Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lursoft: Latvijā pērn likvidēti nepilni 24 000 uzņēmumu

Pagājušajā gadā Latvijā reģistrēti 10 443 jauni uzņēmumi, kas ir par 217 mazāk nekā 2018.gadā, savukārt likvidēti nepilni 24 000 uzņēmumu, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Lursoft pārstāvji atzīmē, ka Uzņēmumu reģistrs veicis vienkāršotās likvidācijas procesu augsta riska klientiem, visupirms no reģistra izslēdzot tās juridiskās personas, kuri nav atklājuši patiesā labuma guvēju un dalībnieku vidū ir ārvalstīs reģistrētas juridiskas personas. Tas darīts ar mērķi uzlabot situāciju naudas atmazgāšanas novēršanas un uzņēmējdarbības vides drošības jomā Latvijā. 

Pēc Lursoft apkopotās informācijas, teju desmitajai daļai no pērn likvidētajiem uzņēmumiem nav zināma to darbības nozare, savukārt 3,5% no pagājušajā gadā likvidētajiem uzņēmumiem iepriekš nodarbojušies ar dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecību, bet vēl 2,6% - ar restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumu sniegšanu.

Pagājušajā gadā jauni uzņēmumi reģistrēti visās pilsētās un novados. Lursoft apkopotie dati parāda, ka 49 pašvaldībās aizvadītajā gadā reģistrēts lielāks skaits jaunu uzņēmumu nekā 2018.gadā, savukārt vēl 8 pašvaldībās jaunreģistrēto uzņēmumu skaits bijis nemainīgs.

Skaitliski lielākais jauno uzņēmumu skaita pieaugums 2019.gadā reģistrēts Garkalnes novadā. Ja 2018.gads bija trešais pēc kārtas, kad jauno uzņēmumu skaits novadā samazinājās, tad 2019.gads nesis pozitīvas izmaiņas.

Lursoft dati rāda, ka 2018.gadā Garkalnes novadā reģistrēti 70 jauni uzņēmumi, bet pagājušajā gadā tie bijuši 107 uzņēmumi. Tiesa, vienlaikus pērn audzis arī novadā likvidēto uzņēmumu skaits.

Par 25 jauniem uzņēmumiem vairāk nekā 2018.gadā pērn reģistrēts arī Ventspilī un Jelgavas novadā, savukārt Ogres novadā – par 23, Talsu novadā – par 22, bet Lielvārdes novadā – par 21 jaunu uzņēmumu vairāk.

Situācija Latvijas lielākajās pilsētās 2019.gadā bijusi krasi atšķirīga. Kamēr Jūrmalā, Jelgavā, Daugavpilī, Ventspilī jaunreģistrēto uzņēmumu skaits 2019.gadā pārsniedzis 2018.gada rādītāju, Rīgā, Liepājā, Valmierā un Jēkabpilī tas bijis ar mīnusa zīmi, savukārt Rēzekne pērn reģistrēti tikpat jauni uzņēmumi, cik 2018.gadā – 91. Starp citu, Rēzekne ir arī vienīgā pilsēta, kurā likvidēto uzņēmumu skaits pagājušajā gadā nav pārsniedzis jaunreģistrēto uzņēmumu skaitu.

Lursoft pētījums parāda, ka 2019.gadā bijušas tikai 23 pašvaldības, kurās jaunreģistrēto uzņēmumu bijis vairāk nekā likvidēto, savukārt vēl deviņās pašvaldībās, tostarp arī Rēzeknē, likvidēto un jauno uzņēmumu skaits bijis vienāds.

Vislielākais jaunreģistrēto uzņēmumu pārsvars pār likvidētajiem uzņēmumiem bijis Iecavas novadā, kur 2019.gadā reģistrēti jauni 60 uzņēmumi, bet likvidēti 39. Tiesa, ja salīdzinām ar 2018.gadu, pērn gan jaunreģistrēto, gan arī likvidēto uzņēmumu skaits Iecavas novadā palielinājies.

Runājot par ārvalstnieku ieinteresētību Latvijā reģistrēt jaunus uzņēmumus, Lursoft dati rāda, ka no visiem 2019.gadā reģistrētajiem uzņēmumiem 13,5% gadījumu vismaz viens no dalībniekiem bijis ārvalstnieks.

Visbiežāk jaunus uzņēmumus Latvijā reģistrējušas personas no tuvējām kaimiņvalstīm – Krievijas, Ukrainas, Igaunijas, Lietuvas, kā arī no Vācijas. Lursoft pārstāvji norāda, ka 2019.gada beigās uzkrātais ārvalstnieku ieguldījums Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos veidojis 7,03 miljardus eiro. Gada laikā ārvalstnieku ieguldījumu apjoms sarucis par 126,8 miljoniem eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses