Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Fogels: piena ražotājiem Lietuvā labāka valdība

Ja pavisam īsi, tad Lietuvā ir labāka valdība, tā ļoti ātri sniedz dažāda veida atbalstu saviem zemniekiem un pārstrādātājiem, lai saglabātu valsts konkurētspēju, šādu viedokli, atbildot uz jautājumu, kāpēc Latvijā ražotais piens cenas ziņā nevar konkurēt ar no Lietuvas ievesto pienu, Latvijas radio paziņoja _Rīgas piena kombināta _valdes priekšsēdētājs Henrijs Fogels. Viņš aicina valdību izsludināt ārkārtas stāvokli piena nozarē. Piena pārstrādātājs prasa valdībai eksporta subsīdijas.

“Līdz šī gada februārim esam strādājuši ar zaudējumiem eksporta tirgos, cerējām, ka valdība sapratīs, ka šīs nozare ir krīzes apstākļos – ir ārkārtas stāvoklis un ir nepieciešama kompensacija ārējiem tirgiem. Ja to neizdarīsim piena piena nozare var bankrotēt, tas ir ļoti nopietni.”

Viņš stāstīja, ka uzņēmums ilgstoši pārdevis produktus eksporta tirgos ar zaudējumiem, sedzot tos no peļņas Latvijā. Taču tagad tas vairs neesot iespējams. Viņš stāstīja, ka piena produktu patēriņš pasaulē krities pa 10% – 15% un tā iemesls ir ekonomiskā situācija – cilvēki mazāk pērk. Tas ir devis ļoti lielu pārprodukcija pasaules tirgū, ko Latvijas uzņēmēji izjūt īpaši. Latvijas produkti nespēj konkurēt salīdzinoši augstās cenas dēļ.

Martā uzņēmums būs spiests samazināt savu produktu cenas līdz 30%, īpaši siera produktiem, līdz ar to samazinot arī piena iepirkuma cenas vidēji par 3 santīmiem. Lielākie konkurenti Latvijas ražotājiem vietējā tirgū ir subsidētie produkti no Lietuvas un Polijas, lai gan, pēc H.Fogeļa uzsvērtā, samazinot produktu cenas visvairāk cietīs zemnieku saimniecības.

“Te nav runas par gadu vai diviem, bet par dažiem mēnešiem, viņi nespēs norēķināties ar bankām,” uzskata RPK pārstāvis. Ja mēs neatrisināsim kompensācijas mehānismu, tad nav nozīmes kredītiem, viņš pauda, komentējot zemnieku prasību un valdības plānoto atbalstu zemnieku saimniecībām uz laiku atlikt kredītmaksājumus bankām.

“Limbažu pienu mēs pārdodam par 34 santīmiem, pielieciet 21% PVN, reti kurā valstī ir tik liels nodoklis – tas jau ir 41 santīms,” par cenas veidošanos stāstīja H.Fogels. Viņš arī uzsvēra, ka atbildīgajiem dienestiem vajadzētu vairāk aizsargāt vietējos ražotājus, stingrāk kontrolējot, ko pārdot veikalos. “Daudziem produktiem nevaram izlasīt marķējumu, šeit liels darbs jādara Pārtikas un veterinārajam dienestam.”


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses