Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

LPCS: Latvijas piena pārstrādātājiem šis gads bijis stabils

Piena pārstrādātājiem šis gads bijis stabils, pastāstīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Viņš norādīja, ka ar šo gadu visi nozarē iesaistītie vairāk vai mazāk ir apmierināti. "Nozare šogad ir bijusi stabila. Visi iesaistītie vairāk vai mazāk ir apmierināti ‒ piena cena ir bijusi stabila, ir bijis stabils produkcijas noiets," sacīja Šolks un piebilda, ka, pēc provizoriskajiem datiem, šogad pieaudzis piena produkcijas eksports. "Pēc provizoriskiem datiem izskatās, ka šogad produkcija būs eksportēta gan pēc apmēra, gan naudas izteiksmē vairāk nekā 2010.gadā," pavēstīja LPCS vadītājs, taču uzsvēra, ka tie ir provizoriskie dati un tie vēl ir jāprecizē.

Vienlaikus viņš atzina, ka vidēji piena pārstrādātāju apgrozījums, visticamāk, nebūs pieaudzis un būs pērnā gada līmenī. "Domāju, ka apgrozījums būtiski nebūs izmainījies, tāpēc ka kopējais piena pārstrādes apmērs līdz oktobrim bijis par 2% zemāks nekā 2010.gadā. Kā būs gada laikā, vēl nevar pateikt. Tā nav būtiska atšķirība, cenas tomēr ir pieaugušas pa šo laiku, kaut nedaudz, bet tomēr, līdz ar to es prognozēju, ka apgrozījumi būs līdzīgi, bet ceru, ka būs samazinājušies zaudējumi," klāstīja Šolks un piebilda, ka gada rezultāti katram piena pārstrādātājam atkarībā no pašu darbības būs atšķirīgi. "Varbūt kādam pat būs izdevies strādāt ar peļņu," minēja LPCS valdes priekšsēdētājs.

Vienlaikus viņš pauda nožēlu, ka šā gada laikā nav izdevies vienoties ar mazumtirgotājiem par sadarbības optimālajiem noteikumiem. "Piena pārstrādātājam visu laiku ir jāskatās arī piena pārdošanas puse, tātad mazumtirdzniecība. Varbūt to nevar saukt par neveiksmi, bet mums ir žēl, ka neizdevās šā gada laikā vienoties ar mazumtirgotājiem par sadarbības optimāliem noteikumiem, vēl jo vairāk ‒ ir pazīmes, ka viņi gribētu palielināt dažādas apmēra atlaides un tamlīdzīgas lietas tieši nākamajā gadā. Tas mūs uztrauc, jo beigu beigās par visām šīm kampaņām maksā patērētājs," norādīja Šolks un paskaidroja, ka piena pārstrādātājiem nav resursu, lai tirgotāju vēlmes paņemtu uz sevi un neatspoguļotu tās cenā.

"Piena pārstrādē jau vairākkārt esmu teicis, ka nav iespēju un nav resursu, lai kaut kā buferētu vai līdzsvarotu tirgotāju palielinātās vēlmes, turklāt arī mēs tām neredzam pamatojumu, jo, izņemot degvielu, izmaksas viņiem būtiski nav pieaugušas. Protams, ja ir runa par veikalu attīstību, tas notiek, bet nu droši vien katrs drīkst attīstīties tik, cik viņš to spēj, nevis tik, cik tai brīdī liekas, ka vajadzētu," norādīja LPCS valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī izsvēra, ka gada sākuma asā piena pārstrādātāju un tirgotāju publiskā viedokļu apmaiņa palikusi bez rezultātiem. "Būtiski, ka tik un tā mazumtirdzniecības tīkli nebija ieinteresēti eskalēt šo situāciju, līdz ar to faktiski abas puses pa lielam palika pie tiem pašiem noteikumiem, kas bija jau iepriekš. Ir pazīmes, ka 2012.gadā atsevišķi tirgotāji atkal sāks jaunas aktivitātes, bet no biznesa viedokļa mēs tam pamatojumu neredzam un nesaprotam, kāpēc ir šāda attieksme pret vietējiem ražotājiem," pastāstīja Šolks, taču piebilda, ka to nevar teikt par visiem mazumtirgotājiem. "Tie ir atsevišķi mazumtirgotāji, un nebūt ne visi lielākie. Nav jāuztver uzreiz tikai divi lielākie Latvijas mazumtirgotāji," sacīja LPCS vadītājs.

Tomēr, neskatoties uz ne tik spožo ekonomisko situāciju, Latvijas piena pārstrādātāji arī šogad ir raduši iespējas ieviest jaunus produktus, atzina Šolks. "Jāpiemin, ka atsevišķi uzņēmumi ir ieviesuši, neskatoties uz krīzi, vairākus jaunus produktus, kas līdz šim nav bijuši piena produktu klāstā, piemēram, Smiltenes piens ir ieviesis produktu Piena spēks, kam ir paaugstināts olbaltumvielu saturs – līdz 9%. Normāli pienā ir 3% olbaltumvielu, līdz ar to tas ir sevišķi veselīgs. Ir arī citi produkti uz piena sūkalu bāzes. Ražotājs Elpa ir ieviesis vairākus produktus uz biezpiena bāzes, attīstījis tā saucamo sāļo produktu novirzienu. Esam attīstījuši arī saldos produktus, piemēram, Rīgas piena kombināts ieviesis vairākus saldējuma Ekselence de Lux veidus," klāstīja Šolks un norādīja, ka kopumā šogad piena pārstrādātāji ieguldījuši vairākus miljonus latu attīstībā un jaunu produktu izstrādē. "Apgūtās naudas ir skaitāmas miljonos latu, kas ir gan Eiropas Savienības līdzfinansējums, gan uzņēmumu līdzekļi. Tas viss ir ieguldīts, un tas labumu nes un nesīs arī nākotnē," atzina LPCS valdes priekšsēdētājs.

LPCS apvieno 12 piena pārstrādes uzņēmumu un četrus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 90% no Latvijā pārstrādātā piena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses