Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

papildināta (14.52) - Rotko glezna izsolē pārdota par 86,9 miljoniem dolāru

Daugavpilī dzimušā mākslinieka Marka Rotko glezna otrdien izsolē Ņujorkā pārdota par rekordaugstu cenu - 86,9 miljoniem ASV dolāru (46,83 miljoniem latu).

Tādējādi glezna Oranžs, sarkans, dzeltens kļuvusi par dārgāko izsolē pārdoto laikmetīgās mākslas darbu.

Pārspēts arī iepriekšējais Rotko darbu pārdošanas rekords, kas bija par gleznu "Balts centrs (dzeltens, rozā un mēļš uz rožaina)" pirms pieciem gadiem samaksātie 72,84 miljoni ASV dolāru (38,6 miljoni latu).

Izsoļu nams bija cerējis par Rotko gleznu iegūt līdz 45 miljonus dolāru, taču par mākslas darbu cīnījās vismaz seši solītāji no ASV un Eiropas, strauji paceļot likmes.

Cīņa mākslas kolekcionētāju vidū par Rotko gleznu bija spraiga, likmēm brīžiem piedzīvojot lēcienus pat par vienu vai diviem miljoniem dolāru.

Rotko gleznas pircējs vēlējās palikt anonīms.

Glezna Oranžs, sarkans, dzeltens pārdota izsoļu namā Christie's, kur otrdien azartiskā gaisotnē mākslas kolekcionētāji izpirka mākslas darbus kopumā 388,5 miljonu dolāru vērtībā, pārspējot 2007.gadā sasniegto iepriekšējo laikmetīgās mākslas darbu pārdošanas rekordu vienas izsoles laikā.

Izsolē pārspēti 14 mākslinieku darbu cenu rekordi.

Viena no elpu aizraujošākajām vairāksolīšanām bija par Gerharda Rihtera darbu Abstraktes Bild, par ko beigās samaksāti 21,8 miljoni dolāru, pārspējot prognozēto 18 miljonu dolāru cenu, kā arī sasniedzot jaunu mākslinieka gleznu cenu rekordu.

Spraigās izsoles liecina, ka mākslas tirgus ir atlabis no panīkuma, kas to piemeklēja 2008.gada finanšu krīzes laikā.

Pagājušā nedēļā Sotheby's izsoles namā slavenā norvēģu gleznotāja Edvarda Munka gleznas Kliedziens versija izsolīta par rekordaugstu cenu - 119,9 miljoniem dolāru (63,67 miljoniem latu).

"Sotheby's" trešdien, 9.maijā rīkos konkurējošu laikmetīgās mākslas izsoli, kurā starp kārotākajiem darbiem ir popārta meistara Roja Lihtenšteina glezna Dusoša meitene, kuras pārdošanas cena tiek prognozēta 30-40 miljonu dolāru apmērā.

(Papildināts viss teksts.)

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses