Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Eiropas Savienība zinātnei atvēlēs ap 80 miljardiem eiro

Nākamajā Eiropas Savienības budžeta periodā, no 2014. līdz 2020. gadam, aptuveni 80 miljardus eiro paredzēts atvēlēt zinātnieku, pētnieku un uzņēmēju projektiem. Trešdien, 30. novembrī, Eiropas Komisija (EK) nāks klajā ar jauno pētniecības un inovācijas stratēģiju Horizonts 2020, kurā tiks atklāts minētās summas sadalījums pa nozarēm un periodiem.

Atšķirībā no kohēzijas vai lauksaimniecības finansējuma ES zinātnes programmas neparedz noteiktu naudas daudzumu katrai dalībvalstij - par pieejamo finansējumu cīnās projekti, konkurējot ar citiem projektiem visā ES. Horizonta 2020 mērķis ir veicināt inovācijas nozarēs, kas radītu jaunas darbavietas un piedāvāt jaunus risinājumus visā Eiropā būtiskiem jautājumiem - piemēram, veselības aizsardzībai, klimata pārmaiņām vai enerģētikas drošībai.

Pagājušā gada jūnijā vienojoties par izaugsmes programmu nākamajiem gadiem, ES valstu līderi pētniecību un inovāciju noteica par prioritāti, kam visā ES finansējums līdz 2020.gadam jāpalielina līdz 3% no IKP. Latvijā šogad kopējais publiskā un privātā sektora finansējums zinātnei un pētniecībai ir 0,6% no IKP. Līdz 2015. gadam to plānots palielināt līdz 1%, bet 2020. gadā tam būtu jāsasniedz 1,5% no IKP.

Pašreizējais ES budžeta plānošanas periods noslēgsies 2013.gadā. Galīgais lēmums par to, cik daudz līdzekļu un kādiem mērķiem tiks atvēlēts, būs jāpieņem dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses