Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvenergo koncerns pirmajā ceturksnī nopelnījis 38,365 miljonus

AS Latvenergo koncerna apgrozījums šogad pirmajā ceturksnī bija 251,378 miljoni eiro, kas ir par 3,2% mazāk nekā 2018. gada attiecīgajā periodā, savukārt koncerna peļņa samazinājās par 40,9% un bija 38,365 miljoni eiro, teikts kompānijas sniegtajā informācijā biržai Nasdaq Riga.

Latvenergo pārstāvji atzīmē, ka 2019. gada pirmajā ceturksnī koncerna darbības rezultātus ietekmēja globāli un reģionāli faktori, kas noteica augstākas elektroenerģijas cenas. "Cenas joprojām nosaka zems hidrorezervuāru līmenis Skandināvijā, kā arī pieaugošas energoresursu un CO2 izmaksas," skaidro kompānijas pārstāvji.

Vienlaikus kompānijas pārstāvji norāda, ka, īstenojot stratēģisko attīstību jaunos biznesa virzienos, 2019. gadā Latvenergo koncerns sācis darbību dabasgāzes tirgū Latvijas mājsaimniecībām, kā arī aktīvi darbojas saules paneļu segmentā.

Koncernā 2019. gada pirmajā ceturksnī saražotas 1347 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas. Elektroenerģijas izstrādes apmērs Daugavas hidroelektrostacijās (HES) 2019. gada pirmajos trijos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, samazinājās par 40% un bija 605 GWh, ko ietekmēja mazāka ūdens pietece Daugavā.

Latvenergo termoelektrostacijās (TEC) elektroenerģijas izstrāde šogad pirmajā ceturksnī bija 727 GWh, kas ir par 20% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. TEC saražotās siltumenerģijas apmērs 2019.gada pirmajā ceturksnī bija 939 GWh, kas ir par 22% mazāk nekā gadu iepriekš, un to ietekmēja siltāki laika apstākļi apkures sezonā.

Šogad pirmajos trijos mēnešos mazumtirdzniecības klientiem Baltijā "Latvenergo" pārdevis 1795 GWh elektroenerģijas. "Lai arī 2019. gada pirmajā ceturksnī elektroenerģijas patēriņš Baltijā ir samazinājies par 2,5%, Latvenergo koncerna mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apmērs ir pieaudzis par 1,7%. No kopējā mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apmēra ārpus Latvijas pārdotas 656 GWh elektroenerģijas," skaidro kompānijas pārstāvji.

Tāpat Latvenergo pārstāvji norāda, ka 2019. gada februārī koncerns Latvijā sāka dabasgāzes mazumtirdzniecību mājsaimniecību klientu segmentā, un tas kopējo dabasgāzes klientu portfeli šā gada pirmā ceturkšņa beigās palielināja par vairāk nekā 400 klientiem. Latvenergo koncerna dabasgāzes klientu portfeli marta beigās veidoja aptuveni 900 klientu, un tiem pārdotās dabasgāzes apmērs sasniedza 104 GWh. Savukārt koncerna pašpatērētais un klientiem pārdotais gāzes apmērs 2019.gada pirmajā ceturksnī bija 2115 GWh.

Kompānijas pārstāvji arī informē, ka noslēgto saules paneļu līgumu skaits šogad pirmajā ceturksnī bija būtiski lielāks nekā pirms gada. Pieaugumu veicināja veiksmīgie saules paneļu pārdošanas rezultāti Lietuvā un Igaunijā. 2019.gada pirmajos trijos mēnešos solārie paneļi uzstādīti 26 klientiem.

Savukārt kopējais Latvenergo koncerna investīciju apmērs 2019.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, pieauga par 34%, sasniedzot 44,3 miljonus eiro, tostarp 86% veidoja investīcijas tīklu aktīvos. Investējot videi draudzīgos projektos, 2019.gada pirmajos trijos mēnešos Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcijā ir ieguldīti trīs miljoni eiro.

Latvenergo koncerna apgrozījums 2018.gada pirmajā ceturksnī bija 259,675 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 64,919 miljoni eiro.

Latvenergo nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas Nasdaq Riga parāda vērtspapīru sarakstā.

 

Top komentāri

Fakts
F
Latvijas tautai piederošs uzņēmums aplaupa Latvijas tautu. Kāpēc pieļauj tādu noziegumu?
Def
D
tad jāsamazina el.tarifi ja jau tāda peļņa!!!!!!!
.
.
Ar saviem plēsonīgajiem tarifiem Latvenergo kā faktiskais valsts monopolists ir lielisks instruments vēl viena netieša nodokļa iekasēšanā. Valstij piederošs uzņēmums savus ilkņus ir dziļi iecirtis tautas rīklē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Grib digitalizēt biznesu

Attīstoties uzņēmuma darbībai, digitālā transformācija var ievērojami uzlabot tā efektivitāti.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses