Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Turpmāk būs lielāks atbalsts uzņēmumiem, kuros strādā nodarbinātie no 50 gadu vecuma

Turpmāk tiks paplašināts valsts atbalsts darba devējiem - komersantiem un valsts vai pašvaldību institūcijām, kas nodarbina cilvēkus vecumā no 50 gadiem, informēja Labklājības ministrijā (LM).

Atbalsts paredzēts, lai paildzinātu šo darbinieku darbspēju saglabāšanu un nodarbinātību, jo šie cilvēki ir pakļauti vislielākajam bezdarba riskam.

Minētas izmaiņas paredz otrdien valdības pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par programmu "Izaugsme un nodarbinātība" ar specifisko atbalsta mērķi - paildzināt gados vecāku nodarbināto darbspēju saglabāšanu un nodarbinātību.

Lai šo atbalstu saņemtu, vispirms tiks veikts darba devēju (darba vides un gados vecāku nodarbināto darbspēju) izvērtējums. Līdz šim šāds atbalsts bija paredzēts tikai tiem darba devējiem, kas darbojās kādā no piecām prioritārajiem saimnieciskās darbības veidiem, kuros ir lielākais gados vecāko nodarbināto īpatsvars. Tāpat arī vismaz 30% no nodarbinātajiem bija jābūt vecumā virs 50 gadiem un jāatbilst tādiem papildu kritērijiem, piemēram, veselības stāvokļa neatbilstība veicamajam darbam, cilvēks nodarbināts mazkvalificētos darbos u.tml. Tagad šie papildu kritēriji vairs nav noteicošie un izvērtējumam var pieteikties vairāk darba devēju, tajā skaitā plašākā lokā no privātā sektora.

Darba devēji var saņemt informatīvi konsultatīvu atbalstu, kā arī finanšu dotāciju, piemēram, darbavietas pielāgošanai un mentoringam, lai uzlabotu nodarbināto personu vecumā no 50 gadiem darba vidi. Tāpat arī pēc darbspēju izvērtējuma būs pieejams atbalsts gados vecāku nodarbināto veselības uzlabošanai, piemēram, nodrošinot ārstniecisko vingrošanu, fizikālās medicīnas procedūras, masāžas u.c. Tas ir būtisks atspaids vidējiem un mazajiem uzņēmumiem, kuriem nav papildu līdzekļu, lai uzlabotu darbinieku veselību un ilgāk saglabātu darbaspējas saviem gados vecākiem darbiniekiem.

Šo uzņēmumu izvērtējumu un nepieciešamo atbalstu nodrošinās Nodarbinātības valsts aģentūra, piesaistot nepieciešamos pakalpojuma sniedzējus, tajā skaitā darba aizsardzības speciālistus, arodārstus, personāla vadības speciālistus, ergoterapeitus u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses