Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Ražotājcenas Latvijā gada laikā pieaug par 16,9%

Ražotājcenas Latvijas rūpniecībā šogad augustā, salīdzinot ar jūliju, pieaugušas par 0,3%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu - par 16,9%, aģentūra BNS uzzināja Centrālajā statistikas pārvaldē.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas pieaugušas par 1,3%, bet eksportētajai produkcijai samazinājušās par 1,1%. Savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotājcenas kāpušas par 20%, bet eksportētajai produkcijai - par 12,7%.

Augustā, salīdzinot ar jūliju, cenu kopējo līmeni visvairāk (par 0,4 procentpunktiem) paaugstināja cenu kāpums pārtikas produktu un dzērienu (galvenokārt piena, zivju, gaļas un to izstrādājumu) ražošanā. Produktu sadārdzināšanās nemetālisko minerālu izstrādājumu (it īpaši betona konstrukciju) ražošanā kopējo cenu līmeni palielināja par 0,2 procentpunktiem. Vienlaikus dažās nozarēs bija vērojams cenu kritums.

Gada laikā vislielāko iespaidu uz ražotāju cenu kopējo līmeni, palielinot to par 5,7 procentpunktiem, atstāja cenu celšanās koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeļu) ražošanā. Tarifu kāpums elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē kopējo cenu līmeni palielināja par 2,6 procentpunktiem. Produkcijas sadārdzināšanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā kopējo ražotāju cenu līmeni palielināja par 2,5 procentpunktiem, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā - par 1,3 procentpunktiem, izdevējdarbībā, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, kā arī mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā - par 0,6 procentpunktiem katrā nozarē, bet gatavo metālizstrādājumu (izņemot mašīnu un iekārtu) ražošanā - par 0,5 procentpunktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses