Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

PR: AS "Sidrabe" un LU Fonda stipendiāti attīsta pētījumus cietvielu fizikā

7.jūlijā plkst.14 AS "Sidrabe" (Krustpils ielā 17) notiks Latvijas Universitātes (LU) Fonda administrētās stipendijas, kas izveidota, pateicoties AS "Sidrabe" un SIA "GroGlass" finansējumam, gala pētījuma prezentācijas.

Stipendiju 2008./2009.akadēmiskajā gadā ieguva trīs Fizikas un matemātikas fakultātes maģistrantūras studenti: Andrejs Petruhins (Cietvielu fizikas pētniecības projekts "Dažādu metožu izpēte absorbera uzklāšanai ETA tipa saules baterijām"), Pāvels Nazarovs (Cietvielu fizikas pētniecības projekts "Vakuumtehnoloģisko procesu izstrāde caurspīdīgu elektrovadošu slāņu ar noteiktām īpašībām iegūšanai"), Jeļena Aleksejeva (Cietvielu fizikas pētniecības projekts "Nanostrukturizēto gaismas antireflektīvo elementu izstrāde"). Stipendijas apjoms ir 1500 lati gadā, tā tika izmaksātas 10 mēnešu garumā 100 latu apjomā ik mēnesi, un šodien pēc pētījuma veikšanas tiks lemts par 500 latu piešķiršanu.

Šis ir veiksmīgs piemērs, kad sadarbojas uzņēmums, universitāte un pētniecības institūts, lai veicinātu zinātnes attīstību un tuvotos Eiropas līmeņa pētījumiem cietvielu fizikā. Pateicoties AS "Sidrabe" un SIA "GroGlass" atbalstam, pētījumi veikti sadarbojoties studentiem ar Cietvielu fizikas institūta pētniekiem.

Cietvielu fizikas stipendija nodibināta ar mērķi studiju laikā atbalstīt, kā arī turpmākiem akadēmiskiem un zinātniskiem sasniegumiem motivēt centīgus un talantīgus LU Fizikas un matemātikas fakultātes studentus, kas vēlas padziļināti studēt cietvielu fizikas zinības. Uz stipendiju pretendēja LU Fizikas un matemātikas fakultātes pamatstudiju 3. un 4.kursa, maģistrantūras un doktorantūras studenti.

Komisijas sastāvā darbojas Leonīds Buligins, Fizikas un matemātikas fakultātes dekāns, stipendijas komisijas priekšsēdētājs, Uldis Rogulis, Cietvielu fizikas institūta pārstāvis, stipendijas komisijas priekšsēdētāja vietnieks, Nils Veidemanis, AS "Sidrabe" prezidents, Laila Kundziņa, LU Fonda izpilddirektore, Sandis Lācis, Fizikas un matemātikas fakultātes maģistra studiju programmu direktors.

Papildu informācija par uzņēmumiem:

Nodibinājums LU Fonds darbojas kopš 2004.gada un ir respektabla mecenātisma organizācija, kura rūpējas par izciliem, centīgiem (arī ar nepietiekamu materiālo nodrošinājumu) studentiem, maģistrantiem, doktorantiem, pedagogiem, zinātniekiem un ar izciliem izglītības, zinātnes un kultūras darbiniekiem sadarbībā ar izglītību atbalstošiem mecenātiem un partneriem.

AS "Sidrabe" ir augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas strādā eksporta tirgum. Darbības sfēra - nestandarta vakuuma pārklājumu iekārtu projektēšana un izgatavošana pēc klienta pasūtījuma. Uzņēmums sadarbojas ar pasūtītājiem no dažādām industrijām (elektronika, saules enerģija, stikla pārklājumi) visā pasaulē, un radīto iekārtu ražoto galaproduktu jomas ir ļoti dažādas: 1) elektronika - LCD displeji, spiestās elastīgās plates, 2) saules baterijas, 3) speciālie pārklājumi - siltumnīcu stikli, arhitektūras stikli, 4) dažāda izmantojuma 3D daļas - dekoratīvie pārklājumi u.c.

SIA "GroGlass" ir jauna augsto tehnoloģiju ražotne, kuras ražošanas iekārtas - tehnoloģijas, kas ražos optiskus stikla vakuuma nanopārklājumus, izstrādājusi "Sidrabe". "GroGlass" rūpnīca ar īpašo pārklājumu apstrādās gadā aptuveni 1,2 miljonus kvadrātmetru stikla no abām pusēm. Šī unikālā tehnoloģija ļaus palielināt gaismas caurlaidību stiklā par 8%.

Papildu informācija:

Laine Vose

LU Fonda komunikāciju speciāliste

Tālr. 672 44 120

E-pasts: [email protected]

www.fonds.lv

Elita Šmite

AS "Sidrabe" pārstāve

Tālr. 265 20 036

E-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses