Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasažieru vilciena apgrozījums pērn samazinājās par 18,8%

AS Pasažieru vilciens apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 56,723 miljoni eiro, kas ir par 18,8% mazāk nekā 2018.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 8,4% un bija 1,061 miljons eiro, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Finanšu pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka 2019.gadā Pasažieru vilciens pārvadājis 18,45 miljonu pasažieru, kas ir par 2,1% vairāk nekā 2018.gadā.

Pēc uzņēmuma vadības ziņojumā skaidrotā, pārvadāto pasažieru skaits pieaudzis saistībā ar Pasažieru vilciena īstenotajām aktivitātēm un realizētajiem stratēģiskajiem projektiem – zonu tarifs, dīzeļvilcienu modernizācija, biļešu tirdzniecība internetā un mobilajā lietotnē, kā arī saistībā ar atlaižu klāsta daudzveidību, piemēram, piešķirtajām atlaidēm daudzbērnu ģimeņu locekļiem.

Pasažieru vilciena ieņēmumi no biļešu tirdzniecības pērn palielinājās par 146 200 eiro salīdzinājumā ar 2018.gadu.

Tāpat vadības ziņojumā minēts, ka pērn Pasažieru vilciens plānoja investēt 40,383 miljonus eiro, tostarp elektrovilcienu ritošā sastāva atjaunošanā bija paredzēts ieguldīt 36,632 miljonus eiro, bet kapitālajā remontā - 1,377 miljonus eiro. Tajā pašā laikā investīciju faktiskā izpilde pērn bija 38,129 miljonu eiro jeb 94% apmērā no plānotā. 

Pērn noslēgts līgums ar Čehijas uzņēmumu Škoda Vagonka par 32 piepilsētas pasažieru elektrovilcienu, to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi un personāla apmācību, kā arī tika veikti pirmie avansa maksājumi 36,283 miljonu eiro apmērā. Ritošā sastāva kapitālie remonti pērn izpildīti pilnā apmērā. Savukārt pārējos pamatlīdzekļos faktiski veiktās investīcijas veidoja 923 000 eiro.

Vadības ziņojumā norādīts, ka Pasažieru vilciens pērn 8.martā noslēdza līgumu ar Krievijas uzņēmumu Zvezda par dīzeļdzinēju rezerves daļu piegādi. Daļu no pieprasītajām rezerves daļām uzņēmums saņēma atmuitotas 10.oktobrī, bet Pasažieru vilcienam nav iespējams par tām samaksāt, jo pēc preču piegādes līguma noslēgšanas Zvezda iekļauta ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstā. Saistībā ar to Pasažieru vilciens decembrī vērsies pie OFAC ar lūgumu skaidrot finansiālo darījumu ierobežojumus konkrētajā programmā, bet atbildes vēstules nav saņemta. Tāpat Pasažieru vilciens vērsies pie Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ar lūgumu izskaidrot noteikto sankciju apmēru un to piemērošanu Latvijas finanšu sektorā.

"Ja neizdosies aizstāt Zvezda piegādes ar citām, pastāv reāls risks, ka 2020.gadā ritošā sastāva trūkuma dēļ būs iespējami izpildīt valsts pasūtījuma līgumu visos dīzeļvilcienu zonas maršrutos, vai arī reisos būs jāsamazina vilcienu vagonu skaits," teikts vadības ziņojumā.

Šobrīd pasažieru pārvadājumu nodrošināšanai ikdienā tiek izmantoti 23 elektrovilcienu sastāvi un 18 dīzeļvilcienu sastāvi.

2018.gadā Pasažieru vilciena apgrozījums bija 69,846 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 978 058 eiro.

Pasažieru vilciens ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no Latvijas dzelzceļa veiktajām funkcijām. Iepriekš Pasažieru vilciens 100% bija Latvijas dzelzceļa meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.

 

Top komentāri

Bonifācijs
B
Nav brīnums jo šie perdarasi nevīžo pat cilvēcīgu servisu nodrošināt: 1. Vilcienos nav kūleru ar ūdeni un tālakos braucienos nav ko dzert; 2.Konrolieres ir vecas krekstes un nesportiskas piepes un gadās ka neizturas labi pret pasažieriem un zeļ čupošanās un dzelceļnieku tusiņi; 3. Vilcienos gaisotne ir kā Padomju savienībā un servisa līmenis krītās , bet cena par pakalpojumu - biļetēm aug; 4.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses