Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Daļa Latvijas Studentu apvienības aptaujāto studentu min, ka izjūt pārslodzi – studējot patstāvīgi attālinātā režīmā, nepieciešams ieguldīt daudz vairāk laika, turklāt gandrīz puse atzīmē, ka mācību vielu apgūt traucē arī praktisko nodarbību trūkums

Sarežģīti arī studentiem. Studējot attālināti, daudzi izjūt pārslodzi, pietrūkst e-materiālu

Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas marta vidū arī augstskolās studijas notiek attālināti, un tas licis gan izglītības iestādēm, gan mācībspēkiem un studējošajiem saskarties ar virkni sarežģījumu.

Kā rāda Latvijas Studentu apvienības (LSA) veikta studējošo aptauja, kurā marta nogalē piedalījās 1600 respondentu no 34 Latvijas augstākās izglītības iestādēm, daudziem studentiem trūkst informācijas par turpmāko studiju procesa norisi. Daļa aptaujāto min, ka izjūt pārslodzi – studējot patstāvīgi attālinātā režīmā, nepieciešams ieguldīt daudz vairāk laika, turklāt gandrīz puse studentu atzīmē, ka mācību vielu apgūt traucē arī praktisko nodarbību trūkums. 

Studiju procesā nākas saskarties arī ar elektronisko materiālu trūkumu – katram ceturtajam ir vismaz viens studiju kurss, kurā šādu materiālu nav vispār, bet 30% aptaujāto norāda, ka daļā kursu tie nav pietiekami kvalitatīvi. Tiesa gan, LSA norāda, ka aptaujāto atbildes saņemtas otrajā nedēļā kopš attālināto studiju sākuma, bet šobrīd situācija jau ir pamainījusies, jo augstskolas intensīvi meklē nepilnību risinājumus.

Studenti saskaras arī ar kursa vai noslēguma darbu izstrādes grūtībām – 24% respondentu trūkst pieejas informācijas resursiem, kas saistīts ar bibliotēku slēgšanu un literatūras izsniegšanas pārtraukšanu, bet vēl daļa atzīst, ka nav pieejama laboratorija vai ir apgrūtināta empīrisko datu ieguve. Tas studentos rada bažas par iespējām izstrādāt kvalitatīvu studiju darbu šobrīd noteiktajos termiņos.

Tomēr kopumā augstākās izglītības iestādes diezgan veiksmīgi ir spējušas pārorientēties uz pilnībā attālināta studiju procesa nodrošināšanu tik īsā laikā, īpaši ņemot vērā to, ka jau vairākus gadus valsts dibinātās augstskolas ir saņēmušas nepietiekamu studiju bāzes finansējumu, norāda LSA. 

Apvienība kopā ar izglītības nozares pārstāvjiem arī izstrādājusi 25 rekomendācijas, kā gan augstskolām, gan citām iesaistītajām pusēm sekmīgāk nodrošināt attālināto studiju procesu.
Rekomendācijas skar tādas akadēmiskās dzīves jomas kā elektronisko materiālu pieejamība un tiešsaistes nodarbību norise, studējošo noslodze un skaidru vērtēšanas kritēriju noteikšana, datu aizsardzība, atbalsta mehānismi un studiju kvalitātes nodrošināšana. LSA iesaka apsvērt iespēju pagarināt noslēguma darbu iesniegšanas termiņus, nodrošināt informācijas pieejamību arī angļu valodā un sniegt citu atbalstu ārvalstu studējošajiem un arī pretimnākšanu studentiem, kuriem nācies saskarties ar finansiālām grūtībām. Tāpat LSA ieteic arī izvairīties no studiju pārcelšanas uz nenoteiktu laiku, jo turpmākā situācijas attīstība joprojām nav prognozējama. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses