Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Aug prasības un izpratne

Patērētāji mūsdienās kļūst zinošāki, gudrāki, vairāk iedziļinās dažādu zīmolu darbībā un produktos, tāpēc arī uzņēmumiem jāmainās līdzi laikam, pielāgojot savas mārketinga stratēģijas. Mārketings nav tikai radoša reklāmu veidošana, bet arī tirgus analīze, patērētāju uzvedības pētīšana un produkta vai pakalpojuma pielāgošana.

Ikvienā nozarē ir svarīgi rūpēties par zīmola vai produkta virzību tirgū – atšķirība tikai tā, kāda loma un atbildība uzņēmumā uzticēta darbiniekam, kurš atbild par mārketingu. Ir uzņēmumi, kur mārketings iesaistīts visos procesos, un ir uzņēmumi, kur mārketings atbild tikai daļu par tiem, piemēram, par komunikācijas plānu, attiecīgi bez iespējas ietekmēt uzņēmuma cenu politiku, produkta izstrādi un izplatīšanas kanālus, kas ir nozīmīgi faktori patērētājiem. Šādā gadījumā mārketinga speciālista spēja ietekmēt produkta virzību tirgū un atbildība par rezultātiem ir tikai daļēja.

Gribētos domāt, ka izpratne par mārketingu uzlabojas un arvien vairāk uzņēmumu mārketinga pārstāvji piedalās jaunu produktu vai pakalpojumu sagatavošanā, iesaistās cenu politikas izstrādē un tirgus pozicionējuma izveidē. Mārketings nav tikai sociālo mediju ierakstu veidošana, tā ir iespēja sniegt savu pienesumu, izprotot to, kādas ir tirgus tendences.

Tas, ka mārketingu saista tikai ar radošo darbu, ir nozares mīts un vienlaikus arī problēma, pie kuras ir līdzvainīgi ir arī paši mārketinga nozares pārstāvji. Mums būtu daudz vairāk jāskaidro ne tikai sava darba radošie aspekti, bet arī tas, ka ikdienā daudz laika veltām, lai pētītu tirgus datus, tendences un inovācijas. Es līdzdarbojos jauno speciālistu sagatavošanā, iesaistoties mārketinga izglītības standarta izveidē – jau šajā posmā cenšamies topošajiem ekspertiem skaidrot, ka ir jāprot pētīt, interpretēt un izprast tirgus datus.

Domājot par veiksmīgām mārketinga stratēģijām un uzņēmuma mērķu sasniegšanu, jāatceras, ka mārketings ir joma, kas nepārtraukti mainās. Tehnoloģiju ietekmē mainās komunikācijas kanāli un iespējas – kādreiz, lai uzfilmētu kvalitatīvu videoklipu, bija nepieciešams sarežģīts un dārgs aprīkojums, bet patlaban daudz ko var radīt ar laba viedtālruņa palīdzību. Mārketingu maina arī mākslīgais intelekts – ir arvien vairāk rīku, ar kuriem apstrādāt un analizēt datus, tādējādi taupot laiku. Mainās arī mārketinga kampaņu saturs, jo patērētāji kļūst zinošāki un izvēlīgāki. Kādreiz veiksmīgi darbojās dažādas partizānu mārketinga metodes, patlaban šādas kampaņas nestrādā, jo cilvēki ātri saprot, ka tas ir kāda uzņēmuma pasūtījums. Ja mārketinga kampaņa neatbilst patērētāju interesēm un vērtībām, viņi ātri nobloķē attiecīgo reklāmu. Patlaban daudz vairāk jāstrādā pie satura, lai tas būtu patiešām jēgpilns.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses