darba vidē ir būtiski augusi ģeneratīvā mākslīgā intelekta ("generative AI") risinājumu izmantošana - ja 2023.gadā to izmantoja vien 22% uzņēmumu un institūciju, tad šogad jau 75% biroju tiek izmantotas mākslīgā intelekta tehnoloģijas.

Runājot par mākslīgā intelekta ietekmi uz darba procesu, "EY" pētījums atklāj, ka darba devēji ir būtiski pozitīvāk noskaņoti par darba ņēmējiem. Piemēram, 75% darba devēju uzskata, ka mākslīgā intelekta risinājumi pozitīvi ietekmē darbinieku produktivitāti, kamēr tam piekrīt 53% darba ņēmēju. 

Tāpat arī 71% darba devēju uzskata, ka mākslīgais intelekts ļauj labāk fokusēties uz augstas vērtības darba uzdevumiem, bet tam piekrīt 52% darbinieku. Abos šajos jautājumos negatīvu mākslīgā intelekta ietekmi novēro vien 7% darba devēju un 16% darbinieku.

"EY" darba vides pētījums parāda arī, ka pēdējā gada laikā ir uzlabojusies uzņēmumu organizatoriskā kultūra. Proti, šogad 80% darba devēju tic, ka uzņēmuma kultūra šogad ir uzlabojusies un tāpat domā 57% darbinieku. Pērn šie rādītāji bija attiecīgi 72% un 51%. 

Tāpat arī darba devēji šogad ir optimistiski par produktivitātes uzlabojumiem - 83% darba devēju uzskata, ka šogad darba ražīgums ir uzlabojies un tā domā arī 67% darbinieku. Pērn šie rādītāji bija attiecīgi 75% un 54%.

"EY 2024 Work Reimagined" pētījums tiek veikts, nosedzot visus pasaules reģionus, 23 valstīs aptaujājot 17 350 darbiniekus un 1595 darba devējus 27 dažādās nozarēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses